Πέμπτη 29 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Μαριδακι τηγανιτό.
Σάββατο 24 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Ντοματορυζο.
Υλικά
300 γρ. ρύζι καρολίνα
4 ντομάτες ώριμες, αλεσμένες
1 κ.γ πελτέ ντομάτας.
3 σκελίδες σκόρδο λιωμενες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
ψιλοκομμένο
Μία μικρή πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη.
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κλαρακι βασιλικό ψιλοκομμένο.
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε φαρδυ τηγανι ζεσταινουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι και την πιπεριά. Προσθέτω και το ρύζι και σοτάρω άλλα δυο λεπτά. Κατόπιν ρίχνω τον βασιλικό, την ζάχαρη και την ντομάτα, τον πελτε, και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνω την φωτιά. Ανακατεύω τακτικά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Μετά από 10 λεπτά συμπληρώνω και νερό πάντα ζεστό.
Αποσύρω από την φωτιά όταν το ρύζι έχει μαλακώσει κι έχει πιει τα υγρά του. Αφήνω λίγο να κρυώσει και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή σας απόλαυση!
Τρίτη 20 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Βάφω Αυγά Πασχαλινά
Η παράδοση θέλει κάθε ελληνικό σπίτι τη Μ.Πέμπτη ή μεγάλο Σάββατο, να βάφει τα δικά του πασχαλινά αυγά. Παραδοσιακα βάφουμε τα αυγά μόνο αυτές τις δύο ημέρες.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη διαδικασία για το βάψιμο των αυγών.
Εκτέλεση
1.Αφήνουμε το αυγά εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Μία τυχόν απότομη αλλαγή από το κρύο στο ζεστό, θα τους προκαλέσει ρωγμές κατά το βράσιμο ίσως και... σπάσιμο.
.
Πλένουμε τα αυγά μας, πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να τα καθαρίσουμε από βρομιές, αλλά και για να είμαστε σίγουροι, ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία, για να βαφτούν καλά.
2. Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε στον πάτο της μία λευκή πετσέτα. Το τέχνασμα αυτό θα μας σώσει από απώλειες, καθώς η πετσέτα θα απορροφήσεις τους κραδασμούς και τα αυγά θα είναι πιο ασφαλή κατά το βράσιμο. Τα τοποθετούμε αρκετά προσεκτικά στο πάτο της κατσαρόλας και περιμένουμε μέχρι το νερό να βράσει.
3. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε 1 κ.σ ξύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα αυγά μέσα για περίπου 15-20 λεπτά.
4. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε πολύ προσεκτικά από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το νερό. Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν περίπου 30-60 λεπτά πάνω σε μία πετσέτα και ετοιμάζουμε τη βαφή.
5. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής που υπάρχουν στο φάκελο, και τοποθετούμε τα αυγά ένα ένα και πάλι μέσα στην κατσαρόλα, όπου έχουμε δυαλυσει τη βαφή. Τα αφήνουμε όσο απαιτείται και τα αφαιρούμε με ένα μεγάλο κουτάλι. Κάθε αυγό πρέπει να το βγάλουμε μόνο του και να τα ακουμπήσουμε όλα μαζί πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί, ή στην αυγοθήκη όπου τα αγοράσαμε.
6. Αφήνουμε τη βαφή να στεγνώσει, τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε ένα βαμβάκι και τα γυαλίζουμε.
Τα αβγά μας είναι έτοιμα.
Καλή Ανάσταση!!!
#lixoudis.gr
Σάββατο 17 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Ριζότο με μύδια και λαχανικά.
Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Σουβλάκια νηστίσιμα με λαχανικά.
Νηστίσιμο σουβλάκι:
μπορεί να μην έχει κρέας αλλά είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και σίγουρα θα αρέσει σε όλους.
Τι θα χρειαστείς
Πίτες για σουβλάκια (ανάλογα πόσα άτομα είστε και από πόσα θέλει ο καθένας να φάει.)
1 κεσεδακι γιαούρτι
Μουστάρδα
Κέτσαπ.
Για τα λαχανικά :
2 μελιτζάνες φλασκες
3 κολοκυθάκια
1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους.
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα.
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λιγο φρέσκο δυόσμο
2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι.
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λιγο ελαιόλαδο.
Για τις πατάτες :
4 πατατες μετριες κομμενες για τηγάνι.
Λιγο πάπρικα καπνιστή
Αλάτι και πιπέρι
Λιγο ελαιόλαδο.
Εκτέλεση Λαχανικά :
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρα μπαστούνακια και τα βαζουμε στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε και τα μυρωδικα και ανακατεύουμε.
Για τις πατάτες :
Κόβουμε τις πατατες όπως για το τηγάνι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε και την πάπρικα και απλώνουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Βάζουμε τα λαχανικά και τις πατατες στο φουρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά.
Συναρμολόγηση :
Λαδώνουνε ελαφρά τις πίτες και ψηνουμε στο σχαροτηγανο. Κόβουμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο στο μέγεθος της παλάμης και λίγο παραπάνω βάζουμε την πίτα, αλοιφουμε με λίγο γιαούρτι, (αν έχετε τζατζίκι ακόμα καλύτερα) τα λαχανικά, τις πατατες, κέτσαπ, μουσταρδα προαιρετικά, και τυλίγουμε σφιχτά.
Εάν θέλετε μόλις ψηθούν τα λαχανικά τρίβετε από πάνω λίγο σκληρή φέτα ή κατσικίσιο τυρί για έξτρα απόλαυση!!!!!
Τετάρτη 14 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Παστές σαρδέλες.
Τρίτη 13 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Τορτελινια Με τυρί και κρέμα γάλακτος.
Υλικά
2 πακέτα τορτελινια με γεμιση τυρί. (500 γρ.)
500 γρ. Κρέμα γάλακτος.
150 γρ τυρί ρεγγατο τριμενο.
1 κ.σ μαιδανο ψιλοκομμενο.
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση :
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα τορτελινια και βράζουμε δύο λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου. Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο φαρδυ τηγανι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος,και αφήνουμε να ζεσταθεί.
#lixoudis.gr
Σάββατο 10 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Μοσχιοί κοκκινιστοί.
Οι μοσχιοί είναι μικρά χταποδάκια μήκους περίπου 15-20 εκατοστών από την κορυφή της σακούλας μέχρι την άκρη των πλοκαμιών
Υλικά
3 μικρά χταποδάκια (μόσχοι)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μικρή πιπεριά πράσινη κομμένη
1 καρότο κομμένο σε ροδελες.
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουτί ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνη
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 κ.γ. ζάχαρη,
1 κ.σ ξύδι.
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Λιγο μπούκοβο καυτερό.
1 κ.σ μαιδανο ψιλοκομμενο
1 πακέτο πένες
Εκτέλεση
Καθαρίστε το μόσχιους, αφαιρέστε με ένα μαχαίρι τα μάτια του, σχιστε κατά μήκος την κουκουλα του και αφαιρέστε ότι υπάρχει μέσα. Επίσης βγάλτε και το δέρμα από την κουκουλα. Βάλτε τα καθαρισμένα χταποδάκια σε σουρωτήρι και ξεπλύνετε τα με αρκετό νερό, κόβετε σε κομμάτια και αφήστε να στραγγιξουν.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και τα σκόρδα να μαλακωσουν και να γυαλισουν. Προσθέστε μέσα τα χταποδάκια, ανακατέψτε να σωταριστουν με τα λαχανικά. Σοταρετε για πέντε λεπτά περίπου, και σβήστε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέστε τη ντομάτα, το μπαχάρι, τη δάφνη, το ξυδι, το αλάτι, πιπέρι,το μπούκοβο, τη ζάχαρη, και μισο λίτρο ζεστό νερό, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 40-50 λεπτά και να μαλακώσει.
Δοκιμάστε τη σάλτσα όταν γίνει το φαγητό, αν χρειαστεί βάλτε αλάτι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό του λείπει.
Προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά,και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Συμπληρωνουμε αν χρειαστεί νερό πάντα ζεστό. Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε τα ζυμαρικά και να το σερβίρετε με ρύζι, με πατάτες τηγανητές, με φάβα ή ότι άλλο θέλετε.
Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίστε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
#lixoudis.gr
Τετάρτη 7 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Μύδια με μουσταρδα και σκόρδο.
Τρίτη 6 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Σκουμπρι παστό.
Κυριακή 4 Απριλίου 2021
#lixoudis //λιχουδης //Burger Λαχανικών.
Υλικά
3 μπιφτέκια λαχανικών.
3 φέτες τυρί του τοστ.
3 κ.σ κέτσαπ.
3 ροδελες ντομάτα
Μισό αγκουρακι κομμένο σε ροδελες
3 κ.σ γιαούρτι
3 μικρά φύλλα μαρούλιου.
3 ψωμάκια για burgers.(εδώ)
Εκτέλεση :
Εάν επιλέξετε να φτιάξετε μόνοι σας και τα μπιφτέκια λαχανικών δείτε τον τρόπο (εδώ)
Βαζετε στο τηγανι τα μπιφτέκια λαχανικών να ζεσταθουν και βάζετε από πάνω το τυρί. Αφήνετε να ζεσταθουν και να λιώσει και το τυρί. Εν τω μεταξύ σε ένα σχαροτηγανο ή στο φουρνο βαζετε να ψηθούν τα ψωμάκια. Στρώνετε τα ψωμάκια Σε ένα πιάτο και βάζετε το κέτσαπ πάνω στο ψωμί. Στη συνέχεια το μπιφτέκι λαχανικών με το τυρι, τη ντομάτα, το αγγουρι, το μαρούλι και το γιαούρτι (εδώ). Σκεπαζετε με το άλλο μισό του ψωμιού και καρφωνετε με ένα ξυλάκι μπαμπού για να σταθεί.
Απολαύστε το!!!!.
#lixoudis.gr