ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ(ΓΙΑΛΑΤΖΙ) ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ(για 50 τεμ.)περιπου
-1/2 κιλο αμπελοφυλλα
-400γρ ρυζι γλασε
-1 κρεμμυδι ξερο ψιλοκομενο
-2 κρεμμυδακια φρεσκα ψιλοκομενα
-2 μικρα κολοκυθακια πολύ ψιλοκομενα
-3 σκελιδες σκόρδο ψιλοκομενες
-1 ντομάτα ώριμη ζουμερη τριμενη στον τριφτη
-1 κ.σ.δυοσμο φρεσκο ψιλοκομενο
-1κ.σ.μαραθο ψιλοκομενο
-1κ.σ.ανηθο ψιλοκομενο
-1κ.σ.μαιδανο ψιλοκομενο
-αλάτι-πιπέρι
-1 φλυτζανι ελαιόλαδο
-2 λεμονια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματατε και ξεπλενετε με 2-3 νερα τα αμπελοφυλλα.Σε μια κατσαρολα ζεσταινετε το μισο λαδι και σοταρετε τα λαχανικα (κρεμμυδια-σκόρδο-και κολοκυθακια.)Προσθετετε και το ρυζι και το γυριζετε 2-3 φορες .Προσθετετε την τριμενη ντομάτα το αλατοπιπερο,και τα μυρωδικα(δυοσμο,ανηθο,μαιδανο,μαραθο.)Ριχνετε στο ρυζι 2 ποτηρια νερο και μαγειρευετε ανακατευωντας μεχρι το ρυζι να τραβηξει ολο το νερο.Αφηνετε το μειγμα λιγο να κρυωσει ,και με ένα κουταλακι γεμιζετε ένα-ένα τα φυλλα και τυλιγετε σφιχτα.Συνεχιζετε με όλα τα φυλλα και το ρυζι.Σε μια μεγαλη κατσαρολα στρωνετε κατω-κατω μερικα αμπελοφυλλα,και ένα λεμονι κομενο σε ροδελες.Αραδειαζετε τα ντολμαδακια γυρω –γυρω στην κατσαρολα μεχρι πανω.Σκεπαζετε με νερο προσθετετε το υπολοιπο λαδι στιβετε και το λεμονι,σκεπαζετε τα ντολμαδακια με δυο πιατα,και σιγοβραζετε για μια ωρα περιπου.
<lixoudis.gr>
<lixoudis.gr>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου