lixoudis(λιχουδης)

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

xταποδάκι με κοφτο μακαρονακι


ΥΛΙΚΑ:
1 Κιλό χταπόδι
½ Κιλό μακαρονάκι κοφτό
½ Ποτήρι ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ Κιλό ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ.τοματοπελτε
½ Ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι+Πιπέρι
2 φυλλα δαφνης
2 σπορους μπαχαρι
λιγο ζαχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι μας  ,δηλαδή αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια , το στομάχι και το μελάνι, και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.  Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνουμε το χταπόδι να σιγοβράσει μόνο με το υγρό που βγάζει.  Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει ακόμα 10με 20  λεπτά στο ζουμι του.  Ρίχνουμε την ντομάτα,τον πελτε, τη ζαχαρη  το  αλάτι και πιπέρι,το μπαχαρι και τα φυλλα δαφνης και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει, 20 λεπτα περιπου  ακόμα.  Τελος προσθέτουμε 5 με 6 ποτήρια νερό  στην κατσαρολα και αφού βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε γ ια 15 λεπτά μεχρι να εναι ετοιμο.

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΟΥΠΑ


ΥΛΙΚΑ
-500γρ κιμα μοσχαρισιο
-500γρ κιμα χοιρινο
-2-1/2  φλυτζ.του καφε ρυζι γλασε
-1 κρεμμυδι ξερο ψιλοκομμενο
-4-5 φυλαρακια δυοσμο ψιλοκομμενο
-1 κουπα ανηθο ψιλοκομμενο
-1 αυγο
-λιγο ελαιολαδο για το μειγμα κιμα και λιγο για τη κατσαρολα
-2 λεμονια (το χυμο τους)
-αλατι-πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετουμε σε ενα μεγαλο μπολ τον κιμα.Προσθετουμε το ρυζι(2 φλυτζάνια),το  αυγο,το δυοσμο,τον ανηθο,το κρεμμυδι ψιλοκομμενο, λιγο  λαδι,αλατι και πιπερι.Ζυμωνουμε τον κιμα και πλαθουμε μικρα μπαλακια.Εν τω μεταξυ βαζουμε στην κατσαρολα μας νερο μεχρι τη μεση,λιγο λαδι,αλατοπιπερο, και τη βαζουμε να βραζει.Μολις το νερο παρει΄ βραση' προσθετουμε σιγα-σιγα τα γιουβαρλακια,σκεπαζουμε την κατσαρολα και αφηνουμε να βρασουν40'λεπτα. Περιπου15 με20 λεπτα πριν το φαγητο εινε ετοιμο ριχνετε στην κατσαρολα και το υπολοιπο ρυζι(μιση κουπα) και συνεχιζετε το βρασιμο σε χαμηλη φωτια.!!ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν ανακατευουμε με κουταλα για να μη δυαλυσουν απλα κουναμε ολοκληρη την κατσαρολα.Μολις το φαγητο είναι ετοιμο περιχύνετε με το χυμο λεμονιου και πασπαλίζετε με ψιλοκομμενο ανηθο.




Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

κοτοπουλο με λαχανικα και μπασματι







ΥΛΙΚΑ:

600γρ.κοτοπουλο φιλετο κομμενο μπουκιες.

2 φλυτζανια ρυζι μπασματι

1/2 φλυτζανι ελαιολαδο

2 μετρια κολοκυθακια κομμεννα <ζαρια>

2καροτα  ψιλοκομμενα

1 ξερο κρεμμυδι ψιλοκομμενο

2 σκελιδες σκορδο ψιλοκομμενες

Αλατι+φρεσκοτριμμενο πιπερι

1/2 κ.γ. καρρυ

1/2 κ.γ.κουρκουμα

1 φυλλο δαφνης

3 σπορους καρδαμο

1 λιτρο ζωμο κοτοπουλο η λαχανικων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε φαρδυα κατσαρολα ζεσταινετε το ελαιολαδο και σοταρετε ελαφρα το κοτοπουλο.Αφου ροδισει λιγο ριχνετε στην κατσαρολα και τα λαχανικα,και σοταρετε μαζι με το κοτοπουλο.Προσθετετε και το ρυζι και ανακατευετε.Τελος ριχνετε στην κατσαρολα  το ζωμο και ολλα τα μπαχαρικα,χαμηλωνετε τη φωτια και σιγοβραζετε το φαγητο μεχρι το ρυζι να είναι ετοιμο.