lixoudis(λιχουδης)

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

#lixoudis.//λιχουδης//Μπακλαβάς παραδοσιακός


Υλικά:
1πακετο φύλλο κρούστας
400 γρ.καρύδι τριμμένο (χοντροσπασμενο)
Μισο κ.γ.γαρύφαλλο σκόνη
1κ.σ κανέλα σκόνη
2κ.σ φρυγανιά τριμμένη
2κ.σ.ζαχαρη.
βούτυρο ή λάδι για τα φύλλα


Σιρόπι:
600ml νερό
800γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
ξύλο κανέλας

Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο καρύδι, το γαρύφαλλο, την κανέλα τη ζάχαρη και την τριμμένη φρυγανιά. Λιώνουμε το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε αλλιώς το λάδι) και περνάμε το ταψί μας. Βάζουμε 4 φύλλα στον πάτο του ταψιού τα οποία τα έχουμε βουτυρώσει/λαδώσει μεταξύ τους. Βάζουμε λίγο από το μείγμα με το καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με όλα τα φύλλα . Κάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να μας μείνουν 4 φύλλα τα οποία θα τα μπουν στο τέλος.βουτηρωμενα και αυτά ένα ένα. 

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να σφίξει για μία ώρα 
 Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά μας σε κομμάτια . Προαιρετικά βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο κάθε κομματιού,και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς χωρις αέρα πάνω κάτω για 50 λεπτά με μια ώρα Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι μας (4 λεπτα βράσιμο από όταν ξεκινήσει να βράζει)και αφήνουμε να κρυώσει. Σιροπιάζουμε μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ζεστά γλυκό κρύο σιρόπι,και αφήνουμε να τραβήξει όλο το σιρόπι Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε. 
#lixoudis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου