Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

lixoudis.gr//Αρνάκι στο φούρνο με κληματόβεργες



Υλικά :




    1 αρνάκι  γυρω στα 10 με 12 κιλά
    1 κουπα αλάτι χονδρο
    1 κουταλια της σούπας μαυροπιπερο
    Μερικές κληματόβεργες εάν είναι δυνατόν φρέσκες.
Εκτέλεση
Έχουμε στα χέρια μας το αρνί, σφαγμένο και καθαρισμένο.
    Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε την κοιλιά αφαιρώντας τυχόν υπολείμματα από αίματα.Βαζουμε το κεφαλι και το λαιμο κατω από τρεχουμενο νερο στο νεροχυτη και ξεπλενουμε καλα τα αιματα(εκει εχει τα περισσοτερα.)και σκουπίζουμε καλα.
    Ανακατεύουμε το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ.
    Αλατοπιπερώνουμε το αρνί παντού:κοιλια,λαιμο,κεφαλι,εξωτερικα,μπουτια.
    Στα πόδια κάνουμε σχισμές με ένα μαχαίρι και βάζουμε μέσα στις σχισμές αλατοπίπερο.
    Στρωνουμε τις κληματοβεργες σε ένα μεγάλο ταψί, και τοποθετουμε  το αρνί πάνω σε αυτές. το αρνί όταν ψήνεται έτσι, στραγγίζει όλα του τα ζουμιά, δεν ακουμπάει στο υγρό, ξεροψήνεται και γίνεται περίπου σαν το σουβλιστό.
φυσικά χρειάζεται ψήσιμο σε σιγανό φούρνο  γιά αρκετές ώρες.Επισης το σημαντικό είναι να μην μπεί τίποτε άλλο στο ταψι να μη μπούν πατάτες. Οι πατάτες έχουν πολλά υγρά και το αρνί θα βγεί σαν βρασμένο.Πηγαινουμε το αρνι για ψησιμο στο φουρνο της γειτονειας μας εάν δεν εχουμε δικο μας ξυλοφουρνο.Εαν εχουμε δικο μας ξυλοφουρνο αναβουμε φωτια να ‘καψουμε’ το φουρνο.Σκεπαζουμε το ταψι με αλουμινοχαρτο καλα και αφηνουμε να ψηθει 2,5με 3 ωρες περιπου.Μιση ωρα πριν να εινε ετοιμο βγαζουμε το αλουμινιχαρτο από το ταψι και αφηνουμε το κρεας να παρει χρωμα και να γινει τραγανο.
Σε επαγγελματικό φούρνο το αρνι ψηνετε σε θερμοκρασία 230ο για περίπου2,5- 3,5 ώρεςαναλογα με το βαρος του.
  Επισης  σε όσους αρέσει μπορούν να βάλουν και 2 λεμόνια κομμένα στην μέση, μέσα στην κοιλιά .
Σε ένα άλλο ταψι ξεχωριστα ετοιμαζουμε μερικες πατατουλες εάν  θελουμε ψηνουμε και αυτές στο φουρνο και……….καλη μας Ορεξη!!!!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου