ΥΛΙΚΑ
-700 γρ κιμα μοσχαρισιο
-300 γρ. κιμα χοιρινο
-1/2 κιλο αμπελοφυλλα
-1 κουπα ρυζι
-2 κ.σ μαιδανο ψιλοκομμενο
-2 κ.σ ανηθο ψιλοκομμενο
-1 κρεμμυδι ξερο στον τριφτη
-2 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
-1 ντοματα τριμμενη
-1/2 κουπα λαδι
-αλατι-πιπερι
ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
-2 αυγα
-2 λεμονια το χυμο τους
-1 κ.σ κορν-φλαουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε καλα τα αμπελοφυλλα και τα βαζουμε σε μπολ με βραστο νερο να μαλακωσουν για λιγο.Σε αλλο μπολ βαζουμε τον κιμα μαζι με τα υπολοιπα υλικα και τα ασπραδια απο τα αυγα.(τους κροκους τους κραταμε για το αυγολεμονο)Ζυμωνουμε καλα και παιρνοντας ενα ενα τα φυλλα,βαζετε λιγη γεμιση στην ακρη και τυλιγετε το φυλλο προσεκτικα(σαν φυσιγγιο) κλεινοντασ μεσα τον κιμα.
Στρωνετε στον πατο της κατσαρολας μερικα αμπελοφυλλα(τα σπασμενα) και απο πανω μερικες ροδελες απο λεμονι και 2-3 κλωναρακια σελινο και εκει πανω τοποθετειτε τα ντολμαδακια κυκλικα γυρω-γυρω στα τοιχωματα της κατσαρολας μεχρι να καλυφθει ο πατος της κατσαρολας.(σαλιγκαρος).
Συνεχιζουμε με την επομενη στρωση με τον ιδιο τροπο.Τους καυπτουμε με νερο ριχνουμε και το λαδι
και τους σκεπαζουμε με ενα πιατο αφηνωντας τους να βρασουν40' περιπου.Αποσυρουμε απο τη φωτια.ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ/ Χτυπαμε τους κροκους προσθετουμε το λεμονι και το κορν φλαουρ και στη συνεχεια ζωμο απο το φαγητο.Περιχυνουμε με τη σαλτσα το φαγητο ανακινουμε την κατσαρολα και σιγοβραζουμε για λιγο μεχρι να δεσει η σαλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου