lixoudis(λιχουδης)

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

lixoudis// Πώς κάνουμε αυγολέμονο!!!!



 
Πώς κάνουμε αυγολέμονο!!!!

Το αυγολέμονο γίνεται με αυγά, λεμόνι και ζωμό από το φαγητό που φτιάχνουμε. Η ποσότητα του ζωμού που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται εάν το φαγητό θα είναι σούπα ή απλώς σαλτσα. Χρειαζόμαστε 2 αυγά και χυμό λεμονιού. Το πόσα λεμόνια θα στήψουμε εξαρτάται από την ποσότητα της σούπας μας, από το πόσο ξινή την επιθυμούμε αλλά και από το πόσο ζουμερά είναι τα λεμόνια που αγοράσαμε. Συνήθως αρκεί 1 αρκετά ζουμερό λεμόνι. Αν δείτε πως ο χυμός του είναι λίγος  μπορείτε να στύψετε και δευτερο.Αυτο εκανα και εγω.(μας αρεσει και λιγο ξυνουτσικο) Όταν λέμε την έκφραση “έκοψε το αυγολέμονο” εννοούμε ότι ψήθηκε  το αυγό μέσα στη σούπα και δημιούργησε κομματάκια αυγού που μοιάζουν σαν ψιλοκομμένη ομελέτα. Κι αυτό είναι κάτι που δε θέλουμε να συμβεί. Μερικοί χρησιμοποιούν μόνο κροκάδια για το φόβο μην τους κόψει το αυγολέμονο,(το ιδιο καναμε και εμεις) αλλά εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρα αυγά. Εάν θέλουμε η σάλτσα μας να είναι πηκτή θα διαλύσουμε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο ζωμο .
 
Σάλτσα Αυγολέμονο






Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Υλικά:
   -. 2 αυγά τους κροκους (η  ολόκληρα)
  -.  ½ κούπα χυμό λεμονιού -2 λεμονια- (περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα πόσο ξινό σας αρέσει)
   -. 2 κούπες ζωμό από το φαγητο μας.
    -.1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-.Χωρίζουμε καλά τους κρόκους από το ασπράδι,  σε ένα μπολ.Κραταω μονο τους κροκους.
-.Στυβουμε τα λεμονια και ριχνουμε το χυμο τους στο μπολ με το ζωμο του φαγητου μας.    Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το ανακατέυουμε μέχρι να διαλυθεί(εάν θα χρησιμοποιησουμε κορν φλαουρ το βαζουμε σε αυτό το σταδιο.)
-.Προσθετουμε στους κροκους 2κ.σ.νερο και τους Χτυπάμε  με πιρούνι ή μίξερ χειρός και  τα προσθέτουμε στο μειγμα  ζωμος-χυμός λεμονιού-κορν φλαουερ.
   -. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, την οποία θα πιάσουμε με τα δυο μας χέρια και θα την κουνήσουμε να πάει η σάλτσα παντού.  Εάν φτιάχνουμε σούπα, την ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Καλη επιτυχια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου