lixoudis(λιχουδης)

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

lixoudis//Κυδώνι γλυκό του κουταλιού



Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Υλικα:
    1300 γρ καθαρισμένα κυδώνια
    1 κιλό ζάχαρη
    ½ λιτρο νερό 
  2-3 φυλλαρακια αμπαροριζα(εδω!)
    1 ξυλακι κανελας
    1 λεμόνι το χυμο του
Εκτελεση:
Καθαρίζουμε τα κυδώνια μας ένα – ένα  τα κόβουμε σε μικρά μακρόστενα κομμάτια και  τα ρίχνουμε σε μια  λεκάνη με  νερό και χυμο  λεμόνι  για να μην αλλάξουν χρώμα όσο καθαρίζουμε τα υπόλοιπα. Αν τα προτιμάτε πιο λεπτοκομμένα μπορείτε να περάσετε από τον τρίφτη του καροτου. Βάζουμε τα κυδώνια μας σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό. Τα σιγοβράζουμε 10 λεπτά να μαλακώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε την κανελα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γενικότερα θα δείτε να δημιουργείτε  άσπρος αφρός στην επιφάνεια τον οποίο θα πρέπει να ξαφρίσετε με μια κουταλα.
Το πόση ώρα θα συνεχίσουμε να το βράζουμε εξαρτάται από το πότε θα αρχίσει να δένει (κοινώς πηζει) το σιρόπι μας. Γενικότερα όμως το γλυκό κυδώνι συνεχίζει να πήζει όσο κρυώνει οπότε μη περιμένετε μέχρι να γίνει αρκετά πηχτό. Πέντε λεπτά πριν το βγάλετε από τη φωτιά προσθέστε το χυμό λεμόνι και τα φύλλα της αρμπαρόριζας. Αφαιρέσετε τα φυλλα της αμπαροριζας και την κανελα όταν βγάλετε το γλυκό κυδώνι από τη φωτιά.
.Αφού βγάλετε την κατσαρόλα σας από τη φωτιά, σκεπάστε την με μια λεπτή πετσέτα και αφήστε το γλυκό κυδώνι να κρυώσει. Μετά από μερικές ώρες θα δείτε πως το σιρόπι είναι πιο πηχτό. Αν κάτι πήγε στραβά και το σιρόπι σας δεν είναι όσο πηχτό θέλετε μπορείτε να ξαναβράσετε λίγη ώρα ακόμα το γλυκό σας. Αν και λογικά δε θα χρειαστεί εφόσον δε ξεφύγετε από την αναλογία υλικώv 
lixoudis.gr 
Δειτε επισης:
α.)Γλυκο πορτοκαλι σιροπιαστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου