lixoudis(λιχουδης)

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

#lixoudis //λιχουδης //Μοσχιοί κοκκινιστοί.

Οι μοσχιοί είναι μικρά χταποδάκια μήκους περίπου 15-20 εκατοστών από την κορυφή της σακούλας μέχρι την άκρη των πλοκαμιών


Υλικά
3 μικρά χταποδάκια (μόσχοι)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μικρή πιπεριά πράσινη κομμένη
1 καρότο κομμένο σε ροδελες.
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουτί  ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνη
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 κ.γ. ζάχαρη,

1 κ.σ ξύδι. 
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Λιγο μπούκοβο καυτερό.
1 κ.σ μαιδανο ψιλοκομμενο
1 πακέτο πένες


Εκτέλεση
Καθαρίστε το μόσχιους, αφαιρέστε με ένα μαχαίρι τα μάτια του, σχιστε κατά μήκος την κουκουλα του και αφαιρέστε ότι υπάρχει μέσα. Επίσης βγάλτε και το δέρμα από την κουκουλα.  Βάλτε τα καθαρισμένα χταποδάκια  σε σουρωτήρι και ξεπλύνετε τα με αρκετό νερό, κόβετε σε κομμάτια και αφήστε να στραγγιξουν.


Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και τα σκόρδα να μαλακωσουν και να γυαλισουν. Προσθέστε μέσα τα χταποδάκια, ανακατέψτε να σωταριστουν με τα λαχανικά. Σοταρετε για πέντε λεπτά περίπου, και σβήστε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέστε τη ντομάτα, το μπαχάρι, τη δάφνη, το ξυδι, το αλάτι, πιπέρι,το μπούκοβο, τη ζάχαρη, και μισο λίτρο ζεστό νερό, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 40-50  λεπτά και να μαλακώσει.
Δοκιμάστε τη σάλτσα όταν γίνει το φαγητό, αν χρειαστεί βάλτε αλάτι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό του λείπει.
Προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά,και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Συμπληρωνουμε αν χρειαστεί νερό πάντα ζεστό. Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε τα ζυμαρικά και να το σερβίρετε με ρύζι, με πατάτες τηγανητές, με φάβα ή ότι άλλο θέλετε.
Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίστε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

#lixoudis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου