Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Για να φτιαξουμε το κλασικο παραδοσιακο τσουρεκι χρειαζομαστε απλως υπομονη και ορεξη.Το αποτελεσμα θα σας αποζημιωσει με την υπεροχη γευση του και το αρωμα του.Καθως θα ψηνεται θα γεμισει το σπιτι με μια ζεστη και γλυκια ευωδια......
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΤΣΟΥΡΕΚΙ
- 500γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
-40γρ μαγια φρεσκια  η΄40 ξερη
-4 αυγα
-1/2 κ.σ λαδι
-λιγες σταγονες ξυδι
-100γρ ζαχαρη
-100γρ βουτηρο
-1κ.σ σπορους γλυκανισο
-1 κροκο αυγου
-1 πορτοκαλι το ξυσμα του
-1/2κ.γ αλατι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα μεγαλο μπολ ριχνουμε το αλευρι κανοντας στο κεντρο μια λακουβα.
Αναμιγνυουμε τη μαγια,μια κ.σ ζαχαρη με 6 κ.σ χλιαρο νερο ωστε να λιωσουν και να γινει λειο μειγμα.
Ριχνουμε αυτο το μειγμα της μαγιας δηλαδη μεσα στο αλευρι και το ανακατευουμε με μια μικρη ποσοτητα απο το αλευρι.Σκεπαζουμε το μπολ  με μια πετσετα και αφηνουμε καπου ζεστα για να φουσκωσει.Ζεσταινουμε ελαφρα το βουτηρο απλα να λιωσει και το προσθετουμε στο αλευρι.Προσθετουμε το ξυσμα του πορτοκαλιου την υπολοιπη ζαχαρη 4 αυγα το αλατι και τους σπορους γλυκανισου.Ανακατευουμε και ζυμωνουμε να γινει μια μετρια ζυμη.Σκεπαζουμε και αφηνουμε κατα μερος να φουσκωσει. Προθερμαινουμε το φουρνο στους 180 βαθμους βουτηρωνουμε ενα ταψι δουλευουμε λιγο ακομα τη ζυμη και τη μοιραζουμε σε 4 ισα μερη ,και τα πλαθουμε μακροστενα σαν λουκανικα.Τα πλεκουμε σαν πλεξουδα ,χτυπαμε τον κροκο του αυγου με λιγο νερο
και με πινελο αλειφουμε το τσουρεκι.Αφηνουμε αλλα 15 λεπτα να ξε κουραστει το τσουρεκι και  ψηνουμε σε μετριο φουρνο 3ο-40 λεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου