lixoudis(λιχουδης)

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Ρεγγα καπνιστή ο απόλυτος μεζές.

Υλικά
1 Ρέγγα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
1 μικρή ντομάτα κομμένη καρέ 
Χυμό από ένα λεμόνι
Ελαιόλαδο, ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. 
Εκτέλεση
Οι παλιοί εψηναν την ρέγγα  με εφημερίδα, την αναβανε και περνούσαν τη ρεγγα πάνω στην φλόγα. 
Άλλος τρόπος είναι με ένα κομμάτι βαμβάκι και οινόπνευμα. 
Το βρέχουμε καλά με οινόπνευμα.
Βάζουμε φωτιά στο βαμβάκι και αρχίζουμε να κουνάμε πάνω από την φωτιά την ρέγγα μας. Άλλος ένας τρόπος είναι το γκαζακι,αυτός που χρησιμοποίησαμε και εμείς. Ανάβουμε το γκαζακι και βάζουμε τη ρεγγα πάνω στη φλόγα. 
Θέλουμε να αρχίσει να σκάει το δέρμα .
Όσο περισσότερη ώρα την αφήνετε πάνω στην φωτιά τόσο πιο αλμυρή θα σας γίνει.
Όταν έχει σκάσει όλο το δέρμα από την φωτιά τότε σβήνουμε την φωτιά. 
Μόλις κρυώσει η ρέγγα μας την καθαρίζουμε.
Βγάζουμε πρώτα την πέτσα και στην συνεχεία την φιλετάρουμε προσπαθώντας να βγάλουμε όσα περισσότερα κοκαλάκια μπορούμε.
Τα αυγά που έχουν μέσα οι ρέγγες είναι βρωσιμα , οπότε δεν τα πετάμε.
Βάζουμε την φιλεταρισμένη μας ρέγγα σε ένα πιατάκι.
Βάζουμε πάνω το κρεμμυδι τη ντομάτα,πασπαλιζουμε με ριγανη μαιδανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Σερβίρουμε μπόλικο λεμονι και ελαιόλαδο.
Ο τελοιος μεζές για ουζάκι και τσίπουρακι. 
Συνοδεύει  επίσης όλα μας τα όσπρια και όχι μόνο.
#lixoudis.gr 

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Κριθαράκι ολικής αλέσεως με λαχανικά.




Υλικά 
1 πακέτο κριθαράκι ολικής αλέσεως 
1 πρασινη πιπεριά
1 πιπεριά τσίλι 
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο. 
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. 
1 μέτριο κολοκύθι κομμένο καρέ 
2 καρότα κομμένα καρέ 
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1μικρο πακέτο φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. 
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας. 
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό. 
Αλάτι και πιπέρι,μια πρέζα κιμινο.λιγο άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο θυμάρι. 
Μαιδανο για το σερβίρισμα. 
Εκτέλεση 
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρουμε το κρεμμυδι και το σκόρδο ελαφρά
Αντίστοιχα κόβουμε τις πιπεριές, τις προσθέτουμε και σοτάρουμε ελαφρά για ακόμη 2-3 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα, το καρότο, το κολοκύθι. 
Στο τέλος προσθέτουμε το κριθαράκι με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε για ένα με δύο λεπτά λεπτά. 
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το χυμό ντομάτας. 
Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό  λαχανικών, ή ζεστό νερό μέχρι να καλύψουμε ίσα ίσα το κριθαράκι και τα λαχανικά μας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να γίνει al dente γύρω στα δώδεκα λεπτά. 
Προσθέτουμε  το αλάτι, το πιπέρι, το κιμινο, και τα μυρωδικά. 
Σερβίρουμε αμέσως το κριθαράκι με τα λαχανικά όσο είναι ζεστό πασπαλιζωντας με μαϊντανό. 
@lixoudis.gr 

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Σαρδέλες Ριγανατες στο φουρνο.


Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
3 λεμόνια (τον χυμό τους)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένο)
Λιγο δεντρολιβανο φρέσκο.
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και πλένουμε με αρκετό νερό, ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε σουρωτήρι. Βάζουμε στο ταψί το σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.


 Βάζουμε μέσα τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη και τις αφήνουμε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κέλσιου για περίπου 20 λεπτά. στο τέλος πασπαλιζουμε από πάνω τον μαϊντανό και λίγο ακόμα ρίγανη.

#lixoudis.gr 

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Πατάτα γεμιστή στο φουρνο


Υλικά
4 μεγάλες πατάτες
100 γραμμάρια ρεγκατο κομμένο σε κύβους
4  φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, χωριστά το λευκό με το πράσινο.
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι γραμμάρια κρέμα γάλακτος
8 φέτες μπέικον
4 τοματινια
Αλάτι, πιπέρι,
Λιγο ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Βράζετε τις πατάτες για 15 περίπου λεπτά και τις στραγγίζετε. Ψιλοκόβετε τις 4 φέτες μπέικον και μαζί με το τριμμένο ξερό και το φρέσκο λευκό κρεμμύδι, το σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.Στη συνέχεια, κόβετε την πατάτα στη μέση και  αδειάζετε με ένα κουτάλι την περισσότερη σάρκα προσοχή να μην σπάσει η φλουδα.
Σε μια μπασίνα με ένα πιρούνι λιώνετε κάνετε πουρέ το περιεχόμενο της πατάτας, προσθέτετε το ρεγκατο κομμένο σε κύβους, το φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο, (το πράσινο) το σοταρισμένο κρεμμύδι, το μπέικον, τα ντοματινια κομμένα στα τέσσερα, και την κρέμα γάλακτος.
Αλατοπιπερώνετε και γεμίζετε τις πατάτες με το μείγμα και ψήνετε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.


#lixoudis.gr 

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Κόκκινες Φακές Σούπα

Υλικά
Μισό κιλό φακες κόκκινες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
1 καρότο κομμένο σε ροδελες 
1 ντομάτα ώριμη κομμένη καρέ 
Λιγο ελαιόλαδο 
2 κ.σ ξύδι 
Λιγο κιμινο 
2 φύλλα δαφνης. 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Λιγο μαϊντανό για το τέλος 
Εκτέλεση 
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμυδι το σκόρδο και το καροτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τη ντομάτα. Ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φακές. Προσθέτουμε και νερό να σκεπάσει τις φακές, καρυκευουμε, και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 15 με 18 Λεπτά. Προσέξτε γιατί βράζουν πιο γρήγορα από τις συνηθισμένες φακές. Προσθέτουμε και το μαιδανο και αποσύρουμε από τη φωτιά. 
@lixoudis.gr 

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Αρωματική Γαλατοπιτα με Καλαμποκάλευρο.

Υλικά
(για το ταψί της κουζίνας) 
6 φύλλα κρούστας. 
3 λίτρα γάλα
500 γρ καλαμποκάλευρο
1 λεμόνι το ξυσμα.
4 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη
100 γρ βούτυρο. 
2 ζάχαρη βανιλια λεμόνι (φακελάκια )
2 κρόκους για επάλειψη. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτηρωνουμε ελαφρά το ταψί. Στρώνουμε κάτω κάτω τα δύο πρώτα φύλλα, βουτυρωνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη. Συνεχίζουμε αλλά δύο φύλλα, βούτυρο ζάχαρη και τα δύο τελευταία ξανά βούτυρο λίγο ζάχαρη. Τα φύλλα βγαίνουν στο πλάι έξω από το ταψί, θα τα γυρίσουμε στο τέλος όταν ρίξουμε την κρέμα. 
Ετοιμαζουμε την κρέμα :
Σε μια μπασίνα βάζουμε τα αυγά, το  ξύσμα λεμονιού, το αλεύρι, και μια κούπα γαλα. Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί με τη ζάχαρη και τη βανιλια. Παίρνουμε με την κουτάλα(αφού ζεσταθεί) 2 κουταλιες περιπου χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών,για να τους αλλάξουμε θερμοκρασία και να μην κόψουν.ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να βράσει και να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά  προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Απλωνουμε την κρέμα στο ταψί και με τα χέρια μας διπλώνουμε το φύλλο γυρίζοντας το προς τη μέσα πλευρά. Χτυπάμε τους κρόκους με μισό φλιτζάνι γάλα και το απλώνουμε πάνω στην κρέμα και γύρω γύρω στο φύλλο με το πινέλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα στις αντιστάσεις. Προσοχή να ψηθεί το φυλλο από την κατω πλευρα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
#lixoudis.gr 

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Χούμους από φακές


Υλικά:για τις φακές
2 κούπες νερό
1 κούπα  φακές
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε ροδελες
Για το χούμους :
1 κ.σ. ταχίνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
Μισό κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Μισό κ.γ. κύμινο
φρεσκοτριμμένο  πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο νερό τις φακές, το σκόρδο, το καροτο και το κρεμμύδι, και βράζουμε για 15 με 20 λεπτά, μέχρι οι φακές να απορροφήσουν όλο το νερό.
Βάζουμε τις φακές μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο  μούλτι και τα πολτοποιούμε. Ελέγχουμε το αλάτι και τα μπαχαρικα και προσθέτουμε - διορθώνουμε κατά βούληση. Σερβίρουμε σε πιατέλα ή μπολ και γαρνιρουμε με την Μαριναρισμενη ντομάτα,και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για τη Μαριναρισμενη ντομάτα :
1 ντομάτα κομμένη καρέ
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ μπαλσάμικο ξύδι
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.

#lixoudis.gr 

#lixoudis //λιχουδης //Γαριδες με σκόρδο και μουστάρδα.

Υλικά
Μισό κιλό γαρίδες (με τα κελύφη)
2 κ.σ βούτυρο 
Χυμός από 1 λεμόνι.
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
1 σφηνάκι λευκό κρασί 
1 κ.γ μουσταρδα. 
Αλάτι και Πιπέρι
Λιγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. 
Εκτέλεση
Σε τηγάνι,  αφήνουμε το βούτυρο να ζεσταθεί.Ριχνουμε το σκόρδο, τις γαρίδες, ανακατεύουμε και τις κλείνουμε με καπάκι για 2' λεπτα Ρίχνουμε στο τηγάνι τη μουσταρδα, και σβήνουμε με το κρασί. 
Έπειτα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε το χυμό λεμονιού , πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
#lixoudis.gr 


Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Ψητα Καλαμποκια.

Ποιος δεν έχει φάει καλαμπόκι ψημενο από τον κύριο με την αναμμένη φουφού, που άφηνε μία γλυκιά μυρωδιά από τα ευωδιαστά φρέσκα καλαμπόκια που καψαλιζόταν, στα πανηγύρια, ή έξω από λούνα παρκ ή στο κέντρο της πόλης, και πριν το σερβίρει να ρωτάει. Αλάτι να βάλω? Να βαλετε να βαλετε. Δεν χρειάζεται και πολλά να νοστιμισει αυτό το υπέροχο έδεσμα αλάτι και λίγο βουτηρακι.
Εδώ θα σας δείξουμε τον τρόπο να το κάνετε και στο σπίτι σας γρήγορα και το ίδιο νόστιμο. Μπορείτε να το κάνετε όταν ανάψετε φωτιά- κάρβουνα επίσης μπορείτε να το κάνετε και στο σχαροτηγανο γκριλ στην κουζίνα σας.
Υλικά που θα χρειαστούμε :
Καλαμποκια φρέσκα
Αλάτι
Βουτηρο προαιρετικα.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα Καλαμποκια από τις φλούδες και τα μουστάκια του.
Στα κάρβουνα ψήνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά τα Καλαμποκια γυρίζοντας τακτικά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές γύρω στα επτά με δέκα λεπτά.

Στο σχαροτηγανο επίσης σε μέτρια φωτιά γυρίζουμε τακτικά τα Καλαμποκια μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε αλατιζωντας τα Καλαμποκια και αν θέλουμε αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο για έχτρα γεύση.

# lixoudis //λιχουδης //Ζεστή Σοκολάτα ρόφημα

υλικά 
400 γρ γάλα φρέσκο 
100 γρ γάλα εβαπορέ 
100 γρ. Κουβερτούρα 
1 κ.γ. ζάχαρη(όσο γλυκό το επιθυμεί ο καθένας μας) 
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό κατσαρολακι και σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το γάλα, το ξυλάκι κανέλας και τη βανίλια.
Αφηνουμε να ζεσταθεί και να πάρει μια βράση Κατεβάζουμε  από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο να τραβήξει το γάλα το άρωμα της κανέλας. 
Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.
Βάζουμε στο γάλα το κακάο, ανακατευουμε με το σύρμα και την κουβερτούρα την οποία έχουμε ψιλοκοψει και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η κουβερτουρα και να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τέλος τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. 
Σερβίρουμε τη ζέστη σοκολάτα μας σε κούπες και συνοδεύουμε  με brioche, μπισκότα ή τσουρέκι.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Κοτοπούλο με φαγοπυρο(μαυροσιταρο)


ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1  κοτόπουλο, κομμένο σε  κομμάτια μερίδες. 
400γρ φαγοπυρο (μαυροσιταρο) 
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε ροδελες 
1 κλωνάρι σέλερι, λεπτοκομμένο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
1 κουτι ντοματακια ψιλοκομμένα 
2 σπόρους Μπαχάρι 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το  λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει. Βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, και τα τηγανίζω έντονα για 3 – 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ξεκολλάνε εύκολα.Βγάζω τα ροδισμένα κομμάτια με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρω σε μια πιατέλα.
Χαμηλώνω τη φωτιά  και ρίχνω στην κατσαρόλα το καρότο, το σέλερι και τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν. Ξαναβάζω στην κατσαρόλα το κοτόπουλο, και τα ψιλοκομμένο ντοματακια. Ρίχνω επίσης το Μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι, λιγο νερο, και σιγοβραζω το κοτόπουλο για 15 λεπτά. Αφού περάσουν τα 15 λεπτά συμπληρώνω στην κατσαρόλα ζεστό νερό (αν χρειαστεί) να σκεπάσει το κοτόπουλο και λίγο πιο πάνω ανακινω δυνατά την κατσαρόλα να στρώσει το φαγητό και προσθέτω το φαγοπυρο πάνω πάνω. Σιγομαγειρεύω το φαγητό χωρίς να ανακατεύω για περίπου 15 με 20 λεπτά ή όσο αναγράφεται στη συσκευασία, συμπληρώνω κατά τη διάρκεια νερό εάν χρειαστεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, όταν έχει τραβήξει όλα τα υγρά το φαγοπυρο και έχει ψηθεί το κρέας.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Γαυρος Πάρου φιλέτο ψητος στο σχαροτηγανο.

Γαυρος Πάρου φιλέτο ψητος στο σχαροτηγανο.
Τι είναι ο Γαυρος Πάρου. Ποια είναι η διαφορά από το άλλο είδος γαυρου. Γιατί λέγεται έτσι. Ο Γαυρος Πάρου αλιευετε κοντά στο νησί της Πάρου. Από εκεί και το όνομα του. Θα τον συναντήσετε επίσης και σαν Πάτμου όπου κι εκεί αλιευετε επίσης. Η διαφορά με τον άλλο γαυρο είναι το μέγεθος του. Ο Γαυρος Πάρου έχει σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος φτάνει που στα 20 εκατοστά μήκος. Είναι ιδανικός για παστωμα και ψήσιμο στην σχάρα. Απολαύστε τον. 


Υλικά :
1 κιλό γαυρο Πάρου.
Αλάτι ημιχονδρο
Ρίγανη
Λαδολέμονο :
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 Λεμόνια το χυμό τους.

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και φιλεταρουμε το γαυρο ως εξής:
Αφαιρούμε πρώτα τα κεφάλια από τα ψαράκια. Με τα δάχτυλα μας ανοίγουμε όλα το ψάρι μέχρι την ουρά του και βρίσκουμε το κόκαλο του ψαριού.

 Το σπαμε στο ύψος της ουράς του και με τα δάχτυλα μας το αφαιρούμε σιγά σιγά. Συνεχίζουμε με όλα τα ψαράκια. Ξεπλενουμε με νερό και τα βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Αφήνουμε λίγο να φυγουν τα νερά Λαδώνουνε και αλατιζουμε τα ψαράκια. 


Βάζουμε το σχαροτηγανο να κάψει καλά και βάζουμε προσεκτικά τα ψαράκια.,με το δέρμα στο τηγάνι. Ψήνουμε τρία λεπτά γυρίζουμε προσεκτικά και ψηνουμε ένα λεπτό από την μέσα πλευρά του ψαριού και βγάζουμε από τη φωτιά..
Σε ένα σεικερ χτυπάμε το λαδι με το λεμόνι, περιχύνουμε με αυτό τα ψαράκια και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Σερβίρουμε.



Αν θέλουμε ψιλοκοβουμε κρεμμύδι ξερό όπως και ψιλοκομμένη ντομάτα και το απλώνουμε πάνω στο γαυρο και σερβίρουμε. 

