Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Ρεγγα καπνιστή ο απόλυτος μεζές.
Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Κριθαράκι ολικής αλέσεως με λαχανικά.
Κυριακή 28 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Σαρδέλες Ριγανατες στο φουρνο.
Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
3 λεμόνια (τον χυμό τους)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένο)
Λιγο δεντρολιβανο φρέσκο.
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και πλένουμε με αρκετό νερό, ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε σουρωτήρι. Βάζουμε στο ταψί το σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε μέσα τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη και τις αφήνουμε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κέλσιου για περίπου 20 λεπτά. στο τέλος πασπαλιζουμε από πάνω τον μαϊντανό και λίγο ακόμα ρίγανη.
#lixoudis.gr
Σάββατο 27 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Πατάτα γεμιστή στο φουρνο
Υλικά
4 μεγάλες πατάτες
100 γραμμάρια ρεγκατο κομμένο σε κύβους
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, χωριστά το λευκό με το πράσινο.
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι γραμμάρια κρέμα γάλακτος
8 φέτες μπέικον
4 τοματινια
Αλάτι, πιπέρι,
Λιγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζετε τις πατάτες για 15 περίπου λεπτά και τις στραγγίζετε. Ψιλοκόβετε τις 4 φέτες μπέικον και μαζί με το τριμμένο ξερό και το φρέσκο λευκό κρεμμύδι, το σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.Στη συνέχεια, κόβετε την πατάτα στη μέση και αδειάζετε με ένα κουτάλι την περισσότερη σάρκα προσοχή να μην σπάσει η φλουδα.
Σε μια μπασίνα με ένα πιρούνι λιώνετε κάνετε πουρέ το περιεχόμενο της πατάτας, προσθέτετε το ρεγκατο κομμένο σε κύβους, το φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο, (το πράσινο) το σοταρισμένο κρεμμύδι, το μπέικον, τα ντοματινια κομμένα στα τέσσερα, και την κρέμα γάλακτος.
Αλατοπιπερώνετε και γεμίζετε τις πατάτες με το μείγμα και ψήνετε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
#lixoudis.gr
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Κόκκινες Φακές Σούπα
Τρίτη 23 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Αρωματική Γαλατοπιτα με Καλαμποκάλευρο.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Χούμους από φακές
Υλικά:για τις φακές
2 κούπες νερό
1 κούπα φακές
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε ροδελες
Για το χούμους :
1 κ.σ. ταχίνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
Μισό κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Μισό κ.γ. κύμινο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο νερό τις φακές, το σκόρδο, το καροτο και το κρεμμύδι, και βράζουμε για 15 με 20 λεπτά, μέχρι οι φακές να απορροφήσουν όλο το νερό.
Βάζουμε τις φακές μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Ελέγχουμε το αλάτι και τα μπαχαρικα και προσθέτουμε - διορθώνουμε κατά βούληση. Σερβίρουμε σε πιατέλα ή μπολ και γαρνιρουμε με την Μαριναρισμενη ντομάτα,και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για τη Μαριναρισμενη ντομάτα :
1 ντομάτα κομμένη καρέ
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ μπαλσάμικο ξύδι
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
#lixoudis.gr
#lixoudis //λιχουδης //Γαριδες με σκόρδο και μουστάρδα.
Σάββατο 20 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Ψητα Καλαμποκια.
# lixoudis //λιχουδης //Ζεστή Σοκολάτα ρόφημα
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Κοτοπούλο με φαγοπυρο(μαυροσιταρο)
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Γαυρος Πάρου φιλέτο ψητος στο σχαροτηγανο.
Τρίτη 16 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Κριθαρότο Λαχανικών
lixoudis //λιχουδης //Λικέρ πορτοκάλι
#lixoudis //λιχουδης //Μύδια σαγανάκι με φέτα
Κυριακή 14 Μαρτίου 2021
#lixoudis /λιχουδης //Καραβίδες στη σχάρα - Καρβουνα με λαδολεμονο.
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Λαγάνα
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
lixoudis //λιχουδης //pizza //Πιτσα με λεπτή τραγανή ζύμη
.
Σάββατο 6 Μαρτίου 2021
lixoudis //λιχουδης //Τορτελινια Με κρέμα
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Ψήνουμε Λουκανικα στα κάρβουνα.
Υλικά
Λουκάνικα
Λεμόνια
Ρίγανη
Εκτέλεση
Ετοιμαζουμε τη θρακα :
Βάζουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας και ανάβουμε. Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά,έχει πέσει η φλόγα, τα απλώνουμε στην ψησταριά μας.
Εδώ επισημαίνω πως τα λουκάνικα δεν χρειάζονται πολυ δυνατή φωτιά για να ψηθούν, για το λόγω αυτό τα κάρβουνα πρέπει να έχουν ανάψει πολύ καλά και η σχάρα που θα χρησιμοποιήσουμε στην ψησταριά για το ψήσιμο δεν πρέπει να είναι κοντά στα κάρβουνα.Δεν θέλουμε να ψηθούν απέξω και μέσα να είναι ωμά. Θέλουμε μέτρια φωτιά να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε τα λουκάνικα στη σχάρα, το ένα δίπλα στο άλλο. . Τα ψήνουμε καλά από όλες τις πλευρές,γυρίζοντας τα με την λαβίδα, προσέχοντας να μην καούν. Δεν τρυπάμε τα λουκάνικα με πιρούνι, ούτε τα χαράζουμε με μαχαίρι, γιατί έτσι θα φύγουν όλα τα υγρά τους, που είναι χρήσιμα για να ψηθούν καλά τα λουκάνικα και να παραμείνουν ζουμερά
Πασπαλίζουμε με ωραία αρωματική ρίγανη και ραντίζουμε με φρέσκο λεμόνι. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές η μία ωραία πατατοσαλάτα.
Εναλλακτικα μπορούμε να ψησουμε τα λουκάνικα στην κουζίνα μας και στο σχαροτηγανο αφού τα χαράζουμε πλευρικά ελαφρώς.