lixoudis(λιχουδης)

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

# lixoudis //λιχουδης //Χοιρινές μπριζολες με μανιτάρια και σκόρδο

Υλικά 
Για τις μπριζόλες :
4 χοιρινές μπριζόλες κόντρα λεπτοκομενες 
Αλάτι και πιπέρι
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ.μουσταρδα. 
Λιγο πάπρικα γλυκιά 
Για τα μανιτάρια :
1 πακέτο μισό κιλό μανιταρια λευκά
2 κ.σ βούτυρο ή αν υπάρχει αρωματικό σκορδοβούτυρο
3 σκελίδες σκόρδο
Μια πρέζα πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Εκτέλεση
Μαριναρετε τις χοιρινές μπριζόλες με το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά. 
Βάλτε το ελαιόλαδο σε φαρδυ τηγάνι ή στο σχαροτηγανο και ροδίστε τις, ολόκληρες, από τις δύο πλευρές.(όχι πολύ ψήσιμο) Βγάλτε τις στην άκρη, σκεπάστε και κρατήστε ζεστές. 

Προσθέστε το βούτυρο στο ίδιο τηγάνι, και προσθέστε τα μανιταρια τα οποία έχετε κόψει φέτες,  μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο -Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Αφήστε τα μανιτάρια να σοταριστουν και να μαγειρευτουν. Λίγο πριν να είναι έτοιμα προσθέστε και τις μπριζόλες, αναμείξτε τα όλα μαζί και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ακόμη πριν σερβίρετε. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο φρέσκο θυμάρι. 

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

#λιχουδης //lixoudis //Pancakes

ΥΛΙΚΑ
2 αυγα 
2 κουπες γάλα 
2 κουπες αλεύρι φαρινα κόκκινη
Μισή κούπα χλιαρό νερό
1 βανίλια
2 κ.σ ζάχαρη 
1 κ.γ μπεκιν 
Μισό κ.γ αλάτι 
3 κ.σ βούτυρο λιωμένο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο γάλα 
Ανακατεύουμε. 
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη βανιλια και το αλάτι. Τα αναμειγνύουμε με το γάλα  ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο. 
Προσθέτουμε αν και όσο χρειαστεί χλιαρό νερό για να έχουμε ένα ρευστό χυλό. Αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Αλείφω το αντικολητικό τηγάνι με ηλιέλαιο και παίρνω κουταλιές και ψήνω σιγά σιγά και από τις δυο πλευρές σε μέτρια προς σιγανή φωτιά να ψηθούν και να μην μας αρπαξουν. Σερβίρουμε με μαρμελάδα, μέλι, Μερεντα και ότι σας αρέσει. 

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Κοντοσουβλι κοτόπουλο με πατατες στο φουρνο


Υλικά:
1 κοτόπουλο  κομμένο σε μεγάλα κομμάτια 
Μισό φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πάπρικα  
1 σκ. σκόρδο λιωμένη. 
2 κ.σ γιαούρτι
1 κ.σ μουστάρδα 
Λιγο καρυ 
Λιγο κιμινο 
Aλάτι – πιπέρι
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά
1 ντομάτα σε φέτες.
Για τις πατατες :
5-6 πατατες 
2 σκελίδες σκόρδο 
Λιγο ελαιόλαδο 
Δεντρολιβανο 
Αλατοπιπερο 
1 λεμόνι το χυμό του 
Εκτέλεση :
Κόβουμε τις πατάτες για φουρνο τις απλώνουμε στο ταψι με τα μπαχαρικα, το λαδι, το λεμόνι, 1 φλιτζάνι νερό, και ανακατεύουμε. 

Εκτέλεση
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το λάδι. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο  το γιαούρτι, τη μουστάρδα, και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περιπου. 

Περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μεταλλικές σούβλες, εναλλάξ με πιπεριά, κρεμμύδι, ντομάτα, ή σε καλαμάκια μπαμπού Ακουμπάμε τις σούβλες πάνω στο ταψι με τις πατατες Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου βαθμούς για 50 περίπου λεπτά με μια ώρα να ροδισει το κρέας και να ψηθούν οι πατατες. Στο μισάωρο γυρίζετε τις σούβλες με το κρέας απ την άλλη πλευρά.
Σερβίρουμε με ψημενες πίτουλες και με σαλτσουλα γιαούρτιου.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

# lixoudis //λιχουδης //Σοκολατοπιτα με Γλάσο


Υλικά

300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. βούτυρο
140 γρ. ζάχαρη
5 αβγά(σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. κονιάκ
εκτέλεση
Κοβετε σε μικρά κομμάτια και λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, το βούτυρο και τη ζάχαρη Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκωσουν καλά. Έπειτα, προσθέτετε στα αφρατεμένα αβγά το αλεύρι και χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί. Σε ένα μπολ αδειάζετε το μείγμα της σοκολάτας, το μείγμα των αβγών και το κονιάκ, και ανακατεύετε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. 


Αδειάζετε το νέο μείγμα σε ταψί στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά. Τοποθετείτε το ταψί σε μια μεγαλυτερη λαμαρίνα και τη γεμίζετε νερό (ψήσιμο σε μπεν Μαρί λέγεται αυτό) Ψήνετε στους 180° C για 25 λεπτά περίπου. Μόλις κρυώσει τοποθετείτε στην επιφάνεια του γλυκού έναν δίσκο, αναποδογυρίζετε και βγάζετε τη λαδόκολλα .

Γλάσο σοκολάτας
Υλικά
300 ml γάλα
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
50 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολακι βαζετε το γάλα, το βούτυρο, και την κουβερτούρα ψιλοκομμένη σε μέτρια φωτιά και ανακατεβετε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει Και να γυαλίσει το μείγμα. Περιχυνετε με το γλασο το κέικ αφηνετε να σταθεί και κοβετε το γλυκό. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τρούφα ή τριμμένη κουβερτούρα.

@lixoudis.gr 

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

λιχουδης //lixoudis //Χοιρινές σπαλομπριζολες στα κάρβουνα

Υλικά

2 χοιρινες σπαλομπριζολες γυρω στο μισό κιλό η κάθε μια.
Μαριναδα:
1 φλυτζανι ελαιόλαδο
1 σφηνακι λευκο κρασι
1 κ.γ. μουσταρδα
Αλάτι -πιπέρι
Λιγο παπρικα γλυκια
1 κλαρακι δεντρολιβανο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο 
Εκτελεση:

Εκτελεση:
Βαζετε τις μπριζολες με τα ολα υλικα της μαριναδας σε ένα μπολ και ανακατευε με τα χερια σας να παει παντού κανωντας απαλό μασάζ. Αφήνετε στο Ψυγειο για μια ωρα περιπου να μαριναριστουν ,
Αναβετε τα κάρβουνα στο μπαρμπεκιου και ψηνετε τις μπριζολες σε μετρια φωτια για 5 με 7 λεπτα περιπου από την κάθε πλευρα(εξαρτάται βέβαια ο χρόνος από το μέγεθος και το βάρος της μπριζολας ) ωστε να ψηθουν με ωραίο χρώμα και να παραμεινουν ζουμερες .Αν θέλετε έχτρα γεύση μπορείτε να κάνετε ένα γλάσο (εδώ η συνταγή) και να τις γλασαρετε λίγο πριν τις βγάλετε. Τυλίξτε και μερικές πατατούλες με αλουμινοχαρτο και βάλτε τες πάνω στη θρακα να ψηθούν και συνοδέψτε με αυτές τις μπριζολες, με ένα ωραίο αρωματικό βούτυρο με σκορδο, πάνω στην πατάτα και την μπριζόλα. Συνοδέψτε με μουσταρδα ή μπάρμπεκιου σάλτσα.








Εναλλακτικα εάν δεν εχετε καρβουνα μπορειτε να ψησετε τις μπριζολες στο γκριλ. Σερβιρετε πασπαλιζωντας με ριγανη και φυλλαράκια δεντρολίβανο. 

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης //κοτοπουλο κοκκινιστό με πένες ολικής.


Υλικά
1 μικρό κοτόπουλο, περίπου ενάμιση κιλό κομμένο σε κομμάτια
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτι ντοματακια ψιλοκομμένα
1 κ.σ ντοματοπελτέ
1 φύλλο δάφνης
2 - 3 σπόρους Μπαχάρι.
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λιγο μπούκοβο καυτερό
Μισό κ.γ ζάχαρη 

 1 πακέτο πένες ολικής άλεσης 


Εκτέλεση :
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για περίπου 4 - 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγο , μέχρι να μαλακώσει Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε στην κατσαρολα και τον ντοματοπελτέ ανακατεύουμε ελαφρά να βγάλει αρώματα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη δάφνη, το μπαχαρι, το κοτόπουλο ξανά, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μπούκοβο, και ένα λίτρο νερό περίπου και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 40  λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Λιγο πριν είναι ετοιμο το κοτόπουλο ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πένες συμπληρωνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα, (μην το φοβηθείτε θα το ρουφηξουν τα ζυμαρικά) δοκιμάζουμε για αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου γύρω στα 10 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμενο πιπερι και τριμμένο τυράκι.

@lixoudis.gr 

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης //Σουφλέ Σοκολάτας


Υλικά 
100 γρ  κουβερτούρα 
90 γρ βούτυρο
80 γρ ζάχαρη
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου) 
20 γρ αλεύρι
Λιγο σκόνη κακάο για  πασπάλισμα. 
 Βούτυρο για τα φορμακια 
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Πάνω σε μια κατσαρόλα που βράζει λίγο νερό , βαζετε μια μπασίνα (μπεν Μαρί) και λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Αφού λιώσουν κατεβάστε από τη φωτιά. 
Προσθέστε στη σοκολάτα και  τη ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα. 
Προσθέστε ένα αυγό κάθε φορά στο μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά. 
Τέλος προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. 

Βουτύρωστε προσεκτικά μικρά φορμακια και πασπαλίστε κάθε φόρμα με σκόνη κακάο. 
Γεμίστε κάθε φόρμα στα 3/4 της χωρητικότητάς του και αφήστε το για μια ώρα στον καταψύκτη.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-16 λεπτά στους 200 °.
Θα καταλάβετε ότι το κέικ είναι έτοιμο όταν έχει σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια του. 
Γυρίστε την κάθε φόρμα προσεκτικά σε μια πιατέλα, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης //Λεμονσελο σπιτικό //Limoncello

Υλικά 
10 λεμόνια ακερωτα
500 γρ καθαρό αλκοόλ 
800 γρ νερό
600 γρ ζάχαρη
Εκτέλεση 
  Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα λεμόνια, και με τη βοήθεια ενός αποφλοιωτή πατάτας(peeler) αφαιρούμε τη φλούδα. Βάζετε τις φλούδες σε ένα ψηλό μπολ και καλύψτε με το αλκοόλ. Το δοχείο πρέπει να είναι ψηλό, έτσι ώστε όλες οι φλούδες να σκεπαζωντε καλά με αλκοόλ.
Κλείνουμε το δοχείο με καπάκι ή μεμβράνη και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για  10 ημέρες. Ανακινούμε το μπολ ελαφρώς κάθε μέρα. 

Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει. 
Αφού κρυώσει το σιρόπι αφαιρέστε τις φλούδες από το αλκοόλ και ρίξτε το τελευταίο στο σιρόπι ζάχαρης.

Με τη βοήθεια ενός χωνιού ρίχνουμε απαλά το limoncello στα μπουκάλια τα κλείνουμε και μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για να ξεκουραστούν.

Σερβίρετε το σπιτικό Limoncello - πάντα κρύο .... αλλά τι λέω κρύο ... παγωμένο. 


Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης //Γεμιστό Μπιφτέκι Κοτόπουλο

ΓΕΜΙΣΤΆ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ
•600 γρ. κιμά απο κοτόπουλο 
• 1 κρεμμύδι
. 1 μικρή ντομάτα στον τρίφτη. 
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 1 αβγό
• λίγο ελαιόλαδο
• 1 κ.σ.μουστάρδα 
• 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
• αλάτι-πιπέρι, λίγο κιμινο, λίγο πάπρικα καπνιστή,ρίγανη. 
• μαϊντανό ψιλοκομμένο. 
Για τη γεμιση, :
Για το κάθε μπιφτέκι :
1 φέτα τυρί του τοστ 
1 φέτα ροδέλα ντομάτα 
2 ροδελες πιπεριά πράσινη 
Μισό κ.γ μουσταρδα. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο multi, βάζουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε (αλλά όχι να λιώσουν τελείως).
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά  και όλα τα υλικα, και τα ζυμώνουμε καλά όλα μαζί.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια,με την διπλάσια ποσότητα κιμά από ότι πλάθουμε σηνηθως τα πούμε μπιφτέκια μας,παταμε με τις παλάμες μας να απλώσουν και τα ακουμπάμε σε ένα λαδωμενο ταψί.
Απλωνουμε τη μουσταρδα στον κιμά, το τυρί, το οποίο διπλώνουμε στη μέση, τη ντομάτα, και πάνω την πιπεριά. Πιάνουμε από την άλλη άκρη με τα χέρια μας τον κιμά και γυρίζουμε προσεκτικά να σκεπάσουμε τη γέμιση. Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε διαμορφωνουμε το μπιφτέκι. 
Συνεχίζουμε και με τα υπολοιπα. 
 Περνάμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και ψήνουμε στη σχάρα ή στην πλάκα 4 με 5 λεπτά την κάθε πλευρά  γυρίζουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα για να μην μας σπάσουν τα μπιφτέκια. Συνοδεύουμε με ρύζι ή με λαχανικά ψητά ή στον ατμό ή με σαλάτα της αρεσκείας μας.



Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης //Burger σπιτικά.


Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζουμερό σπιτικό burger; Μοσχαρίσιο μπιφτέκι, λιωμένο τσένταρ,  και ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κλείνονται σε ψωμάκια, σε έναν συνδυασμό κλασικό και άκρως απολαυστικό. 
Υλικά 
3 ψωμάκια
3 φέτες ντομάτα ροδελες 
1 ματσάκι ρόκα καθαρισμενη
3 φέτες τσένταρ
6 φέτες μπέικον 
2 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες

Για το μπιφτέκια :
600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά. (λιπαρός 70 /30)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
1 κ.σ μουσταρδα 
1 κ.σ σόγια σος 
Για τη σάλτσα:
3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 κ.γ μουσταρδα 
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάστε τα μπιφτέκια
Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά με όλα τα υλικα μαζί Ζυμώστε καλά το μείγμα, και αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, βάλτε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αλατίστε τα, ρίξτε και το θυμάρι, σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και μετά αφήστε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.Μαγιονέζα κλπ. 
Βγάλτε τον κιμά από το ψυγείο και πλαστε 3 στρογγυλα μεγάλα μπιφτέκια, και αφήστε τα για 10 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πατήστε τα με τα χέρια σας για να απλωθούν στο μέγεθος του ψωμιού και ψήστε τα σε αντικολλητικό τηγάνι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, από 4-5 λεπτά για μέτρια μέχρι 8 λεπτά για καλοψημένα.Ψηνετε ταυτόχρονα και τις φέτες το μπέικον. 
Λίγο πριν τα βγάλετε από το τηγάνι απλώστε από μία φέτα τσένταρ σε κάθε μπιφτέκι, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο ή με ένα μπολ το καθένα και αφήστε τα στην εστία μέχρι να λιώσει το τσένταρ.
Για τη συναρμολογηση των burgers, κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και ψήστε τα ελαφρώς στο σχαροτηγανο που ψησατε το κρέας. Αλείψτε τα από την κομμένη πλευρά με τη σάλτσα μαγιονέζας. Βάλτε στο κάτω μέρος με τη σειρά Μπιφτέκι, τσένταρ.μπεικον,καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα,πίκλες ρόκα  και σκεπάστε το με το πάνω μέρος του ψωμιού.
Καρφώστε το με ένα καλαμάκι μπαμπού να σταθεί. 
Συνοδέψτε με πατατούλες τηγανιτές 

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης //Υγρό κέικ σοκολατας.


Υλικά:
375 γρ κουβερτούρα
 200 γρ βούτυρο
7 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια 
μια πρεζα αλάτι
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
Εκτέλεση 
Σε μια μπασίνα σε Μπεν μαρι βάζουμε να λιωσει το βούτυρο με την κουβερτούρα αφού τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. 
Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε πολυ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρίσει, τη βανίλια και το αλάτι. 

Προσθέτουμε σιγά σιγά και το  αλεύρι κοσκινισμενο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα της λιωμένης σοκολάτας με το βούτυρο
Αδειάζουνε το μείγμα σε μια πολυ καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 15 με 18 Λεπτά λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου. Όσο πιο πολύ το ψηνετε το κέικ αυτό στεγνώνει και παύει να είναι ρευστή η σοκολάτα. Για αυτό προσοχή στο χρόνο. 
Δε ξεφορμάρουμε αμέσως το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης Κρέπες με Μερεντα

Υλικά 
3 αυγά
250 γραμμάρια αλεύρι
500 ml γάλα
1 κ.γ ζάχαρη 
1 βανιλια 
Βούτυρο
Μερεντα 
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα. 
Εκτέλεση 
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα.

Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι, λίγο κάθε φορά,τη βανιλια, τη ζάχαρη, χτυπώντας πάντα με το σύρμα για να μη κάνει σβολους η ζύμη. 

Όταν έχετε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα , καλύψτε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
 Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο είκοσι εκατοστών. 
Το λιπαίνετε ελαφρά με το βουτηρο και ρίχνετε μια κουτάλα από τη ζύμη σε αυτό, γυρίζοντας γρήγορα το τηγάνι να απλωθεί η ζύμη ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. 
Αφήστε το να μαγειρευτεί για ένα λεπτό, στη συνέχεια γυρίστε την κρέπα με μια σπάτουλα και μαγειρέψτε για ένα λεπτό ακόμα και την άλλη πλευρά.

Προετοιμάστε έτσι όλες τις κρέπες, στοιβάζοντας τη μία πάνω στην άλλη σε ένα πιάτο..
Απλώστε σε κάθε κρέπα με μια κουταλιά Μερεντα και στη συνέχεια διπλώστε τις ομοιόμορφα πρώτα με τις άκρες σε δύο και μετά με τέσσερις.Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη γεμιση ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, και μπανάνα.