Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

#lixoudis.gr (λιχουδης)//Τα τέλεια ψητα λαχανικα.

                                    Υλικά 
1 μέτριο καρότο 
1κολοκυθακι 
1 μελιτζάνα φλασκα 
150 γρ μανιτάρια πλευρωτους 
1 πράσινη μικρή πιπεριά 
1 κόκκινη πιπεριά 
Αρωματικά:
3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμενο 
1 κλαδάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμενο 
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμενο πιπέρι. 
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμενο. 


Εκτελεση:
Κόβουμε τα λαχανικα σε φετες. Περνάμε τις φέτες καρότου από ένα τηγάνι με νερό για 3 λεπτα να μαλακωσουν ελαφρά. βάζουμε σε μία μπασινα λαδωνουμε και αλατιζουμε ελαφρά τα λαχανικα. Ανακατεύουμε. 
Ετοιμάζουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά και ψηνουμε 2-3 λεπτά την κάθε πλευρα. Αφαιρούμε τα λαχανικα από τη σχαρα σε μία μπασινα. Ραντίζουμε με την κρέμα μπαλσαμικου,    το ψητό σκόρδο τα αρωματικά, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. 

#lixoudis.gr 


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

#lixoudis.gr (λιχουδης)//Κοτόπουλο με μανιτάρια κρέμα και αρωματικό ρύζι

Υλικά 
1στηθος κοτόπουλο 600 με 700 γρ. 
Μισό λίτρο κρέμα γάλακτος 
250 γρ μανιτάρια φρέσκα. 
Λίγο ελαιόλαδο. 
1μικρο ποτήρι λευκό κρασί. 
Μαριναδα:
1κ.σ μουστάρδα 
1κ.σ μαγιονέζα 
Μισό κ.γ πάπρικα καπνιστή 
Αλάτι και πιπέρι. 
Για το ρύζι:
500γρ ρύζι μπονετ τύπου Αμερικής.
1κρεμμυδι ξερό ψιλοκομμενο 
1σκελιδα σκόρδο λιωμένη 
Μισό κ.γ κάρυ 
Μισό κ.γ. κουρκουμα. 
2 φύλλα δάφνης 
Αλάτι και πιπέρι. 
Εκτελεση 
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές και το μαρινάρουμε με τα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα η και παραπάνω αν έχετε χρόνο. 
Πλένουμε ελαφρά τα μανιτάρια στεγνωνουμε καλά και τα Κοβουμε σε φετες. 
Ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε μαζί ένα δύο λεπτά. Προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάσει το ρύζι και λίγο παραπάνω. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά 18 λεπτά περίπου. Κατά τη διάρκεια Προσθέτουμε αν χρειαζετε νερό πάντα ζεστό. Αφού βράσει το ρύζι βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε Κατά μέρος. 
Σε φερδυ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τα μανιτάρια και σοτάρουμε μαζί με το κοτόπουλο. Αφήνουμε να μαγειρευτουν μαζί γύρω στα πέντε λεπτά Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τώρα Ρίχνουμε στο τηγάνι και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να δέσει και να πήξει ελαφρώς. Βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με το ρύζι. 
#lixoudis.gr 

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

lixoudis.gr (λιχουδης)//ρωσικη σαλάτα Σπιτική




  • ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ Σπιτική. 
  • ΥΛΙΚΑ:
  • 1 σακουλακι 500γρ λαχανικά ανάμεικτα κατεψυγμένα η εναλλακτικα φρέσκα τα εξής :
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 2 καρότα μεγάλα
  • 5 αγγουράκια τουρσί πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο ή κονσέρβα 
  • 1φλιτζανι καλαμποκι κατεψυγμενο
  • ½ φλιτζάνι κάππαρη
  • 3 αβγά σφιχτά κομμένα
  • 150 γρ. Παριζακι χοιρινό κομμενο καρε. 
  • 4 κ.σ.μαγιονεζα
  • Αλάτι-πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβουμε τα λαχανικα σε μικρα καρε ,και τα βράζουμε  σε αλατισμένο νερό χωρίς να τα αφήσουμε να λιώσουν.
 Μολις κρυωσουν σε ένα μεγάλο μπολ, ενώνουμε τη μαγιονέζα με όλα τα υπόλοιπα υλικά της ρώσικης .

#lixoudis.gr 

#lixoudis.gr (λιχουδης)//Μπιτοκ αλά ρους (Bitoque a la russe)

Συστατικά
6 φετες τυρί γκούντα 
Υλικά (συνοδευτικό):
4 μεγάλες πατάτες 
Αλάτι και πιπέρι 
Λίγο ελαιόλαδο 
1 λεμόνι το χυμό του. 
Για τον κιμά
◉ 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 
 αλάτι
 πιπέρι
1κ.σ μουστάρδα 
1σκελιδα σκόρδο λιωμένη 
Μισό ξερό κρεμμύδι τριμμένο 
1 αυγό 
1 μικρό φλυτζανι ελαιόλαδο 
Μισή κούπα φρυγανιά τριμμένη. 
1κουπα κεφαλοτυρι τριμμένο 
 1 πρέζα μπαχάρι 
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμενο (προαιρετικά)
Εκτελεση 
Βάζουμε τον κιμά με όλα τα υλικά μαζί σε μία μπασινα και ζυμώνουμε καλά Αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για λίγη ώρα να σφίξει 
Εκτελεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες καρυκευουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψι. 
Πλάθουμε τον κιμά σε μπιφτέκια Λίγο μεγαλουτσικα και και τα βάζουμε στο ταψι με τις πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους για 35 λεπτά. Λίγο πριν κλείσουμε το φούρνο βάζουμε πάνω σε κάθε μπιφτέκι 1 φέτα τυρί γκούντα και από ένα αυγό τηγανιτό. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε για πέντε λεπτά να λιώσει το τυρί πριν σερβίρουμε. 
Για τα αυγά μάτια
Λίγο ελαιόλαδο 
6 αυγά 
Σε φερδυ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τα αυγα. Τα θέλουμε μελατα με ρευστό κρόκο. Απλωνουμε από ένα αυγό σε κάθε μπιφτέκι. 
Lixoudis.gr 


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

#lixoudis.gr (λιχουδης) //Κεφτεδακια με σάλτσα ντομάτας.

 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΈΔΕΣ 
Μισό κιλό κιμά μοσχαρισιο
Ένα κρεμμυδι 
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζάνι φρυγανιά 
Αλάτι-πιπέρι, ρίγανη. 
Ένα αυγό
Λίγο λάδι
Λίγο δυόσμο ψιλοκομενο 
Λίγο μαιδανο ψιλοκομενο 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΆΛΤΣΑ 
1 κουτί ντοματακια ολόκληρα 
1 μικρο ξερο κρεμμυδι 
Λίγο ελαιόλαδο 
Αλάτι-πιπέρι 
Λίγο ζάχαρη 
Λίγο μπουκοβο καυτερό. 
Εκτέλεση κιμάς κεφτεδακια 
Λιώνουμε στο μουλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο μαζί με το λάδι. 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τον κιμά και ζυμώνουμε το μείγμα. 
Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή έως μία ώρα να σφίξει ο κιμάς. 
Πλάθουμε τα κεφτεδακια αλευρωνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδισουν. 
:Για τη σάλτσα
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο μουλτι και χτυπάμε καλά. Αδειαζουμε το μειγμα ντομάτας σε ένα φαρδυ τηγανι ή κατσαρολα και σιγοβραζουμε για δεκα λεπτα περιπου να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε και τα κεφτεδακια στο τηγάνι με τη σάλτσα και σιγοβραζουμε για άλλα πέντε λεπτά. 
Σερβίρουμε με πατατουλες τηγανιτές ή ακόμα και μακαρόνια 
#lixoudis.gr