Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

lixoudis//ΜΑΝΤΙ:ποντιακη συνταγη



ΜΑΝΤΙ:ποντιακη συνταγη
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
    1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 αυγό
    λίγο αλάτι
    1 1/2 φλυτζάνι νερό (ή όσο πάρει η ζύμη)
ΓΕΜΙΣΗ:
    300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
    300γρ. κρεμμύδι ξερο τριμμένο στον τριφτη
    αλάτι-πιπέρι (όσο θέλετε εσείς)
2κ.σ.ελαιολαδο
Η αναλογια κρεμμυδι-κιμας  πρεπει να είναι ιδια.Δηλ.Αν χρησιμοποιησετε 1 κιλο κιμα για παραδειγμα θα πρεπει να βαλετε και 1 κιλο κρεμμυδια.
ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ:
    1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
½ κ.γ.παπρικα καυτερη
½ κ.σ.ανηθο ψιλοκομμενο
ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑ:


2 Ωριμες ντοματες στον τριφτη.

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμενη


 
½ κ.γ.μπουκοβο καυτερο

Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

   
    Ξεκινάτε με τη ζύμη: Αναμιγνύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αυγό και το αλάτι. Ρίχνετε σταδιακά το νερό και πλάθετε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη με πετσέτα για 30 λεπτά.

    Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι τριμμενο στον τριφτη το λαδι αλάτι - πιπέρι και ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά.
    Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε με ένα ποτηρι η τσερκι.
    Βάζετε λίγη γέμιση κιμά στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης και κλείνετε με 2 τρόπους: είτε πιάνοντας τις αντ -

ικριστές άκρες και πατώντας τες έτσι ώστε να φαίνεται ο κιμάς, (σα βαρκούλες), είτε φέρνοντας τις άκρες του κομματιού ζύμης από πάνω, κλείνοντας τελείως τη γέμιση.Βαζετε τα μαντι στον ατμομαγειρα και μαγειρευετε στον ατμο για μιση ωρα περιπου μεχρι να είναι ετοιμα.

  -  Σε ένα μπολ, ρίχνετε τα υλικα για τη σαλτσα γιαούρτιου και ανακατεύετε τα υλικά πάρα πολύ καλά.
    Τη στιγμή του σερβιρίσματος, ρίχνετε κουταλιές γιαουρτιού πάνω απ' τα μαντί.
-Σε ένα άλλο μπολ βαζετε τα υλικα για τη σαλτσα ντομάτα και ανακα
τευετε καλα.Ριχνετε κουταλιες σαλτας ντοματας πανω στο γιαουρτι και τα μαντι,οταν σερβιρετε. Καλή σας επιτυχία!


2 σχόλια: