lixoudis(λιχουδης)

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Καλαμαράκια γεμιστά με πλιγουρι

ΥΛΙΚΑ:
4 τεμ.  καλαμάρια η θραψαλα
Γεμιση:
150 γρ.διαφορα τυρία τριμενα(μίγμα) 
100 γρ πλιγούρι (αβραστο) 
1κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμενη
1 φλυτζανακι ελαιόλαδο  
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμενη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμενα
λιγο  μαϊντανό ψιλοκομμενο 
αλάτι και πιπέρι. 
Για τη σάλτσα: 



1/2 φλυτζανι ελαιόλαδο 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμενες
2 λεμονια το χυμο τους 
1/2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη 
αλάτι   
προετοιμασια:
Καθαριζετε και πλενετε καλα τα καλαμάρια .Στεγνωνετε με λιγο αποροφητικο χαρτι.
Βαζετε σε ενα μπολ το πλιγουρι και το σκεπαζετε με βραστο νερο. Σκεπαζετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε το πλιγουρι να φουσκωσει και να τραβηξει ολο το νερο .(θα χρειαστει περιπου μιση ωρα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το πλιγούρι με λιγο λαδι, τα τριμμένα τυρια,το μαϊντανό, , το σκορδο, την κάπαρη , και τα κρεμμυδακια,  Αν χρειαστεί προσθετετε αλάτι και πιπέρι.
γεμιζετε τα καλαμάρια  με το μίγμα και κλεινετε με μια οδοντογλυφιδα για να μη φυγει η γεμιση.
Αλείφετε  με λάδι  τα καλαμαρια και ψήνετε στο ( σχαροτηγάνο) γκριλ για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
 Για τη σάλτσα:Σε ενα τηγανι ζεστενετε το λαδι και σοταρετε ελαφρα τα σκορδα να βγαλουν τα αρωματα τους. Προσθέστε το χυμό λεμονιού,τη ρίγανη και το αλάτι.
Κοβετε σε χονδρες ροδελες τα καλαμάρια αφου ψηθουν  και  τα περιχυνετε με  τη σάλτσα.

Υ.Γ.:Ενναλακτικα μπορειτε να χρησιμοποιησετε στη γεμιση τυρι φετα + ντοματα αντι των κιτρινων τυριων.

1 σχόλιο:

  1. το εφτιαξα με την αλλαγη φετα και ντοματα και το εψησα στον φουρνο με την σαλτσα και πατατουλες ηταν αρωματικοτατο
    ευχαριστω για την συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή