lixoudis(λιχουδης)

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

lixoudis //λιχουδης //pizza //Πιτσα με λεπτή τραγανή ζύμη

ΥΛΙΚΑ
Για τα δύο ταψιά της κουζίνας :
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι, σκληρό
1 φακελάκι μαγιά, ξερή
600-700ml. νερό χλιαρό περίπου 
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1κ.γ κοφτό αλάτι
1/2 κ.σ. ζάχαρη
Για τη σάλτσα:
2 κουτιά ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το μπλέντερ ή 2 κουτιά χυμό ντομάτας. 
1 1/2 κ.γ. ρίγανη ξερη. 
Λιγο θυμάρι ξερό ή φρέσκο αν υπάρχει 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγα φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό 
Αλάτι. Και πιπέρι 
Για την πίτσα: η επιλογή είναι αναλόγως με το γούστο του καθενός. 
ΥΛΙΚΆ 
Ζαμπόν
Μπέικον
Φρέσκα μανιτάρια
Πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λωρίδες
Κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
Ελιές, ροδέλες
Φέτα, τριμμένη
Αυγά 
Τυρί μοτσαρελα 
Πεπερονι 
Ατζουγιες 
κλπ 
Ζύμη Εκτέλεση :! 
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι,  το αλάτι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας να ενσωματωθεί το αλεύρι. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία και μαλακή ζύμη που όμως να μην κολλάει στα χέρια μας και στο μπολ. 
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και μόλις ετοιμαστεί η ζύμη τη βάζουμε μέσα σε αυτό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60-90 λεπτά.
Όταν φουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο βάζουμε ξανά σε δύο μπολ σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει άλλη μια ώρα. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη μια ζύμη στο σχήμα του ταψιού, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψι, πασπαλιζουμε με λίγο αλεύρι, και απλώνουμε το ζυμάρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο ζυμάρι. 
Προθερμενουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε τα ταψιά με τα ζυμαρια να ψηθούν ελαφρά για οκτώ με δέκα λεπτά στον αέρα όχι παραπάνω. Βγάζουμε και αφήνουμε κατά μέρος. 
Εκτέλεση για τη σάλτσα: Σ’ ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα της σάλτσας

.

Στόλισμα πίτσας :
Παίρνουμε κουταλιές από τη σάλτσα και τις απλώνουμε στην επιφάνεια της κάθε ζύμης, από πάνω βάζουμε το τριμμένο τυρί, τα αλλαντικά ή το συνδυασμό των υλικών που επιθυμούμε. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετούμε το ταψί κάτω χαμηλά στην τελευταία σχάρα του φούρνου μας. Ψήνουμε για δέκα με δεκαπεντε λεπτά ανάλογα με το φούρνο του καθενός. Βγάζουμε απ’ το φούρνο την πίτσα, την κόβουμε σε  κομμάτια και την σερβίρουμε ζεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου