Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ


  ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ  
ΥΛΙΚΑ
½ κιλο κιμα χοιρινο
½ κιλο κιμα μοσχαρισιο
1 τριμμενο κρεμμυδι
2 σκελιδες σκορδο τριμμενες
1 αυγο
 ½ φλυτζανι φρυγανια τριμμενη
λιγο ελαιολαδο
1 κουταλακι του γλυκου κυμινο
 Αλατι,πιπερι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 φλυτζανι του τσαγιου ελαιολαδο
2 κουτια χυμο ντοματας
1 κ.σ.πελτε ντοματας
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 κ.γ. ζαχαρη
1σκελιδα σκορδο
Αλατι,πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ριχνουμε σε ένα μπολ τον κιμα μαζι με τα υπολοιπα υλικα και ανακατευουμε καλα
Αφηνουμε το μειγμα στο ψυγειο περιπου μια ωρα, και επειτα πλαθουμε μικρα κυλινδρικα σουτζουκακια,τα οποια τηγανιζουμε ελαφρα σε καυτο λαδι.
Ετοιμαζουμε τη σαλτσα ως εξης΄.Ζεσταινουμε σε μια κατσαρολα το λαδι και σωταρουμε το κρεμυδι και το σκορδο μεχρι να μαραθουν καλα.Προσθετουμε τη ντοματα και τα υπολοιπα υλικα και σιγοβραζουμε μεχρι να δεσει η σαλτσα ελαφρα

Τελος βαζουμε τα σουτζουκακια σε ένα ταψι  σκεπαζουμε με τη σαλτσα και σιγοψηνουμε στο φουρνο για 20 λεπτα περιπου.Σερβιρουμε με πιλαφι<εδω> η πουρε πατατας.<εδω.>
lixoudis.gr

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//ΠΑΤΣΑΣ ΜΕ ΠΟΔΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ

ΠΑΤΣΑΣ ΜΕ ΠΟΔΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ

Υλικα:
1 μοσχαρισιο ποδι
1 ξερο ολοκληρο κρεμμυδι καθαρισμενο
3 σκελιδες σκόρδο ολοκληρες
½ φλυτζανι ξυδι
1λεμονι το χυμο του
Αλάτι-πιπέρι-μπουκοβο
Μερικους σπορους μαυρο πιπέρι
Εκτελεση:

Πλένουμε το ποδι και το βαζουμε στην κατσαρολα να βρασει για 10΄λεπτα.Αδειαζουμε το νερο και  ξεπλενουμε καλα . Το ξαναβαζουμε στην κατσαρολα  να βρασει με καθαρο νερο προσθετωντας  και όλα  τα υπολοιπα υλικα.Αφηνετε το ποδι να σιγοβραζει για μια ωρα περιπου μεχρι το κρεας να βγαινει ευκολα από το κοκαλο.Κοβετε το κρεας με το μαχαιρι σε μικρα κοματακια και το ριχνετε  στην κατσαρολα.Συνεχιζετε το μαγειρεμα για 15΄λεπτα ακομα.Σερβιρετε και προσθεστε στο πιατο λιγο ακομα μπουκοβο και ξυδι…  και απολαυστε!!!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ::Πατσας σουπα(εδω)

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//Αφρατα κουλουράκια με τζίντζερ και κανελα

Αφρατα κουλουράκια με τζίντζερ και κανελα

ΥΛΙΚΑ:
½ κιλο αλεύρι (φαρινα)
1-1/2  φλ. ζάχαρη
½ πακετο μαργαρινη λιωμενη


 1 κ.γλ. τριμμένο τζίντζερ

1 κ.γλ. κανέλλα
2 κ.γλ. μπέικιν παουντερ
1/2 φλ. γάλα
2 βανιλιες
2 αυγα
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε  το αλευρι τη ζάχαρη, το τζίντζερ,την κανέλα, τις βανιλιες,το  μπέικιν και το αλάτι.
 Προσθέτουμε το γάλα, τη μαργαρινη λίωμενη,και τα αυγα. Ανακατεύουμε καλα   για να ενωθεί το μείγμα .Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι αν χρειαστεί τόσο όσο να μη κολλάει η ζυμη στα χέρια μας.
Πλαθουμε με τα χερια μας τα κουλουρακια και τα απλωνουμε στο ταψι πανω σε αντικολητικο χαρτι.Ψ ηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους,για περιπου 15΄λεπτα μεχρι να ροδισουν ελαφρα.






Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΥΚΟΛΗ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ


 



ΥΛΙΚΑ:
1 Πακετο με δυο φυλλα σφολιατας χονδρα για πιτες.
6 φετες τυρι του τοστ
6 φετες ζαμπον(αν θελετε  εχτρα γεμιση μπορειτε να βαλετε παραπανω τυρι και ζαμπον)
½ φλυτζανι μαργαρινη λιωμμενη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεπαγωνετε τα φυλλα και τα απλωνετε  πανω στον παγκο.Στρωνετε πανω στο φυλλο τη μιση ποσοτητα από τα τυρια και το ζαμπον και  τυλιγετε σε μεγαλο ρολλο.Κανετε το ιδιο και με το άλλο φυλλο.Με  πινελο αλειφετε τη λιωμενη μαργαρινη πανω στα φυλλα και ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο 180 βαθμους για μιση ωρα περιπου μεχρι να ροδισουν.
lixoudis.gr

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//Χορτόπιτα

Χορτόπιτα 
ΥΛΙΚΑ
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 πρασα τρυφερα ψιλοκομμενα
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κιλά χόρτα διαφορα :σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα.
Διαφορα μυρωδικα,μυρώνια, καυκαλήθρες,ανηθο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πακετο φυλλα κρουστας
1 αβγό, χτυπημένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλενετε καλα τα χορτα και τα αφηνετε σε τρυπητο να στραγγιξουν.Τα ψιλοκοβετε σε μια λεκανη και τα αλατιζετε.Αφηνετε για λιγο με το αλάτι και επειτα με τα χερια σας τα κανετε χεριες και τα σφιγγετε  να αποβαλουν τα υγρα τους και να μειωθει ο ογκος τους.Προσθετετε τα μυρωδικα.το πιπερι,τα πρασα τα φρεσκα κρεμυδια,το αυγο και ανακατευετε.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°-180°C στις αντιστάσεις. Λαδώνετε ένα ταψί, στρώνετε τα μισα φύλλα(αφου πρωτα τα ραντισετε με λαδι) και απλώνετε ομοιόμορφα τη γεμιση. Σκεπάζετε με τα υπολοιπα φυλλα επισης λαδωμενα Στρίβετε τις άκρες των φύλλων. Χαράζετε  την πιτα σε κομμάτια, ραντίζετε με λίγο νερό και λίγο λάδι. Ψήνετε σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα περιπου μέχρι το πάνω φύλλο να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά το κάτω.
Μπορούμε να προσθέσουμε στην πίτα μας 200 γρ.φέτα,  ή όποιο άλλο λευκό τυρί μας αρεσει.


lixoudis.gr

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//Γαλακτομπούρεκο τυλιχτό (Φλογερα)

Γαλακτομπούρεκο τυλιχτό (Φλογερα)

Yλικα:
Για την κρέμα:
700γρ.γάλα
300γρ.κρεμα γαλακτος
200γρ.σιμιγδάλι ψιλο
180γρ.ζάχαρη
2 βανίλιες
4αυγά +2 κροκους ελαφρα χτυπημενα
ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
½  κιλό φύλλο κρούστας(1 πακετο)
200γρ.βούτυρο λιωμενο για τα φύλλα

Σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 βανίλια
1σφηνακι κονιακ
1 μικρό κομμάτι κανέλα ξύλο
φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
βάζουμε σε βαθύ μπολ τους κροκους, τα αυγά  τη ζάχαρη,τις βανιλιες, και τα χτυπάμε καλά, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Βαζουμε την κρεμα ,το γαλα, και το ξυσμα σε μια κατσαρολα να ζεσταθει. . Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 του μείγματος στο μπολ με τα αβγά, ανακατεύοντας  ζωηρά, να μην μας ψηθει το αυγο. Κατόπιν το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτια και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυωσει.
Σε ενα κατσαρόλι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, και τα υπολοιπα υλικα για το σιροπι  και βραζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά,και αφηνουμε να κρυωσει. Ο χρόνος μετράει αφού το σιρόπι πάρει βράση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
 Απλώνουμε ενα φύλλο κρούστας διπλωμενο στη μεση, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, τοποθετούμε την κρέμα κλείνουμε απο τις δυο πλευρές και τυλίγουμε σε πουράκι(φλογερες) Αυτό κάνουμε σε όλα τα φυλλα.

 Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια.Το σιροπιάζουμε μόλις το βγάλουμε από το φούρνο με κρύο σιρόπι
lixoudis.gr

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

ΥΛΙΚΑ:
1 πακετο μαυρομάτικα φασόλια
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 πιπερια πρασινη ψιλοκομμενη
1 πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμενο  
½ κρεμυδι ξερο ψιλοκομμενο
1 κ.σ.ψιλοκομμενο μαιδανο
1κ.σ.δυοσμο ψιλοκομμενο
Ελαιόλαδο-λιγο ξυδι
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Βράζετε τα φασολια μέχρι να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν) και τα στραγγίζετε. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
 Εν τω μεταξύ πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά. Τα βάζετε σε σαλατιέρα. Προσθέτετε και τα φασόλια.
Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξύδι, το αλατοπίπερο  και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε καλά, αφήνετε 10 - 15 λεπτά στο ψυγειο να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρετε.


Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικα:




1ματσακι ροκα
1 σαλατα΄΄Γαλλικη΄΄
1ματσακι σπανακι
1 αβοκαντο
1 ροδι τους σπορους
1καροτο καθαρισμενο
Για τη σαλτσα:
1 φλυτζανι ελαιόλαδο
3κ.σ.μπαλσαμικο
1κ.γ.μελι
1κ.γ.μουσταρδα
Αλάτι-πιπέρι-θυμαρι-ριγανη
Εκτελεση:

Καθαριζετε και πλενετε τα λαχανικα.Αφηνετε σε ένα τρυπητο να στραγγιξουν.Κοβετε και βαζετε τα λαχανικα σε μπολ.Καθαριζετε το αβοκαντο το κοβετε σε κυβους και το βαζετε στησαλαταΠασπαλιζετε με τους σπορους ροδιου,και τριβετε το καροτο.Για τησαλτσα βαζετε όλα τα υλικα σε ένα μπλεντερ η΄σεικερ ανακινειτε καλα και περιχυνετε με αυτό τη σαλατα.
lixoudis.gr

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//Bασιλοπιτα με ξηρους καρπους και σταφιδες

Bασιλοπιτα με ξηρους καρπους και σταφιδες

ΥΛΙΚΑ

250 γρ μαργαρινη(1 πακετο)
2 φλυτζάνια ζάχαρη
½  κιλο φαρίνα
1 κ.γ. μπέικιν
6 αυγά
2 πορτοκάλια το χυμό & το ξύσμα
1 βανίλια
½ κ.γ.κανελα
1 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια κοπανισμενα
1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες (*)
(*)Mπορειτε να τις αντικαταστησετε με ένα φλυτζ.αποξηραμενα φρουτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το βούτυρο (λιωμένο), τη βανίλια ,την κανελα, και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνετε σιγά – σιγά το αλεύρι και το μπεικιν στο μείγμα και εξακολουθείτε το χτύπημα εως ότου ενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτετε στο μείγμα και  το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάτε 2-3 λεπτά.
Τέλος προσθέτετε στο μείγμα τα καρύδια και τις σταφίδες  και ανακατευετε με σπατουλα ελαφρα. Ρίχνετε το μειγμα σε βουτυρωμένο ταψί και την ψήνετε στους  170 βαθμούς με αέρα 1 ώρα περίπου .
Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα την πασπαλίζετε με αχνη ζάχαρη & τη στολίζετε με  διαφορα γιορτινα χριστουγεννιατικα συμβολα.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ!!!

ΚΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
lixoudis.gr

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

lixoudis.gr//ΧΟΙΡΙΝΗ ΠΡΑΣΟΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΧΟΙΡΙΝΗ ΠΡΑΣΟΤΗΓΑΝΙΑ  ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΥΛΙΚΑ:
 600γρ. χοιρινό κομμένο σε μπουκιές (σπαλα η΄λαιμος)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
 2 πράσα κομμένα σε φέτες
 1 πιπεριά πρασινη σε λεπτές φέτες
 2 λεμόνια το  χυμό τους.
 1 λεμονι το ξυσμα του.
 1 κ.σ.μουσταρδα.
 Αλάτι,πιπέρι,ριγανη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, -αφηνουμε να καψει καλα-  και ρίχνουμε το κρέας. Τηγανίζουμε για 4΄-5΄λεπτα,σε δυνατη φωτια.Θελουμε το κρεας να θωρακιστει και να ροδισει.
  Σβήνουμε με το λεμόνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τα πράσα και την πιπεριά. Αλατοπιπερώνουμε.

 Προσθετουμε ένα ποτηρακι νερο  και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για15΄- 20΄, μέχρι να πιει το κρέας τα υγρά του και να μαλακωσει.Λιγο πριν να εινε ετοιμο ριχνουμε στο τηγανι τη μουσταρδα , το ξυσμα και ανακατευουμε.Σερβιρουμε πασπαλιζωντας με ριγανη.