Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

lixoudis.gr//Κολιοί ψητοί στο γκρίλ ,η στα καρβουνα


Κολιοί ψητοί στο γκρίλ ,η στα καρβουνα
ΥΛΙΚΑ:
6 μέτριοι κολιοί
1 Φλυτζανι χοντρο αλάτι
Ριγανη
Για το λαδολεμονο:
χυμό  από 2 λεμόνια.
1 φλυτζανι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά τα ψαράκια μας αφού βγάλουμε πρώτα τα εντόσθια ,τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα νερά .
Βάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο λίγο λάδι λαδωνουμε πρωτα και αλατιζουμε τα ψαρια εξω και στην κοιλια τους,βάζουμε και το ειδικό αντικολητικό τηγάνι με τις ρίγες να κάψει και βαζουμε εκει τα ψαρια μας να ψηθουν7’-8΄λεπτα περιπου την κάθε πλευρα..Σερβιρουμε τα ψαρια σε πιατελα ραντιζωντας με το λαδολεμονο και πασπαλιζωντας με τη ριγανη.
Με τον ιδιο ακριβως τροπο ψηνουμετα ψαρια και στα καρβουνα.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

lixoudis.gr//ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΙ



ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΙ
 ΥΛΙΚΑ:
    1 μεγαλο καβούρι
    2 κούπες ρύζι Αρμπόριο
    2 κρεμμύδια φρεσκα ψιλοκομμενα
    1σκελιδα σκόρδο ψιλοκομμενη
    1 κλαρακι σελερι ψιλοκομμενο
    1 φλυτζανι λευκο κρασι
    1 μεγαλη ώριμη ντομάτα κομμενη κυβακια
    4 κούπες ζωμό λαχανικών
    ελαιόλαδο
    αλάτι \ πιπέρι
    100γρ.βουτηρο
    1 φλυτζανι τριμμενη παρμεζανα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
   Κοβουμε το καβουρι σε 4 κοματια
    Σοτάρουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο,το σελερι και το καβουρι στο λαδι.Σοταρουμε για λιγο και προσθετουμε στο τηγανι και το ρυζι.
    Το αφήνουμε μέχρι να γίνει διάφανο, ανακατεύοντας για να μη πιάσει.
    Σβήνουμε με το κρασι αφηνουμε λιγο να εξατμιστει και προσθετουμε τη ντομάτα,ανακατευουμε και σε 2’λεπτα ριχνουμε σιγα-σιγα το ζωμο λαχανικών.
  Βράζουμε για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι,και προσθετουμε ζεστο νερο όταν χρειαζετε.Αλατοπιπερωνουμε και συνεχιζουμε το βρασιμο για αλλα 10’λεπτα  μεχρι να τραβηξει τα πολλα υγρα και να εναι ετοιμο το ρυζι.
     Δένουμε στο τέλος εκτός φωτιάς πρώτα με βούτυρο και μετά με την παρμεζάνα.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

lixoudis.gr//Αστακός στα κάρβουνα



Υλικά
1 αστακός περιπου στο κιλο
Φρέσκο βούτυρο, χυμός λεμονιού ελαιολαδο αλάτι,φρεσκο πιπερι μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αν ο αστακός είναι ζωντανός, τον ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά.Βαζουμε τον αστακο πανω


στη σχαρα ανασκελα πρωτα.. Ο αστακος θελει δυνατη φωτια.Ο αστακος με αυτό το βαρος θα χρειαστει 20’ με 25’ λεπτα για να ψηθει.  Γυριζουμε τακτικα τον αστακο να ψηθει από ολες τις πλευρες του.Οταν είναι ετοιμος κοβουμε ως εξης:Κρατάμε σταθερά το σώμα, με την κοιλιά προς τα πάνω, και μ' ένα κοφτερό μαχαίρι με φαρδιά λάμα το κόβουμε στη μέση, κατά μήκος. Αν τωρα δουμε ότι χρειαζετε ακομα ψησιμο τον ακουμπαμε πανω στη σχαρα με το κελυφος προς τα κατω για οση ωρα χρειαστει.Σερβιρουμε με ζεστο λιωμμενο βουτηρο η’ λαδολεμονο και λεμονι αναλογως βεβαια τα γουστα του καθενος.



Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

lixoudis.gr//ΨΗΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΒΟΥΤΗΡΟ

ΨΗΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ  ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΒΟΥΤΗΡΟ
ΥΛΙΚΑ:
4 μεγαλες πατατες
1κ.σ.χοντρο αλάτι
500 γρ.φρεσκο βουτηρο η μαργαρινη
4 σκελιδες σκόρδο λιωμενο
1 κ.σ. μαιδανο ψιλοκομμενο
½ κ.γ.εστραγκον αποξηραμενο
1κ.σ.μουσταρδα
Αλάτι,φρεσκοτριμμενο πιπέρι.

Ετοιμαζουμε τοβουτηρο ως εξης.Σε ένα μπολ αφηνουμε το βουτηρο να μαλακωσει αρκετα.Προσθετουμε  τα υπολοιπα υλικα.(αλατοπιπερο,σκόρδο,εστραγκον,μουσταρδα,μαιδανο,)και ανακατευουμε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
     Βούτηξε τις πατάτες στο νερό, πλύν’ τες καλα και τύλιξέ τες σε αλουμινόχαρτο, πασπαλίζοντάς τες με το χοντρο  αλάτι.   Ψηνετε για 40’-50’ λεπτά τις πατάτες στο φούρνο στους 220°C,  μεχρι να μαλακωσουν.μετά χάραξέ τες σταυρωτά και πίεσε τες να ανοίξουν σαν τριαντάφυλλο.Γεμιζετε με το βουτηρο,πασπαλιζετε με μαιδανο και σερβιρετε.
Μπορειτε επισης να ψησετε τις πατατες εκτος από το φουρνο και στη σχαρα στο μπαρμπεκιου.Θα χρειαστει όμως παραπανω χρονος ψησιματος.

lixoudis.gr

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

lixoudis.gr//ΠΑΓΚΑΣΙΟΥΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ



ΠΑΓΚΑΣΙΟΥΣ  ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
1 Κιλο ψαρι παγκασιους
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ:
1 κ.γ.μαντζουρανα ξερη
1κ.γ.δεντρολιβανο
1κ.γ.μουσταρδα
1κ.σ.μαγιονεζα
½ λεμονι το χυμο του
1 κοτσανακι σελερι κομμενο
1σκελιδα σκορδο ψιλοκομμενη
1σφηνακι λευκο κρασι
½ κουτι ντοματακια ψιλοκομμενα
Λιγο παπρικα
Αλάτι-πιπερι
½ φλυτζανι ελαιολαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βαζουμε τα υλικα της μαριναδας σε ένα μπολ και ανακατευουμε.
Κοβουμε το ψαρι σε μεριδες και το βαζουμε στο μπολ της μαριναδας.
Ανακατευουμε να παει παντου και αφηνουμε στο ψυγειο για μια με δυο ωρες να μαριναριστει το ψαρι.Λαδωνουμε ένα ταψι και αραδιαζουμε εκει το ψαρι.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους κελσιου για 20’ με 25’λεπτα .θελουμε το ψαρι μας να ροδισει και να εινε μεσα μαλακο.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

lixoudis.gr//Κοτόπουλο στην σχάρα με μουσταρδα.


Κοτόπουλο στην σχάρα με μουσταρδα.
ΥΛΙΚΑ
 4 φιλετα κοτόπουλου
 1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
 4 κ.σ. μουστάρδα
 Αλάτι, πιπέρι, κάρυ,ππαπρικα γλυκια.




Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά. Βαζουμε εκει το κοτοπουλο και ανακατεύουμε καλά ώστε να απλωθεί παντού το μείγμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περιπου να μαριναριστει το κοτοπουλο και μετά ψήνουμε στο grill η στο φουρνο.
lixoudis