lixoudis(λιχουδης)

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

lixoudis.gr//Πως βραζω αυγα??






Πως βραζω αυγα??
Το βραστό αυγό είναι ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα πράγματα που μπορείς να φτιάξεις. Όμως, όσο απλή υπόθεση κι αν είναι, έχει κι αυτό τα μυστικά του.
Πώς θα γίνει να μη μου σπάσει;
Η θερμοκρασία έχει σημασία!
Βασικός κανόνας για να μη ραγίσουν τα αυγά είναι να έχουν περίπου ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα είναι να τα βγάλεις λιγάκι νωρίτερα από το ψυγείο και να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου.Αν υπάρξει απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι του αβγού, κάτι που θα οδηγήσει στο σπάσιμο ή ράγισμά του. Μετά, καλό είναι να μην είναι πολύ στριμωγμένο. Αν βάλεις δυο αυγά σε ένα μπρίκι που χωράνε ίσα-ίσα τότε θα σπάσουν σίγουρα.
-Ξίδι κι αλάτι κάνουν κι αυτά δουλίτσα!

Αν ρίξεις ξίδι κι αλάτι στο νερό, ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.
Πόσο χρόνο χρειάζεται ένα αβγό για να βράσει:
Για το μελάτο αβγό: το ρίχνουμε στο νερό την ώρα που αρχίζει ο βρασμός και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 3’ λεπτά.
βράσιμο τουλάχιστον 5’ λεπτά, είναι αρκετό για να σφίξει καλά το ασπράδι ενώ ο κρόκος μένει λίγο μαλακός στο κέντρο - αν και πάλι δεν είναι μελάτο.
Για το σφιχτό αβγό, 10’ λεπτά.

Μόλις τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μπολ κατω από τη βρυση σε τρεχουμενο νερο να κρυωσουν και να διακοπεί ο βρασμός τους για να παραμείνουν στο επιθυμητό σημείο.
lixoudis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου