Υλικά
1κιλο αλεύρι.
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ελαιόλαδο,
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 πορτοκάλι το ξύσμα του
1 κούπα ζάχαρη.
1κγ κανέλα
Μισό κ.γ γαρύφαλλο
2 βανίλιες
Μισό κ.γ σόδα
1 κ.γ μπεικιν παουντερ
1 σφηνακι κονιακ.
200 γρ.καρυδοψιχα ψιλοκομμένη με μαχαίρι για το σερβίρισμα.
Σιροπι
2 - 1/2 κουπες ζάχαρη
1-1/2 κούπα νερο
2 ξυλα κανελλα
4 καρφακια γαρυφαλλο
Τη φλουδα απο 1 πορτοκαλι
1/2 κουπα μελι
Χυμο απο 2 πορτοκαλια
Εκτελεση:
Πρωτα κανουμε το σιροπι. Βραζουμε νερο, ζαχαρη, κανελλα γαρυφαλλα και φλουδα για 5 λεπτα. Αποσυρουμε απο τη φωτια κ προσθετουμε μελι και χυμο.πορτοκαλιου. Αφηνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρυο σιροπι ζεστα μελομακαρονα
Εκτέλεση Ζύμη :
Σε μια μπασινα βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιολαδο, και τη ζαχαρη. Ανακατεύουμε λίγο να λιωσει η ζάχαρη και προσθέτουμε τον χυμο. Συνεχίζουμε με ολα τα αρωματικά, το μπεικιν, και τελος τη σόδα δυαλυμενη στο κονιάκ.
Ξεκινάμε να ρίχνουμε και το αλεύρι σιγά σιγά να το πίνει το μείγμα περίπου 900 γρ.με ένα κιλό περίπου . Αυτό είναι περίπου 4 κούπες.
Ζυμώνουμε Απαλά ίσα ίσα να τραβήξει το αλεύρι το λάδι
Πλάθουμε τα μελομακαρονα 30 με 35 γραμμαρια και βάζουμε στο ταψί σε αντικολλητικο χαρτι(η συνταγή βγάζει περίπου 60 Μελομακάρονα).
Ψήνουμε με αερα στους 180Cγια 25 λεπτα περιπου. Μολις βγουν τα μελομακαρονα ζεστα τα βουτάμε για ένα λεπτό στο κρυο σιρόπι Βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το καρύδι.
@lixoudis