Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης //Μιλφειγ μελιτζάνας.

Υλικά 
2 μελιτζάνες φλασκες
200 γρ τυρί φέτα
2 κ.σ γιαούρτι πλήρες
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
Σάλτσα ντομάτας :
1 ντομάτα στον τρίφτη
1 ντομάτα κομμένη καρέ
Αλατοπιπερο 
Λιγο ριγανη ξερή. 
Ελαιόλαδο.
Γαρνίρισμα :
100 γρ φέτα τριμμενη στο χέρι. 
Μαιδανο, ρίγανη φρέσκια, βασιλικό λίγα φύλλα..

Εκτέλεση :
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες αλατίζουμε και αφήνουμε μιση ώρα τουλάχιστον να βγάλουν υγρά και να ξεπικρισουν. (βοηθάει το αλάτι).
Στεγνωνουμε και αλείφουμε με λάδι. Ψήνουμε στο γκρίλ σε δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρες. Αφήνουμε κατά μέρος. (εναλλακτικά ψήνουμε στο φουρνο σε λαδοκολλα, αλείφουμε με λάδι 200 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά περίπου.).
Εκτέλεση σάλτσα φέτας :
Σε ένα μπολ σπάμε τη φέτα, κιβάζουμε το γιαούρτι, πιπέρι, λίγο ρίγανη και ανακατεύουμε με ένα πηρουνι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για τη σάλτσα :
Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμενη ντομάτα, (στραγγίζουμε τα πολλά Υγρά) και τη ντομάτα που κόψαμε καρέ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο ρίγανη 2-3 κ.σ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Στήσιμο πιάτου :
Σε ένα πιάτο ή πιατέλα στρώνουμε κάτω μία φέτα μελιτζάνας. Απλώνουμε πάνω της μια στρώση παχιά σάλτσα φέτας, από πάνω μία ροδέλα ντομάτας, ξανά μελιτζάνα και φέτα, ντομάτα. Σκεπάζουμε με μία φέτα μελιτζάνας. Περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας λίγο τριμμενη φέτα, και πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικό, μαιδανο) Συνεχίζουμε τη διαδικασία με όλα τα υλικα.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

lixoudis (λιχουδης) //Λουκουμάδες παραλίας.

Για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι γ.ο.χ 
500 γρ πατάτες
100 γραμμάρια ζάχαρης
2 αυγά
100 γρ βούτυρο
30 ml γάλα
10 γρ. Φρέσκια μαγιά 
1 πρέζα αλάτι
Τηγανίσμα
1 λίτρο ηλιέλαιο
 Σερβίρισμα 
ζάχαρη 
Οδηγίες Παρασκευής 
Βράζουμε τις πατάτες  για περίπου 1 ώρα. Στραγγίζουμε, ξεφλουδίζουμε και τις κάνουμε πουρέ το ειδικό εργαλείο για πουρέ. 
Περνάμε τον πουρέ από μια σιτα για δεύτερη φορά για να γίνει πιο λεπτος και πιο βελουδινος. 
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι τον πουρέ από τις πατάτες τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο μαλακωμενο και κομμενο, το αλάτι, και τη μαγιά την οποία διαλυσαμε προηγουμένως στο γάλα. 
Ζυμώνουμε όλα τα υλικα καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη  λεία και ομοιογενής. Στη συνέχεια βάζουμε τη μπάλα της ζύμης σε ένα μπολ και αφήνουμε  να ανέβει για περίπου 2 ώρες σε ζεστό μέρος. 
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, 
ανοίγουμε το ένα παχύ φύλλο και με ένα ποτήρι ή κου πατ κόβουμε τους λουκουμάδες,και στη μέση ανοίγουμε τρύπα με ένα μικρό κου πατ. Απλώνουμε τους λουκουμάδες σε ένα δίσκο με λαδόκολλα και αφήνουμε μια ώρα να φουσκωσουν. 
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φυγουν τα πολλά λάδια,και πασπαλιζουμε με ζάχαρη
· Δεν συνιστάται η κατάψυξη για τους λουκουμάδες. 
Μπορούν επίσης να μαγειρευτούν σε στατικό φούρνο προθερμασμένο στους 180 ° C για 30 λεπτά.

lixoudis (λιχουδης) //Σουβλάκια κοτόπουλου στη σχάρα


Τρυφερα ζουμερα και πεντανόστιμα!!! 

500 γρ. μπούτι κοτόπουλο(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στήθος κοτόπουλου, αν δεν σας αρέσει το μπούτι) 
Για τη μαρινάδα κοτόπουλου: 
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ χυμό λεμόνι
½ ποτήρι λευκό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομ8μένη 
1κ.γ  καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ γιαούρτι
Μισό κ.γ καρυ
1 πρέζα κιμινο 
1 κωλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο. 
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μικρές μπουκιές. 
Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα μπολ και περιχύνουμε το λεμόνι, το κρασί, το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά της μαριναδας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το κρέας να τραβήξει τα αρώματα και να μαλακώσει δυο τρεις ώρες. 
Περνάμε το κρέας σε καλαμάκια για σουβλάκι μεταλλικά ή μπαμπού Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε ανάμεσα στα κομμάτια κρέατος πιπεριές και κρεμμύδια.Ανάβουμε το γκριλ σε δυνατή θερμοκρασία και απλώνουμε τα σουβλάκια επάνω. Ψήνουμε για δύο λεπτά την κάθε πλευρά και γυρίζουμε απ όλες τις πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν ομοιόμορφα. 
Σερβίρουμε ραντιζωντας λεμόνι και πασπαλίζουμε με ρίγανη. 

Αν ψήσουμε στα κάρβουνα ανάβουμε, αφήνουμε να κάψουν καλά, απλώνουμε τη θρακα, λαδώνουμε τη σχάρα και ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο. Ψήνουμε και μερικές πιτουλες για σουβλάκια και συνοδεύουμε το σουβλάκι μας

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης //ριζότο με λουκανικο & λαχανικά.

ΥΛΙΚΑ:
 250γρ. ρύζι για ριζότο ή Καρολίνα. 
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο σκληρό. 
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 λουκάνικα κοτόπουλο κομμένα καρέ. 
 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1μικρο ξερο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
1 μεγάλο καρότο στον τρίφτη 
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά καρέ
150 γρ. μανιταρια λευκα ψιλοκομμένα ή κονσέρβα κομμένα. 
1 κούπα ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα. 
 αλάτι & φρεσκοτριμμενο πιπερι
Μισό κ.γ καρυ 
Μισό κ.γ κουρκουμα 
2 φύλλα δαφνης 
1 σπόρο κάρδαμο 
Εκτέλεση
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια να σοταριστουν και να ψηθούν. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμυδια και το σκόρδο και σοταρουμε μέχρι  να γυαλίσουν για 2-3΄λεπτα. Κατόπιν ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λουκάνικα,το τριμμένο καρότο, το κάρδαμο, τη δαφνη, το καρυ και τον κουρκουμα,και συνεχίζουμε το σοτατισμα. Τέλος προσθετουμε και τα ανάμεικτα λαχανικά και ανακατεύουμε συνεχώς.Σοταρουμε για 2΄-3΄λεπτα και ριχνουμε στην κατσαρολα και το ρυζι, και το σοτάρουμε μαζί με τα λαχανικα για δύο τρία λεπτά. Αλατοπιπερωνουμε και συμπληρωνουμε νερο ζεστό πάντα στην κατσαρόλα (να σκεπάσει το ρυζι και λιγο παραπάνω) και σιγοβράζουμε το πιλάφι για περίπου 15 με 18 Λεπτά Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί ανακατεύουμε, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
 Το σερβίρουμε ως ελαφρύ γεύμα ή σαν γαρνιτούρα σε  ψητο κρέας.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

lixoudis //λιχουδης //Κοντοσουβλι χοιρινό στο φουρνο.

 συνταγή για ένα υπέροχο, πεντανόστιμο πιάτο για μερακλήδες με μαριναρισμένο χοιρινό κρέας που μπορούμε να το απολαύσουμε στα κάρβουνα αλλά και στο φούρνο. 

Υλικά 
800 γρ. χοιρινό λαιμός ή σπαλα κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη
1κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 μικρή ντομάτα κομμένη σε φέτες
Για τη μαρινάδα:
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κρεμμύδι κομμένο φέτες 
Μισή ντομάτα κομμένη φέτες 
1 κ.σ. μουστάρδα
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο 
Μισό λεμόνι το χυμό του. 
1 κ.γ. πάπρικα, αλάτι, πιπέρι
1 κλαρακι φρέσκο δεντρολίβανο 
Εκτέλεση 
Τοποθετείστε τα κομμάτια του χοιρινού κρέατος σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώστε και βάζετε  όλα τα υλικά της μαριναδας και ανακατεύετε καλά, καλύπτετε  το μπολ με μεμβρανη και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες Το ιδανικό είναι να το μαριναρετε αποβραδυς και να μείνει όλη νύχτα στο ψυγείο. 
Παίρνουμε δύο μεταλλικές σούβλες ή ξύλινες εάν δεν υπάρχουν και περνάμε ένα-ένα εναλλάξ τα υλικά, , κρέας, πιπεριά, κρεμμύδι, ντομάτα 
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις δύο σούβλες μέχρι να γεμίσουν.
Τοποθετήστε το κοντοσούβλι σε ενα μεγάλο ταψί πάνω όχι μέσα στο ταψι και προσθέστε αν θέλετε μέσα στο ταψι πατάτες ή ότι άλλο συνοδευτικό θέλετε. 
ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Στο μισάωρο ανοίγουμε το φούρνο και γυρίζουμε τις σούβλες απ την άλλη πλευρά. Ψήνετε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Συνοδεύεται με πιτουλες και δροσερό τζατζίκι.

lixoudis //λιχουδης //Μπιφτέκια από κοτόπουλο

 

Αφρατα, ζουμερα, πεντανοστιμα!! Θα τα λατρέψετε!! 


ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ
• 700 γρ. κιμά απο κοτόπουλο 
• 1 κρεμμύδι
. 1 μικρή ντομάτα στον τρίφτη. 
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 1 αβγό
• λίγο ελαιόλαδο
• 1 κ.σ.μουστάρδα 
• 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
• αλάτι-πιπέρι, λίγο κιμινο, λίγο πάπρικα καπνιστή,ρίγανη. 
• μαϊντανό ψιλοκομμένο. 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο multi, βάζουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε (αλλά όχι να λιώσουν τελείως).
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά  και όλα τα υλικα, και τα ζυμώνουμε καλά όλα μαζί.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια,τα περνάμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και ψήνουμε στη σχάρα ή στην πλάκα 4 με 5 λεπτά την κάθε πλευρά  γυρίζουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα για να μην μας σπάσουν τα μπιφτέκια. Συνοδεύουμε με ρύζι ή ψητά λαχανικά ή στον ατμό ή με σαλάτα της αρεσκείας μας.


Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

lixoudis /λιχουδης //τηγανίτες παραδοσιακές με ζάχαρη και μέλι

Οι τηγανίτες της γιαγιάς μας Οι αγαπημένες μας παραδοσιακές τηγανίτες, πριν έρθει η μόδα των pancake! τηγανίτες των παιδικών μας χρόνων. Τότε που στα γρήγορα, ανακάτευαν 3 απλά υλικά και σε λίγο ένα βουνό από τραγανες τηγανίτες γλυκές και πεντανοστιμες!! 

Υλικά
2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ
Λίγο αλάτι 
1 κ.γ ζάχαρη 
1 κ.γ μέλι 
Νερό όσο πάρει η ζύμη να γίνει ένας πηχτος ρευστος χυλός. 
Λάδι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 
Για το σερβίρισμα :
Ζάχαρη και μέλι. 
Εκτέλεση 
Ετοιμάζετε το μίγμα: 
Ανακατεύετε όλα τα υλικά με σύρμα ή πιρούνι στε να μην υπάρχουν σβώλοι και αφήνετε το μείγμα 15 λεπτά να καθίσει.
Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε για κάθε τηγανίτα μια μεγάλη κουταλιά από τη ζύμη. Ψήνετε ένα λεπτό, τις γυρίζετε μόλις ροδίσουν και ψήνετε για άλλο ένα λεπτό περίπου

Σερβίρισμα: Βγάζετε τις τηγανίτες σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το επιπλέον λάδι. Τις σερβίρετε ζεστές πασπαλιζωντας με ζάχαρη ή μέλι.

lixoudis //λιχουδης //Υγρή σοκολατοπιτα όνειρο.



Υλικά 
250 γρ. βουτυρο 
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1κουπα ζάχαρη
1κουπα αλεύρι φαρίνα 
1 βανιλια 
250 γρ. σοκολάτα κουβερτουρα 
1 φλιτζάνι καρύδια σπασμενα(προαιρετικα) 

Εκτέλεση :λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Το ρίχνουμε σε μια μπασίνα και προσθέτουμε, ανακατεύοντας πάντα τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανιλια και το αλεύρι. Έχουμε λιώσει και την κουβερτούρα και την προσθέτουμε και αυτή μαζί με τα καρύδια. 

Απλώνουμε το μείγμα σε 
βουτηρωμενο πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου από 10-15λ.το πολύ αν θέλετε την πίτα ρευστή. Όσο περισσότερο ψήνετε, σφίγγει και δεν ρέει η σοκολάτα.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με κακάο. 

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

lixoudis(λιχουδης)//Πίτες για σουβλάκια με γιαούρτι στο τηγανι

.


Υλικά 
8γρ μαγιά
400 γρ Αλεύρι 
200 γρ.  γιαούρτι
50 ml νερό περίπου η όσο πάρει η ζύμη 
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ μέλι
αλάτι
Εκτέλεση 
Ξεκινάμε κοσκινίζοντας το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ
Προσθέτουμε τη μαγιά,  το γιαούρτι και το νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε πρόσθετωντας επίσης το μέλι και το λάδι και τελειώνοντας με το αλάτι. 

Δουλεύουμε  το μείγμα μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη κατά μέρος σκεπασμένη με μία πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και χωρίζουμε σε 6 μέρη. Σχηματίζουμε 6 μπάλες που αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
Τέλος με τον πλάστη ανοίγουμε στρογγυλές πιτουλες και αφήνουμε να ξεκουραστουν σε ένα πανί για άλλα δέκα λεπτά. Λαδώνουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε για λίγα λεπτά την κάθε πλευρά σε χαμηλή φωτιά., μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
@lixoudis.gr