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Κριθαρότο Λαχανικών


Υλικά 
1 πακέτο κριθαράκι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πιπεριά τσίλι 
1 πρασινη πιπεριά
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο. 
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. 
1 μέτριο κολοκύθι κομμένο καρέ 
1 καρότο κομμένο καρέ 
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
100 γρ μανιτάρια κομμένα 
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό. 
Αλάτι και πιπέρι, θυμάρι. 
Εκτέλεση 
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρουμε το κρεμμυδι και το σκόρδο ελαφρά
Αντίστοιχα κόβουμε τις πιπεριές, τις προσθέτουμε και σοτάρουμε ελαφρά για ακόμη 2-3 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα, το καρότο, το κολοκύθι. 
Στο τέλος προσθέτουμε το κριθαράκι με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε για ένα με δύο λεπτά λεπτά. 
Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό  λαχανικών, ή ζεστό νερό μέχρι να καλύψουμε ίσα ίσα το κριθαράκι και τα λαχανικά μας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να γίνει al dente γύρω στα δέκα λεπτά. 
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι.
Σερβίρουμε αμέσως το κριθαράκι με τα λαχανικά όσο είναι ζεστό.

lixoudis //λιχουδης //Λικέρ πορτοκάλι

Υλικά 
8 Πορτοκάλια μεγαλούτσικα με χοντρή φλούδα. 
1 λίτρο Καθαρό αλκοόλ
1 λίτρο νερό
800 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση 
Πλενετε τα πορτοκάλια και τα στεγνώστε καλά. Με έναν αποφλοιωτή πατάτας (peeler) αφαιρέστε τη φλούδα, αποφεύγοντας  να αφαιρέσετε το λευκό μέρος το οποίο είναι πικρό.
Βαζετε τις φλούδες όλες σε ένα μεγάλο βάζο, και προσθέστε το αλκοόλ. Ανακατέψτε και καλύψτε με μεμβράνη. 

Φυλάξτε το βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για δύο εβδομάδες, ανακινώντας το βάζο κάθε μέρα. 
Μόλις περάσουν οι δύο βδομάδες βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα. Ανακατέψτε για να διαλυθεί η ζάχαρη, βράστε δύο τρία λεπτά,και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.Αφού έχει κρυώσει το σιρόπι το ρίχνετε στο βάζο με τις φλούδες και το οινόπνευμα, ανακατέψτε και στραγγίξτε το λικέρ πριν το εμφιαλώσετε.
Καλό είναι να το αφήσετε να ξεκουραστεί για ένα μήνα πριν το καταναλώσετε, αλλά μπορείτε επίσης να το πιείτε νωρίτερα.

#lixoudis //λιχουδης //Μύδια σαγανάκι με φέτα

Υλικά 
Μισό κιλό φρέσκα μύδια ψίχα
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μισό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη 
1 κουτι χυμό ντομάτα συμπυκνωμένο. 
1/2κ.γ. μπούκοβο.
200 γραμ. φέτα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το τελείωμα
αλάτι λίγο γιατί έχουμε τη φέτα. 
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 σφηνάκι κρασί λευκό 
1 σφηνάκι ούζο. 
Εκτέλεση
Για τα μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα, πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας:. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3′ να μαλακώσει ελαφρά και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το 1 σκόρδο ψιλοκομμένο  σοτάρουμε για περίπου 1′. Προσθέτουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να μελώσει η σάλτσα.
Ετοιμαζουμε το πιάτο :
Βάζουμε τα μύδια σε σουρωτήρι και τα στραγγιζουμε. 
Σε ένα φαρδυ τηγανι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και ριχνουμε τη μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
Σοτάρουμε το σκόρδο και προσθέτουμε και τα μύδια. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο. Φλαμπαρουμε για να φύγει το αλκοόλ. Προσθέτουμε και το κρασί. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστει το αλκοόλ και ριχνουμε στο τηγανι τη σάλτσα ντομάτας. Μαγειρευουμε δύο τρία λεπτά, καρυκευουμε και ριχνουμε στο τηγανι και τη φέτα Σβήνουμε τη φωτιά αφηνουμε για λίγο στη ζεστή εστία το τηγάνι να λιώσει ελαφρώς και η φέτα,και σερβίρουμε. 

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

#lixoudis /λιχουδης //Καραβίδες στη σχάρα - Καρβουνα με λαδολεμονο.

ψητές καραβίδες στην σχάρα ψημενες με χοντρό αλάτι, με λίγο λαδολεμονο  είναι ίσως η πιο εκλεκτή γεύση θαλασσινών στα νησιά του Αιγαίου. Και φυσικά με συνοδεία ούζου ή τσίπουρου γίνονται ο ιδανικός μεζές.
Υλικά
1 κιλο καραβίδες όσο πιο μεγάλες τόσο πιο ιδανικές για τα κάρβουνα.
Αλάτι ημιχονδρο 
Λαδολέμονο :
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
2 λεμόνια το χυμό τους. 
Εκτέλεση :
Πλένουμε τις καραβίδες και τις αλατιζουμε γενεοδωρα. Ας πέσει λίγο αλάτι παραπάνω μην το φοβηθείτε θα φύγει στη σχάρα. Τις Αραδιάζουμε πάνω στη φωτιά και ψηνουμε σε δυνατή φωτιά τρία λεπτά την κάθε πλευρά βέβαια ανάλογα το μέγεθος, αυτός ο χρόνος είναι καλός δεν θέλουμε να μας στεγνώσουν τις θέλουμε τραγανες ζουμερές. 
Ετοιμαζουμε και το λαδολεμονο και περιχύνουμε τις καραβίδες. Καλή Απόλαυση. 🦂🦂🦂

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Λαγάνα

Υλικά 
800 αλεύρι γοχ 
Μισό λίτρο νερό χλιαρό ίσως και παραπάνω 
1 φακελάκι ξερή μαγιά η ένα κύβο νωπή(25 γρ) 
1 μικρό φλυτζανι ελαιόλαδο 
1 κ.σ ξύδι 
30 γρ ζάχαρη
10 γρ αλάτι
1 κ.σ ταχίνι 
Πασπάλισμα
300γρ σουσάμι +μαύροκούκι. (προαιρετικα) 
1κ.σ ζάχαρη
1 ποτήρι νερό χλιαρό (λιώνουμε τη ζάχαρη κανωντας ζάχαρονερο) 

Εκτέλεση 
Σε ένα μικρό μπολ Δυαλυουμε το ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό. 
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε το μείγμα  και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, σκεπασμένο σε ζεστό μέρος.
Αφού φουσκώσει πασπαλίστε με αλεύρι τον πάγκο και ρίχνετε το ζυμάρι. Κάνετε διπλώματα μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια (ανάλογα το αλεύρι μπορεί ν χρειαστεί και λίγο παραπάνω) χωρίζετε το ζυμάρι στην μέση και δίνετε σχήμα επάνω σε μια λαδόκολλα. Μεταφέρετε την λαδόκολλα σε ταψί αλείφετε με την ζάχαρονερο και πασπαλίστε το σουσάμι να κολλήσει. Αφήνετε 20 λεπτά να ανέβει ξανά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους φούρνο στους 200 220 βαθμούς στις αντιστάσεις πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο θα πατήσετε με τα δάχτυλα σας το ζυμάρι κανωντας λακουβιτσες. Ο χρόνος
Ψησίματος είναι 15-20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

lixoudis //λιχουδης //pizza //Πιτσα με λεπτή τραγανή ζύμη

ΥΛΙΚΑ
Για τα δύο ταψιά της κουζίνας :
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι, σκληρό
1 φακελάκι μαγιά, ξερή
600-700ml. νερό χλιαρό περίπου 
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1κ.γ κοφτό αλάτι
1/2 κ.σ. ζάχαρη
Για τη σάλτσα:
2 κουτιά ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το μπλέντερ ή 2 κουτιά χυμό ντομάτας. 
1 1/2 κ.γ. ρίγανη ξερη. 
Λιγο θυμάρι ξερό ή φρέσκο αν υπάρχει 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγα φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό 
Αλάτι. Και πιπέρι 
Για την πίτσα: η επιλογή είναι αναλόγως με το γούστο του καθενός. 
ΥΛΙΚΆ 
Ζαμπόν
Μπέικον
Φρέσκα μανιτάρια
Πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λωρίδες
Κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
Ελιές, ροδέλες
Φέτα, τριμμένη
Αυγά 
Τυρί μοτσαρελα 
Πεπερονι 
Ατζουγιες 
κλπ 
Ζύμη Εκτέλεση :! 
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι,  το αλάτι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας να ενσωματωθεί το αλεύρι. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία και μαλακή ζύμη που όμως να μην κολλάει στα χέρια μας και στο μπολ. 
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και μόλις ετοιμαστεί η ζύμη τη βάζουμε μέσα σε αυτό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60-90 λεπτά.
Όταν φουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο βάζουμε ξανά σε δύο μπολ σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει άλλη μια ώρα. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη μια ζύμη στο σχήμα του ταψιού, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψι, πασπαλιζουμε με λίγο αλεύρι, και απλώνουμε το ζυμάρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο ζυμάρι. 
Προθερμενουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε τα ταψιά με τα ζυμαρια να ψηθούν ελαφρά για οκτώ με δέκα λεπτά στον αέρα όχι παραπάνω. Βγάζουμε και αφήνουμε κατά μέρος. 
Εκτέλεση για τη σάλτσα: Σ’ ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα της σάλτσας

.

Στόλισμα πίτσας :
Παίρνουμε κουταλιές από τη σάλτσα και τις απλώνουμε στην επιφάνεια της κάθε ζύμης, από πάνω βάζουμε το τριμμένο τυρί, τα αλλαντικά ή το συνδυασμό των υλικών που επιθυμούμε. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετούμε το ταψί κάτω χαμηλά στην τελευταία σχάρα του φούρνου μας. Ψήνουμε για δέκα με δεκαπεντε λεπτά ανάλογα με το φούρνο του καθενός. Βγάζουμε απ’ το φούρνο την πίτσα, την κόβουμε σε  κομμάτια και την σερβίρουμε ζεστή.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

lixoudis //λιχουδης //Τορτελινια Με κρέμα

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ  
ΥΛΙΚΑ

2 Πακετα τορτελινια με κρεας(500 γρ) 
100 γραμμαρια ζαμπον κομμενο σε κυβους
150 γρ μπέικον 
 Μισό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη στο πολύ ψιλό σχεδόν ζουμί.(λιωμμενο)
2 κουταλιες της σουπας βουτυρο
Μισό λίτρο κρεμα γαλακτος
1 φλυτζανι τριμμενη παρμεζανα κίτρινο μαλακό τυρί. 
αλατι, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Λιγο ψιλοκομμενο μαιδανο(προαιρετικα) 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βραζουμε και στραγγιζουμε τα τορτελινια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σε ένα φαρδυ τηγανι ζεσταινουμε το βουτυρο και σωταρουμε το μπεικον και το ζαμπον.,για 3-4 λεπτά. ρίχνουμε και το λιωμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Επειτα προσθετουμε την κρεμα γαλακτος στο τηγάνι και χαμηλωνουμε τη φωτιά. 

Τελος προσθετουμε τα τορτελινια με το τυρι ,το αλατι και το πιπερι.Ανακατευουμε να παει η κρεμα παντού και να δέσει. Σερβιρουμε πασπαλιζωντας με το μαιδανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Ψήνουμε Λουκανικα στα κάρβουνα.


Υλικά
Λουκάνικα
Λεμόνια
Ρίγανη
Εκτέλεση 


Ετοιμαζουμε τη θρακα :
Βάζουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας και ανάβουμε. Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά,έχει πέσει η φλόγα, τα απλώνουμε στην ψησταριά μας. 


Εδώ επισημαίνω πως τα λουκάνικα δεν χρειάζονται πολυ δυνατή φωτιά για να ψηθούν, για το λόγω αυτό τα κάρβουνα πρέπει να έχουν ανάψει πολύ καλά και η σχάρα που θα χρησιμοποιήσουμε στην ψησταριά για το ψήσιμο δεν πρέπει να είναι κοντά στα κάρβουνα.Δεν θέλουμε να ψηθούν απέξω και μέσα να είναι ωμά. Θέλουμε μέτρια φωτιά να ψηθούν ομοιόμορφα. 




Τοποθετούμε τα λουκάνικα στη σχάρα, το ένα δίπλα στο άλλο. . Τα ψήνουμε καλά από όλες τις πλευρές,γυρίζοντας τα με την λαβίδα, προσέχοντας να μην καούν. Δεν τρυπάμε τα λουκάνικα με πιρούνι, ούτε τα χαράζουμε με μαχαίρι, γιατί έτσι θα φύγουν όλα τα υγρά τους, που είναι χρήσιμα για να ψηθούν καλά τα λουκάνικα και να παραμείνουν ζουμερά


Πασπαλίζουμε με ωραία αρωματική ρίγανη και ραντίζουμε με φρέσκο λεμόνι. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές η μία ωραία πατατοσαλάτα.
Εναλλακτικα μπορούμε να ψησουμε τα λουκάνικα στην κουζίνα μας και στο σχαροτηγανο αφού τα χαράζουμε πλευρικά ελαφρώς.