lixoudis(λιχουδης)

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

lixoudis//Μοσχογερανο(αμπαρορριζα)



Ποώδες φυτό, πολυετές, ύψους 0,5-1 μ. σε μορφή ημισφαιρικού θάμνου, με καταγωγή από Ν. Αφρική. Τα φύλλα του είναι χνουδωτά, ρυτιδωτά, ωοειδή, βαθιά σχισμένα, έλλοβα και πολύ εύοσμα. Τα άνθη του είναι λιλά, και σχηματίζουν «μπουκέτα» στις άκρες των βλαστών. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ευδοκιμεί σ' όλα τα εδάφη. Είναι ευρύτερα γνωστό με την ονομασία ginger και χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική.

Η λαϊκή ιατρική θεραπεύει με αφέψημα αμπερόζας τα πεπτικά προβλήματα και με το χυμό της δερματικά νοσήματα. Επίσης, θεωρείται ηρεμιστικό και καταπραϋντικό.

Σήμερα έχει αποδεδειχθεί ότι έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Είναι αρκετά αποτελεσματική κατά της ναυτίας, χρησιμεύει ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και μειώνει τη χοληστερόλη.
Παλαιότερα την χρησιμοποιούσαν για τον χρωματισμό βαμβακερών.

Πρόσθετο υλικό: Συνταγές


Για τη ναυτία:

1/4 του κουταλιού του γλυκού αρμπαρόριζας, ψιλοκομμένη ή σε σκόνη 20 λεπτά πριν το ταξίδι προλαμβάνει την ναυτία. Η πρόληψη αυτή μπορεί να διαρκέσει ως και 6 ώρες.


Για το βήχα:

Σε μια κούπα βραστού νερού, προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού αρμπαρόριζα και άλλο μισό κανέλλα σε σκόνη. Αφήστε το για λίγα λεπτά και μετά στραγγίξτε το. Προσθέστε στο υγρό αυτό ένα κουταλάκι γλυκού μέλι και χυμό λεμονιού.

Μοσχογερανο(αμπαρορριζα)
Γερανι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου