Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Καλαμαράκια γεμιστά με πλιγουρι

ΥΛΙΚΑ:
4 τεμ.  καλαμάρια η θραψαλα
Γεμιση:
150 γρ.διαφορα τυρία τριμενα(μίγμα) 
100 γρ πλιγούρι (αβραστο) 
1κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμενη
1 φλυτζανακι ελαιόλαδο  
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμενη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμενα
λιγο  μαϊντανό ψιλοκομμενο 
αλάτι και πιπέρι. 
Για τη σάλτσα: 



1/2 φλυτζανι ελαιόλαδο 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμενες
2 λεμονια το χυμο τους 
1/2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη 
αλάτι   
προετοιμασια:
Καθαριζετε και πλενετε καλα τα καλαμάρια .Στεγνωνετε με λιγο αποροφητικο χαρτι.
Βαζετε σε ενα μπολ το πλιγουρι και το σκεπαζετε με βραστο νερο. Σκεπαζετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε το πλιγουρι να φουσκωσει και να τραβηξει ολο το νερο .(θα χρειαστει περιπου μιση ωρα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το πλιγούρι με λιγο λαδι, τα τριμμένα τυρια,το μαϊντανό, , το σκορδο, την κάπαρη , και τα κρεμμυδακια,  Αν χρειαστεί προσθετετε αλάτι και πιπέρι.
γεμιζετε τα καλαμάρια  με το μίγμα και κλεινετε με μια οδοντογλυφιδα για να μη φυγει η γεμιση.
Αλείφετε  με λάδι  τα καλαμαρια και ψήνετε στο ( σχαροτηγάνο) γκριλ για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
 Για τη σάλτσα:Σε ενα τηγανι ζεστενετε το λαδι και σοταρετε ελαφρα τα σκορδα να βγαλουν τα αρωματα τους. Προσθέστε το χυμό λεμονιού,τη ρίγανη και το αλάτι.
Κοβετε σε χονδρες ροδελες τα καλαμάρια αφου ψηθουν  και  τα περιχυνετε με  τη σάλτσα.

Υ.Γ.:Ενναλακτικα μπορειτε να χρησιμοποιησετε στη γεμιση τυρι φετα + ντοματα αντι των κιτρινων τυριων.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ταμπουλέ

.

ΥΛΙΚΑ:

  • Μια κούπα πλιγούρι
  • 2 κουπες βραστο νερό
  • 1 λεμονι το χυμό του
  • ½ φλυτζανι ελαιόλαδο
  • ½ κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φρεσκα κρεμμύδακια ψιλοκομμενα
  • 1 ντοματα ωριμη κομμενη σε κυβάκια(καρε)
  • 1κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3-4 φυλλα  ψιλοκομμένο φρέσκο δυοσμο
  • αλατι- πιπέρι.

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε το πλιγούρι σε ένα μεγάλο μπολ. Ζεστάνετε το νερό μέχρι να αρχίσει να βράζει και ρίξτε το μέσα στο μπολ με το πλιγούρι. Αφήστε το για μιση ωρα περιπου να φουσκωσει και να αποροφησει  όλο το νερό.(περιπου τοσο θα χρειαστει)
  2. Όσο το πλιγούρι μουλιάζει, ανακατέψτε μαζί το χυμό λεμονιού  το αλατοπιπερο και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε το μείγμα στο πλιγούρι, και ανακατέψτε.
  3. Προσθέστε τα κρεμμύδακια, τη ντομάτα, το μαϊντανό και το δυοσμο. . Ανακατέψτε ώσπου να γίνουν ομοιόμορφα. Προσθέστε επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν θέλετε και σερβιρετε..


Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Πράσινη σαλάτα με σος παντζαριου


ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα



3-4 φύλλα μαρούλι
1 ματσάκι ρόκα
1 ματσάκι λολες
1 Αισμπεργκ
2 λοβους παζαριού
1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί πεκορινο
Υλικά σάλτσα :
2 λοβους πατζαριου
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1/2 σκελιδα σκόρδο
2-3κουταλιες ξύδι μπαλσαμικο
1 κ . σ γιαούρτι
αλατοπιπερο
ΕΚΤΈΛΕΣΗ :

Πλένετε καλά και στραγγιζετε τα λαχανικά.Κοβετε σε ενα μεγαλο μπολ σαλατας και σε χοντρα κομματια τα λαχανικα,και τους λοβους των πατζαριων.Βαζετε στο μπλεντερ ολα τα υλικα για τη σαλτσα και ανακατευετε καλα.Περιχυνετε με τη σαλτσα τη σαλατα ,πασπαλιζετε με το τριμμενο τυρι και σερβιρετε.