lixoudis(λιχουδης)

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//Γαλακτομπούρεκο τυλιχτό (Φλογερα)

Γαλακτομπούρεκο τυλιχτό (Φλογερα)

Yλικα:
Για την κρέμα:
700γρ.γάλα
300γρ.κρεμα γαλακτος
200γρ.σιμιγδάλι ψιλο
180γρ.ζάχαρη
2 βανίλιες
4αυγά +2 κροκους ελαφρα χτυπημενα
ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
½  κιλό φύλλο κρούστας(1 πακετο)
200γρ.βούτυρο λιωμενο για τα φύλλα

Σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 βανίλια
1σφηνακι κονιακ
1 μικρό κομμάτι κανέλα ξύλο
φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
βάζουμε σε βαθύ μπολ τους κροκους, τα αυγά  τη ζάχαρη,τις βανιλιες, και τα χτυπάμε καλά, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Βαζουμε την κρεμα ,το γαλα, και το ξυσμα σε μια κατσαρολα να ζεσταθει. . Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 του μείγματος στο μπολ με τα αβγά, ανακατεύοντας  ζωηρά, να μην μας ψηθει το αυγο. Κατόπιν το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτια και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυωσει.
Σε ενα κατσαρόλι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, και τα υπολοιπα υλικα για το σιροπι  και βραζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά,και αφηνουμε να κρυωσει. Ο χρόνος μετράει αφού το σιρόπι πάρει βράση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
 Απλώνουμε ενα φύλλο κρούστας διπλωμενο στη μεση, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, τοποθετούμε την κρέμα κλείνουμε απο τις δυο πλευρές και τυλίγουμε σε πουράκι(φλογερες) Αυτό κάνουμε σε όλα τα φυλλα.

 Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια.Το σιροπιάζουμε μόλις το βγάλουμε από το φούρνο με κρύο σιρόπι
lixoudis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου