Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

lixoudis//ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ



ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ
Υλικά (για τη ζύμη):

·         ½ κιλό αλεύρι
·         1 κουτ. γλυκού αλάτι
·         2 κουτ. σούπας λάδι
·         1 κουτ. σούπας ξίδι
·         χλιαρό νερό
·         σουσαμι για το πασπάλισμα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
·         4 μελιτζάνες φλάσκες
·         3 ντομάτες ώριμες
·         2 κούπες τυρί Φετα τριμμενη
·         ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
·         Λιγα φυλαρακια φρεσκου δυοσμου
·         3 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
·         αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
    1 κουπα καρυδοψιχα
   ΕΚΤΕΛΕΣΗ
·         Ψήνουμε τις μελιτζάνες για μία ώρα στους 180 C, στο φουρνο η’στη σχαρα. Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
·         Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και τα υπόλοιπα υλικά,και ανακατευουμε.

Οδηγίες

Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε πολύ καλά, έως ότου έχουμε μια εύπ λαστη  και ελαστική ζύμη Τη χωρίζουμε σε δύο μέρηΑνοίγουμε με τον πλαστη το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά του.. Αδειάζουμε μέσα στο φύλλο τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι.Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα.
Με τον πλάστη πατάμε τα δύο φύλλα στην περιφέρεια του ταψιού να ενωθούν και να κοπεί ό,τι περισσεύει.
Βουτάμε τα δάχτυλά μας σε νερό και σπρώχνουμε τα φύλλα περιφερειακά προς τα κάτω, ώστε να σχηματισθεί ένας λεπτός κόθρος και να κλείσει καλά η γέμιση της πίτας.



 Με ένα πινέλο αλείφουμε με λάδι το τελευταίο φύλλο,πασπαλιζουμε με το σουσαμι,βαζουμε περιμετρικα γυρω -γυρω στο φυλλο μερικα κοματια καρυδοψιχας, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 170 C για 1 ώρα  σε προθερμασμένο φούρνο, έως ότου ροδίσει και ξεχωρίσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Καλή μας όρεξη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου