Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

lixoudis (λιχουδης) //Μελομακάρονα

Υλικά 
1κιλο αλεύρι. 
1 κούπα σπορέλαιο 
 1 κούπα ελαιόλαδο, 
1 κούπα χυμό πορτοκάλι 
1 πορτοκάλι το ξύσμα του 
1 κούπα ζάχαρη.
1κγ κανέλα 
Μισό κ.γ γαρύφαλλο  
2 βανίλιες 
Μισό κ.γ σόδα 
1 κ.γ μπεικιν παουντερ 
1 σφηνακι κονιακ.
200 γρ.καρυδοψιχα ψιλοκομμένη με μαχαίρι για το σερβίρισμα. 
Σιροπι
2 - 1/2 κουπες ζάχαρη 
1-1/2 κούπα νερο
2 ξυλα κανελλα 
4 καρφακια γαρυφαλλο
Τη φλουδα απο 1 πορτοκαλι
1/2 κουπα μελι
Χυμο απο 2 πορτοκαλια

Εκτελεση:
Πρωτα κανουμε το σιροπι. Βραζουμε νερο, ζαχαρη, κανελλα γαρυφαλλα και φλουδα για 5 λεπτα. Αποσυρουμε απο τη φωτια κ προσθετουμε μελι και χυμο.πορτοκαλιου.  Αφηνουμε το σιρόπι να κρυώσει. 
Κρυο σιροπι ζεστα μελομακαρονα
Εκτέλεση Ζύμη :
Σε μια μπασινα βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιολαδο, και τη ζαχαρη. Ανακατεύουμε λίγο να λιωσει η ζάχαρη και προσθέτουμε τον χυμο. Συνεχίζουμε με ολα τα αρωματικά, το μπεικιν, και τελος τη σόδα δυαλυμενη στο κονιάκ. 
Ξεκινάμε να ρίχνουμε και το αλεύρι σιγά σιγά να το πίνει το μείγμα περίπου 900 γρ.με ένα κιλό περίπου . Αυτό είναι περίπου 4 κούπες.
Ζυμώνουμε Απαλά ίσα ίσα να τραβήξει  το αλεύρι το λάδι 
Πλάθουμε τα μελομακαρονα 30 με 35 γραμμαρια και βάζουμε στο ταψί σε αντικολλητικο χαρτι(η συνταγή βγάζει περίπου 60 Μελομακάρονα)
Ψήνουμε με αερα στους 180Cγια 25 λεπτα περιπου. Μολις βγουν τα μελομακαρονα ζεστα τα βουτάμε για ένα λεπτό στο κρυο σιρόπι Βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το καρύδι. 

@lixoudis 

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

#lixoudis //λιχουδης //cheesecake με ανθότυρο

Για τη βάση 
200 γρ μπισκότα digestive 
80 γρ. Βούτυρο
Για την κρέμα
500 g Ricotta η ανθότυρο 
200 g Κρέμα γάλακτος 
150 g ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
ξύσμα από ένα λεμονι. 
30 γρ.κορν φλάουρ 
1 φακελάκι βανιλίνης
Διακοσμηση:
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας. 
Εκτέλεση 
Τρίβετε τα μπισκότα στο multi 
Λιώνετε ελαφρώς το βούτυρο. 
Ανακατέψτε τα μπισκότα με το βούτυρο καλά και Απλώστε στη βάση της φόρμας και πατήστε στρώστε καλά. 
Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου το μείγμα να ασπρισει, προσθέστε τη ρικότα, η οποία πρέπει να είναι στεγνή και καλά στραγγισμένη, και την κρέμα γάλακτος. Συνεχίστε το χτύπημα. 
Προσθέστε το κορν φλάουρ,τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στη φόρμα πάνω στο μπισκότο. 
Ανακινήστε λίγο τη φόρμα να στρώσει καλά  το μείγμα και ψήστε στους 160 ° C για μια ώρα περίπου 
Κατά την διάρκεια του ψησίματος , το κέικ θα αρχίσει να διογκώνεται,να φουσκώνει μην ανοίγετε το φούρνο.
Μετά από μια ώρα θα πρηστεί επίσης στο κέντρο, θα φουσκώσει σβήστε το φούρνο αλλά μην το ανοίξετε και αφήστε το να κρυώσει μέσα μια δυο ώρες.
Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, εάν δεν το σερβίρετε αμέσως βάλτε το στο ψυγείο.
Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε το γλυκό τελειώστε το με μαρμελάδα της επιλογής σας, απλώνοντας σε όλη την επιφάνεια.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

#lixoudis //λιχουδης //Κοτόπουλο 'καθιστο' στο φούρνο.


Υλικά 
1 κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά περίπου 
5 - 6 πατάτες κομμμενες για φούρνο εάν θέλετε για συνοδευτικό 
Ελαιόλαδο 
Μείγμα μπαχαρικών Μαριναρισμα:
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γ. σκόνη τσίλι
1 κ.γ. σκόρδο αποξηραμένο
1/2 κ.γ . κύμινο
1 /2 κ.γ κάρυ 
1 κ.γλ.φρεσκοτριμενο πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο 
1 κ.γλ. μουστάρδα
1 κ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη
1 κ.σ. Μέλι 
1 κ.σ. αλάτι
1 λεμόνι το χυμό 
2 κ.σ ελαιόλαδο
1σκελιδα σκόρδο 
Μισό λεμόνι 
εκτελεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαριναδα εκτός από τη σκελιδα το σκόρδο και το μισό λεμόνι και ανακατεύουμε δημιουργώντας μια πάστα.Αλοιφουμε με τα χέρια μας κανωντας μασάζ όλο το κοτόπουλο. 
Αλάτιζουμε και την κοιλιά και βάζουμε μέσα το μισό λεμόνι και τη σκελίδα το σκόρδο. Στήνουμε το κοτόπουλο στην ειδική βάση κοτοπουλιερα ή αν δεν έχουμε το στήνουμε σε ένα μεταλλικό κουτί μπύρας,και το βάζουμε στο ταψί στη σχάρα κάτω κάτω στο φούρνο. Καρυκευουμε και τις πατάτες και τις βάζουμε στο ταψί γύρω γύρω με λίγο νεράκι 

ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα και 15 λεπτά περίπου.

#lixoudis //λιχουδης //Το πιο αφράτο το πιο σοκολατένιο Μπραουνις.

Πιο Σοκολάτα δεν γίνεται!!!! 

Υλικά 
1 κουπα ζαχαρη 
1 κουπα κακάο 
1 κουπα γάλα
1 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ 
1 /2 κούπα σπορελαιο
1 /2 κούπα αλεύρι
2 αυγα 
2 βανιλιες
1 σοκολάτα κουβερτούρα 125 γρ


Εκτέλεση 
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και το ρίχνουμε στην κουβερτούρα την οποία έχετε σπάσει κομματάκια και ανακατεύετε να λιώσει. Σε μια μπασινα βάζετε το λάδι με την ζαχαρη και ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνετε και το γάλα με τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε. Συνεχίστε με τα αυγά,το αλεύρι με το μπέϊκιν και τις βανίλιες κοσκινισμένο, και τέλος το κακάο κοσκινισμένο και αυτό. Προσέχουμε να μην κάνει σβολους το μείγμα. 

Απλωνετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί πασπαλισμένο με κακάο η ταψί με στρωμένο αντικολητικο χαρτί. Ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. 


Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

#lixoudis //#λιχουδης //Κουλουρακια πορτοκαλιού


Κουλουρακια μαλακα και αφράτα...
Υλικά 
2 αυγα
1 γιαουρτι
150 γραμ.ζαχαρη
150 γραμ.καλαμποκέλαιο
2 βανιλιες
1 κουταλακι ξύσμα πορτοκαλιου
1 φλιτζανακι χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια γεμάτα μπεικεν
Αλεύρι οσο πάρει μέχρι να εχουμε μια ζύμη που να μην κολαει οχι σφιχτή ομως.
Εκτέλεση 
Χτυπαμε τα αυγα με την ζαχαρη λιγο μετα προσθετουμε το γιαουρτι το καλαμποκελαιο και ανακατευουμε καλα. Βαζουμε 
ολα τα υπολοιπα υλικα με τελευταίο το αλεύρι και ζυμώνουμε. 
Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη για 1 ωρα περίπου και μετα πλάθουμε με λαδωμενα χέρια τα κουλουρακια 
μας.Αραδιαζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. 
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο. Αφήνετε να κρυωσουν και πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη.

#lixoudis//#λιχουδης//Μπισκότα νουτελας


Υλικά
200 g Nutella
150 g αλεύρι γ.ο.χ 
1 αυγό
Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά.Πλαστε μικρά Κουλουρακια των 20 g περίπου με τα χέρια σας και απλωστετα  σε ένα ταψί με λαδόκολλα. 
Με την ξύλινη λαβή της κουτάλας κάντε μια μικρή λακουβιτσα στην κορυφή. 
Ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά. 
Αφήνετε να κρυωσουν. Γεμίστε το λακακι στην κορφή με μια μικρή κουταλιά Nutella που έχετε λιώνει σε μπεν-μαρί και σερβίρετε.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

@lixoudis#λιχουδης//Σνίτσελ Χοιρινα



Υλικά:
4 χοιρινά σνίτσελ
3 αυγά
μισό φλυτζάνι γάλα
μισό κ.γ. μουστάρδα
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη 
3 κ.σ αλεύρι
Μισό φλυτζάνι σκληρό τυρί τριμμένο
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο



Εκτέλεση, Διαδικασία :
Αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ και από τις δύο πλευρές. Απλωνουμε πάνω στον πάγκο τρία μικρά σκαφακια. 
Σε ενα σκαφάκι βάζουμε αλεύρι, το άλλο φρυγανιά στο τρίτο σκαφακι το αυγό με το γάλα, το τυρί, τη μουστάρδα, και το μοσχοκάρυδο τα οποία χτυπάμε καλά πρώτα όλα μαζί σε ένα μπολ. Η διαδικασία για το παναρισμα είναι η εξής :Αλεύρι, Αυγό, Φρυγανιά :
Αλευρώνουμε,  το σνίτσελ περνάμε από το αυγό και τέλος πανάρουμε με τη φρυγανιά.


Πιέζουμε δυνατά με τις παλάμες μας να "κολλήσει" καλά η φρυγανιά.
Σε αντικολητικό τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί ρίχνουμε  τα σνίτσελ. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά. 

Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, ψητά λαχανικά ή πατατουλες τηγανιτές