Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//ΡΥΖΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΡΥΖΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ:
 250γρ.(μισο πακετο) ρύζι κίτρινο (τυπου Αμερικης)

1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1μικρο ξερο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμενη
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά καρέ
1 πρασινη πιπερια ψιλοκομμενη
1πιπερια καυτερη (τσιλι) ψιλοκομμενη
1μετριο κολοκυθακι ψιλοκομμενο
½ κιλο μανιταρια λευκα ψιλοκομμενα
λιγο άνηθο ψιλοκομμενο
 αλάτι & φρεσκοτριμμενο πιπερι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμυδι και αφηνουμε  να γυαλίσουν για 2-3΄λεπτα. Κατόπιν ρίχνουμε το σκόρδο και τα υπολοιπα λαχανικα.Σοταρουμε 2΄-3΄λεπτα και ριχνουμε στην κατσαρολα και το ρυζι. Ανακατεύουμε,αλατοπιπερωνουμε και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
Συμπληρωνουμε νερο στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το πιλάφι για περίπου 18-20΄λεπτα. Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά.
 Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα, τοποθετούμε από πάνω το καπάκι, και αφήνουμε το πιλάφι για 5-10΄ να τραβήξει τα υγρά του. Το σερβίρουμε ως ελαφρύ γεύμα ή σαν γαρνιτούρα σε  ψητο κρέας.


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
ΥΛΙΚΑ:(Για το ταψι της κουζινας)



Για τον κιμά:
1 κιλο κιμά μοσχαρίσιο.
1/3 φλ.ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
1σκελιδα σκόρδο ψιλοκομμενη
1 κουτι  ψιλοκομμενα ντοματάκια κονκασέ
1 κ.γ. ζάχαρη
4-5 σπορους μπαχάρι,
 1 ξυλάκι κανέλα
Αλάτι+πιπέρι
1 σφηνακι κονιακ

Για την μπεσαμέλ

200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λίτρα φρέσκο γάλα, χλιαρό
2 αβγά,
πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
1 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα  τριμμένη + 1 φλιτζ. για την επιφάνεια

Για τα μακαρόνια
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, Νο 2 ή Νο 3
150γρ.φετα τριμμενη
2-3 κ.σ.ελαιολαδο
Εκτέλεση:
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο μέχρι να μαραθουν και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει. Οταν ο κιμάς αλλάξει χρώμα σβηνουμε με το κονιακ.Αφηνουμε λιγο να εξατμιστει το αλκοολ. προσθέτουμε την ντομάτα,  τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, όμως στο τέλος η σάλτσα του κιμά θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε  το ξυλάκι της κανέλας τους σπορους μπαχαρι, και τον αφήνουμε στην άκρη.

Μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί και να μην κολλήσει.Αφηνουμε να ψηθει λιγο το αλευρι και  ρίχνουμε σιγα-σιγα το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μεχρι να πηξει η σαλτσα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατόπιν ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και διατηρούμε τη μπεσαμέλ ζεστή μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.

Μακαρόνια: Βραζουμε  τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε καλά.


 Συναρμολόγηση: Στρώνουμε τα  μακαρόνια στο ταψι το οποιο εχουμε λαδωσει ελαφρως και τα πασπαλίζουμε με την τριμμενη φετα Απλώνουμε πανω ομοιόμορφα τον κιμά, Τέλος σκεπάζουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμενη κεφαλογραβιερα . Ψήνουμε στους 170 βαθμους για 50-60 λεπτά, ώσπου να ψηθεί η μπεσαμέλ και να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν το κοψουμε και  σερβίρουμε.    

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//Καγιανάς ή Στραπατσαδα

Καγιανάς ή Στραπατσαδα



Υλικά
6 μέτριες ωριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
6 αυγά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. ρίγανη
5κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κούπα τρίμματα φέτας
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.  Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι  για να φύγουν τα πολλα υγρά.
Σε φαρδυ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστουν όλα τα ζουμια και να μείνει μια σάλτσα πηκτή.
Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, τη ρίγανη,  και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγα ελαφρα και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να ψηθούν.

Στο τέλος προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//Τυρόπιτες στριφτάρια

Τυρόπιτες στριφτάρια
 

Υλικά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
         1 κ.σ. ξίδι
3 κ.σ. ελαιολαδο
1½ κ.γλ. αλάτι
χλιαρό νερό
αλεύρι εξτρα για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη γέμιση:
300 γρ. φέτα σε τρίμμενη
200γρ.ανθοτυρο
1αυγο
φρεσκοτριμμενο πιπέρι
Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι. Προσθέτουμε σιγα σιγα το νερό ζυμώνοντας μεχρι η ζύμη να γινει εύπλαστη και μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη για μιση ωρα περιπου να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε όμοια κομμάτια Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο μεγέθους ενός πιάτου περιπου. Αφού τα ανοίξουμε όλα, τα αλείφουμε ελαφρα με λαδι.
Ενώνουμε τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.Βαζουμε λιγη από τη γεμιση σε κάθε φυλλο  το κλεινουμε σε ρολλο και τα στρίβουμε σε σαλίγκαρο.

Όταν τελειώσουμε με όλα τα στριφτάρια  τα αραδειάζουμε σε λαδωμένο ταψι  . Τα λαδώνουμε καλά γύρω γύρω και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45΄-50΄ μέχρι να ροδίσουν καλά.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//Φιλεταρισμένες, Σαρδελες στα καρβουνα

Φιλεταρισμένες, Σαρδελες στα καρβουνα


Φιλεταρισμένες, Σαρδελες ψημένες στα καρβουνα και σερβιρισμένες με λαδολέμονο. Ωραίος μεζές για τσίπουρο ή ούζο αξιζει να τις δοκιμασετε.
YΛΙΚΑ:
1 κιλό σαρδέλες  περίπου
Αλάτι χοντρο
ρίγανη
ελαιόλαδο
Λαδολέμονο:
½ κούπας ελαιόλαδο
¼ κούπας χυμό λεμονιού
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Καθαρίζουμε τις σαρδέλες: Αφαιρούμε τα κεφάλια, τα εντόσθια και τις ραχοκοκαλιές (από την ουρά προς το κεφάλι). Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε.
Ετοιμαζουμε τη θρακα(δες εδω!)
Ραντιζουμε  τις σαρδελες με λιγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε  με  χοντρο αλάτι και τις αραδιαζουμε πανω στη σχαρα σε δυνατη φωτια.
Ψηνουμε 2-3 λεπτα και τις βγαζουμε από τη φωτια.

Περιχύνουμε με το  λαδολέμονο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ριγανη.Συνοδευουμε με ψιλοκομμενο κρεμμυδακι.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//ΨΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΨΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Ιδανικό ψάρι για να φτιάξουμε τους ψαροκεφτέδες μας, είναι  φιλέτο μπακαλιάρου το οποιο εχουμε ξαρμυρισει.
 Επισης  μπορούμε να τους φτιάξουμε και με οποιοδήποτε άλλο φιλέτο  ψαριού π.χ.σφυριδα,φαγκρι,τσιπουρα,κ.λ.π.
ΥΛΙΚΑ:
2-3 μέτριες πατάτες
1 κιλό φιλέτο Ψαριου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ξερο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
½ σκελίδα σκόρδο λιωμενη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
2 κ.σ.καππαρη ξαρμυρισμενη&ψιλοκομμενη
2 ασπραδια ελαφρα χτυπημενα
Αλάτι+ πιπέρι
Εκτέλεση.

 Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βράζουμε για 20΄ να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε ένα  μπολ με  πιρούνι.

 Βάζουμε τα φιλέτα του ψαριου σε ένα ελαφρα λαδωμενο ταψι και ψηνουμε ελαφρα στο φουρνο (όχι να μας ξεραθει)5-6΄λεπτα περιπου στους 170 C. Το αφήνουμε να  κρυώσει και στη συνέχεια το μαδάμε με τα δάχτυλα σε μικρά κομματάκια. Μετά το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις λιωμενες πατάτες , το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδια,  το σκόρδο,το μαϊντανό, τον άνηθο,την καππαρη  το αλατοπίπερο και τα ασπραδια.


Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά ,το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και  αφήνουμε το μιγμα  στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου ώστε να  σφίξει.
Αν η ζυμη σας βγει μαλακια και δεν μπορειτε να πλασετε τους κεφτεδες μπορειτε να προσθεσετε λιγη φρυγανια.
Πλαθουμε το μιγμα σε κεφτεδες παναρουμε  με σιμιγδαλι η΄αλευρι αν θελετε και
 τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για 5΄λεπτά περίπου  μέχρι να ροδίσουν, και στη συνέχεια τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί πριν σερβιρουμε.

Συνοδευουμε εάν θελουμε με μαγιονεζα.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
 


ΥΛΙΚΑ:
1 Κοτοπουλο κομμενο σε μεριδες
1 μελιτζανα κομμενη σε κυβους.
2 κολόκυθακια κομμενα σε μεγαλες μπουκιες
2 μεγαλες πατατες κομμενες και αυτες.
1 πρασινη πιπερια κομμενη
1 κοκκινη πιπερια κομμενη
1 ντοματα κομμενη σε κυβους
1 σκελιδα σκορδο ψιλοκομμενη
2 καροτα κομμενα ροδελες
Λιγο ανηθο,λιγο μαιδανο,λιγο θυμαρι φρεσκο,ψιλοκομμενα.
Αλατι+πιπερι
1/2 φλυτζανι ελαιολαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερωνουμε το κοτοπουλο.Βαζουμε ολα τα λαχανικα κομμενα και τα μυρωδικα σε φαρδυα λεκανη,αλατιζουμε και ανακατευουμε καλα.Μεταφερουμε τα λαχανικα στο ταψι,τα απλωνουμε ομοιομορφα,και απο πανω βαζουμε και το κοτοπουλο.Ραντιζουμε το φαγητο με το ελαιόλαδο συμπληρωνουμε και ένα φλυτζανι νερο και ψηνουμε σε ζεστο φουρνο 170βαθμους για μια ωρα περιπου μεχρι να ροδισει το κοτοπουλο,και να ψηθουν τα λαχανικα.


Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr( λιχουδης)//Μελιτζάνες ψητες

Μελιτζάνες  ψητες
Ισως ενα από τα καλύτερα  καλοκαιρινα λαχανικα η  μελιτζάνα,μαζι με  την  ντομάτα που έτσι κι αλλιώς΄παντρευονται΄υπέροχα. Εκτος από την κλασικη εκδοχη την τηγανιτη,  μπορούμε να κάνουμε την μελιτζάνα και  ψητή, που είναι καλύτερη πιο τραγανή και πιο υγιεινή φυσικά.
Ψησιμο στο φουρνο:
Κοβουμε τις μελιτζανες σε φετες.
Τις λαδώνουμε με  ελαιόλαδο, ρίχνουμε λίγα μυρωδικά, ρίγανη θυμάρι κ.λ.π.και τις απλωνουμε στο ταψι.
Τις βάζουμε σε δυνατο  φούρνο σε θερμοκρασία 230 βαθμους, πάνω κάτω και αέρας.
Μολις παρουν λιγο χρωμα τις γυρίζουμε να παρουν χρωμα και από την άλλη πλευρα .
Σε 30 περίπου λεπτά είναι έτοιμες.
Ψησιμο στη σχαρα:
Κοβουμε τις μελιτζανες σε φετες λαδωνουμε με ελαιολαδο ελαφρα με ένα πινελο.Αλατιζουμε τοποθετουμε στη σχαρα και ψηνουμε σε μετρια φωτια μεχρι να μαλακωσουν και να παρουν χρωμα.Απλωνουμε στην πιατελα και σερβιρουμε.
Πως τις σερβιρουμε:
1.Απλα:Πασπαλιζουμε με ψιλοκομμενο σκόρδο και μαιδανο,και ραντιζουμε με λιγο λαδοξυδο.(εδώ)
2.με τριμμενο τυρι,φετα,γραβιέρα,παρμεζανα.
3.Τις σερβίρουμε  πάνω σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με φέτα και ντομάτα, ή μοτσαρέλα ή γιαούρτι, με 1-2 στάλες βαλσάμικοκρέμα(εδώ).
4.Μπορούμε να έχουμε μια έτοιμη σάλτσα ντομάτας και να την απλωσουμε πανω στις ψητες φετες μελιτζανας με ριγανη η΄θυμαρι.
5.Επισης μπορουμε να τις χρησιμοποιήσουμε αντι για ψωμί και να φτιάξουμε σάντουιτς με ντομάτα, φετα η΄μοτσαρελα  ρόκα και σάλτσαπέστο(εδώ). Η μελιτζάνα ταιριάζει παρα πολύ με τα λευκα τυριά, τη ντομάτα,  το κρεμμύδι,  το σκόρδο-΄αγαπημενο της,΄-  το βασιλικό,το  μαιντανό, τη ρίγανη και τη ρόκα
lixoudis.gr 


Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//EΥΚΟΛΗ ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ (Τυροπιτακια)


EΥΚΟΛΗ  ΖΥΜΗ  ΚΟΥΡΟΥ (Τυροπιτακια)
ΥΛΙΚΑ:(Για 40 περιπου τεμαχια)
½ κιλο αλευρι που φουσκωνει μονο του.
 




1 κεσεδακι γιαουρτι (200-250γρ.)
1κεσεδακι ηλιελαιο(το ιδιο σκευος με το γιαουρτι)
ΥΛΙΚΑ :Για τη γεμιση.
400γρ.φετα
100γρ ανθοτυρο
1/2  φλυτζανι γαλα.
1 αυγο
Λιγο πιπέρι,λιγο μοσχοκαρυδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Γεμιση:
Σε μια μπασινα τριβουμε τα τυρια ,προσθετουμε και τα υπολοιπα υλικα και δουλευουμε καλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Ζυμη:
Σε μια μπασινα βαζουμε όλα τα υλικα για τη ζυμη και δουλευουμε καλα μεχρι να γινει μια ωραια αφρατη ζυμη.Σκεπαζουμε και αφηνουμε να ξεκουραστει.Στρωνουμε πανω  στον παγκο της κουζινας μια λαδοκολα και τοποθετουμε εκει το ζυμαρι.Σκεπαζουμε τη ζυμη με άλλη μια λαδοκολα και με τον πλαστη ανοιγουμε το φυλο.
Με ένα τσερκι η΄ποτηρι κοβουμε τη ζυμη σε ισα μερη .Με ένα κουταλι παιρνουμε λιγο-λιγο από τη γεμιση και το βαζουμε στο κεντρο από το κάθε φυλλο.Διπλωνουμε με το χερι μας και με ένα πηρουνι παταμε  γυρω γυρω τις ακρες για να μην μας ανοίξουν στο ψησιμοΣτρωνουμε στο ταψι μας ένα αντικολητικο χαρτι και αραδιαζουμε εκει τα τυροπιτακια,και με ένα πινελο τα  αλειφουμε από πανω με αυγο.

Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 150/160C  για 15΄λεπτα περιπου μεχρι να ροδισουν.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

lixoudis.gr//ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ:


ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ:
ΥΛΙΚΑ:

4 αυγα
1φλιτζ.ζαχαρη
1 φλιτζ.ηλιελαιο


20 γρ.baking.
2βανιλιες
1 πακετο φυλλα κρουστας.(450-500γρ.)
1 πορτοκαλι το ξυσμα του.
1 κεσεδακι γιαουρτι.(200-250γρ.)
ΣΙΡΟΠΙ:
2 Ποτηρια ζαχαρη
2 ποτηρια νερο
1 ποτηρι χυμο πορτοκαλι
1ξυλο κανελας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφηνουμε τα φυλλα σε ένα ζεστο μερος(φουρνος)ολη νυχτα να ξεραθουν καλα (όχι να ψηθουν)και τα θρυματιζουμε με τα χερια μας.
Σε μια μπασινα χτυπάμε τα αυγα με τη ζαχαρη μεχρι να αφρατεψουν.Προσθετουμε σιγα –σιγα και τα υπολοιπα υλικα και τα φυλλα θρυματισμενα  ενώ συνεχιζουμε το ανακατεμα.Με ένα κοματι βουτηρο βουτηρωνουμε το ταψι και το πασπαλιζουμε με λιγο αλευρι(σιμιζαρουμε).Αδειαζουμε το μειγμα στο ταψι και ψηνουμε σε φουρνο προθερμασμενο 15΄-20΄λεπτα στους 175-180C.Βαζουμε ολα τα υλικα για το σιροπι σε ένα κατσαρολακι και          βραζουμε για 2΄-3΄λεπτα αφου παρει βραση.Αφηνουμε να κρυωσει.         
Σιροπιαζουμε το ζεστο γλυκο με το κρυο σιροπι σιγα-σιγα.Αφηνουμε λιγη ωρα να τραβηξει και να σιροπιασει το γλυκο καλα και σερβιρουμε.