ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ(ΤΗΓΑΝΙΤΑ)
ΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Κανόνας πρώτος: Το αυγό τηγανίζεται σε χαμηλή φωτιά - ούτε καν σε μέτρια.
-Κανόνας πρώτος: Το αυγό τηγανίζεται σε χαμηλή φωτιά - ούτε καν σε μέτρια.
Η επίσημη συνταγή λέει ότι ο
κρόκος πρέπει να είναι νερουλός και το ασπράδι να είναι σφικτό (και όχι σαν
μύξα).
Το πρόβλημα είναι ότι ο κρόκος
πήζει σε διαφορετική θερμοκρασία από ό,τι το ασπράδι. Γι αυτό χρειάζεται μαεστρία
και ένα ...κουταλι.
Σε ένα μικρό αντικολητικο τηγάνι
ρίχνουμε το λάδι.
Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά
και μόλι το λάδι φτάσει σε μετρια θερμοκρασία, τη χαμηλώνουμε και ρίχνουμε τα αυγά. Δηλαδή,
αν το μάτι έχει αριθμούς από το 1 έως το 3, το βάζουμε στο 2 και όταν σβήσει το
λαμπάκι το γυρνάμε στο 1 και ρίχνουμε τα αυγά.
Περιμένουμε να σφίξει η
περιφέρεια του λευκού (δεν παίρνει παρά λίγα δευτερόλεπτα) και με το κουταλι
πέρνουμε καυτό λάδι από το τηγάνι και το ρίχνουμε (λούζουμε) στο ασπράδι,και
λιγοτερο στους κροκους.
Μόλις πήξει όλο το ασπράδι,
βάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού (το αυγό και το λάδι) μεσα σε ένα
πιάτο.
Ρίχνουμε το αλάτι της αρεσκείας μας και λίγο φρεσκοτριμμενο πιπέρι για γεύση και χρώμα.
Τρώγεται με λευκό ψωμί και φέτα
(ανάλογα με τα γούστα σας).
Αν θελετε εξτρα γευση μπορειτε να
αντικαταστησετε το ελαιόλαδο με φρεσκο βουτηρο η’ βουτηρο γαλακτος.
Lixoudis.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου