lixoudis(λιχουδης)

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

lixoudis.gr//Χοιρινό φρικασέ με σέσκουλα

Χοιρινό φρικασέ με σέσκουλα

 

ΥΛΙΚΑ
1 κιλo χοιρινό μπουτι κομμενο σε μεγαλες μπουκιες
1 κ.σ. αλεύρι
1κιλο σέσκουλα
1 μαρούλι
4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
3 καροτα κομμενα ροδελες
½ ματσακι ανηθο ψιλοκομμενο
2-3 κλαρακια σελινο ψιλοκομμενο
Ελαιόλαδο
Αλάτι+πιπέρι
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
χυμός 2 λεμονιών
2 Κροκους αυγων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κοβουμε τα χοντρα κοτσανια από τα σεσκουλα και τα πλενουμε καλα μαζι με τα μαρουλια.
Σε μία κατσαρόλα βαζουμε το κρεας με να βραζει σε λιγο νερο και το ξαφριζουμε.Χυνουμε το νερο ξεπλενουμε το κρεας και το βαζουμε ξανα στην κατσαρολα μαζι με το ελαιόλαδο.   τσιγαρίζουμε το χοιρινό με τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τα καροτα, και πασπαλιζουμε το αλεύρι.Αλατοπιπερωνουμε.συμπληρωνουμε νερο μεχρι τη μεση της κατσατσαρολας και σιγο βραζουμε το φαγητο 40-50 λεπτα.Τωρα προσθετουμε στην κατσαρολα τα λαχανικα(μαρουλια ,σεσκουλα,ανηθο,και σελινο)  και αφηνουμε να σιγοβράσουν μαζί με το χοιρινό 15 λεπτα ακομα.
Όταν το κρέας πια έχει μαλακώσει και τα χόρτα έχουν βράσει σβηνουμε την κουζινα.

Τωρα αυγοκοβουμε το φαγητο ως εξης:α)περνουμε από την κατσαρολα 1 κουπα από το ζουμι μονο ζουμι.β)βαζουμε σε ένα μπολ τους κροκους και τους χτυπάμε μαζι με το χυμο λεμονιου να αφριζουν.Ενω συνεχιζουμε να χτυπάμε τα αυγα ριχνουμε σιγα-σιγα και το ζωμο που εχουμε στην κουπα.Χτυπαμε καλα και αδειαζουμε  το μειγμα μεσα στο φαγητο ανακινωντας την κατσαρολα να παει το αυγολεμονο παντου.-Εαν θελουμε το φαγητο μας πιο πηχτο ριχνουμε στο αυγολεμονο οταν το χτυπαμε 1κ.σ.κορν φλαουρ.

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

lixoudis.gr//ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ
 


Υλικά:
4 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο
½ λίτρο γάλα για το μαρινάρισμα
αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο
Ριγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Με ένα μυτερο κοφτερο μαχαιρι αφαιρουμε οσο πιο πολλα νευρα από το συκωτι,και το χαραζουμε ελαφρα,να μην μαζεψει πανω στη σχαρα.

Βάζετε το συκώτι σε ένα μπολ με γάλα και το αφήνετε τουλάχιστον για μισή ώρα στο ψυγείο. Το μαριναρισμα στο γαλα  εχει μεγαλη σημασία για το συκώτι, γιατί το απαλλάσει από τη  βαριά μυρωδιά που προέρχεται από το αίμα, χαλαρώνει τους ιστούς,και γινετε πιο τρυφερο. Στη συνέχεια,  το βγάζετε,  και το σκουπίζετε καλά με χάρτινη πετσέτα .Τελος το ραντιζετε με λιγο ελαιόλαδο αλατοπιπερωνετε και το απλωνετε στο καυτο σχαροτηγανο.Ψηνετε 3΄με 4΄λεπτα από την κάθε πλευρα (αναλογα βεβαια και το ποσο χοντρες είναι  οι φετες)Δεν θελουμε να στεγνωσει και να ξεραθει το συκωτι.Πασπαλιζουμε με ριγανη και σερβιρουμε.Μπορειτε να το συνοδεψετε με τηγανιτες πατατες,πιλαφι,η πουρε πατατας.Επισης αν σας αρεσει το σκόρδο ψιλοκοψτε 1 σκελίδα σκόρδο και απλωστε πανω στο ψημενο συκωτι.Δοκιμαστε το!!!!!

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

lixoudis.gr//ΣΑΡΔΕΛΕΣ΄ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ΄ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΣΑΡΔΕΛΕΣ΄ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ΄ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 


ΥΛΙΚΑ:
1Κιλο σαρδελες λιγο μεγαλες
1κρεμμυδι ξερο ψιλοκοκομμενο
3 σκελιδες σκόρδο ψιλοκομμενες
Λιγο μαιδανο ψιλοκομμενο
1 λουριδα πρασινης πιπεριας ψιλοκομμενη (1κ.σ.περιπου)
1 ντομάτα ψιλοκομμενη ΄καρε΄
4 κλωναρακια φρεσκο θυμαρι.
Αλάτι+πιπέρι+ματζουρανα
½ φλυτζανι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαριζουμε τις σαρδελες αφαιρωντας το κεφαλι τα εντερα και το κοκαλο κανωντας τες φιλετο.Ξεπλενουμε καλα και αφηνουμε να στραγγιξουν.Εν τω μεταξυ βαζουμε όλα τα λαχανικα ψιλοκομμενα σε ένα μπολ και τα αναμιγνυουμε.

Λαδωνουμε ελαφρα ένα ταψι και αραδιαζουμε εκει τις μισες απο τις σαρδελες.Αλατοπιπερωνουμε και με ένα κουταλακι απλωνουμε λιγο από το μειγμα πανω στην κάθε σαρδελα.Βαζουμε και τις υπολοιπες σαρδελες από πανω σαν καπακι,και αλατιζουμε και αυτές.Ραντιζουμε με το υπολοιπο ελαιόλαδο ,πασπαλιζουμε  με τη ματζουρα και ψηνουμε σε δυνατο προθερμασμενο φουρνο 200 βαθμους για 10΄-15΄ λεπτα (δεν θελουμε να μας ξεραθουν τα ψαρια)και σερβιρουμε αμεσως.

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

lixoudis.gr//ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΠΕΝΕΣ


ΥΛΙΚΑ:
500γρ.πενες(1 πακετο)
1σφιχτη ντομάτα κομμενη καρε
4-5 φετες σαλαμι αερος ψιλοκομμενες
150γρ.φετα τριμμενη με το χερι
1 αυγο βραστο ψιλοκομμενο
1 φρεσκο κρεμμυδακι πολύ ψιλοκομμενο
1κ.σ.μαγιονεζα
2κ.σ.γιαουρτι στραγγιστο
1αγγουρακι τουρσι ψιλοκομμενο
1 κ.σ.ψιλοκομμενο ανιθο
1κ.σ.ψιλοκομμενο μαιδανο
Αλάτι+φρεσκοτριμμενο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βραζετε τα ζυμαρικα συμφωνα με τις οδηγιες του πακετου.
Βαζετε σε ένα μεγαλο μπολ όλα τα υλικα ,ανακατευετε καλα και σερβιρετε.


Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

lixoudis.gr//Κοτόπουλο κοκκινιστο με φασολάκια

Κοτόπουλο κοκκινιστο με φασολάκια

Υλικά :


1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες,
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κιλό φασολάκια
1μεγαλο ξερο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1κουτακι χυμο ντοματας
1κ.σ.τοματοπελτε
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Στο ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε το κοτόπουλο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄. Τέλος ρίχνουμε το χυμο ντοματας ,τον πελτε αραιομεμενο σε λιγο νερο και τη ζάχαρη.Προσθετουμε στο φαγητο δυο ποτηρια νερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το κοτόπουλο και σιγοβράζουμε για μιση περιπου ωρα να μαλακώσει. Προσθέτουμε τωρα και τα φασολάκια αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30΄. Πεντε λεπτα πριν βγαλουμε το φαγητο προσθέτουμε και τον ψιλιοκομμένο μαϊντανό.

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

lixoudis//Ρεβίθια σουπα

Ρεβίθια σουπα


Υλικά
½  κιλο ρεβίθια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1πρασο (το ασπρο)ψιλοκομμενο
2 καρότα κομμένα ροδελες
½  πράσινη πιπεριά σε κομματάκια
Μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
Ελαιόλαδο
1 λεμονι το χυμο του.
εκτελεση:
Βάζουμε τα ρεβίθια, από το προηγούμενο βράδυ, στο νερό να μουλιασουν και να φουσκώσουν.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, με την πιπεριά και το πρασο, να μαλακώσουν και προσθέτουμε  το σκόρδο, λιωμένο, μαζί με τα καρότα.Ριχνουμε στην κατσαρολα τα ρεβιθια και ανακατευουμε για λιγο όλα μαζι. Προσθετουμε το αλατοπιπερο  το κυμινο τον άνηθο και το μαϊντανό και σκεπαζουμε τα ρεβιθια με νερο.Σιγοβραζουμε το φαγητο μιαμιση ωρα περιπου μεχρι να μαλακωσουν και να χυλωσουν τα ρεβιθια.Λιγο πριν κατεβασουμε από τη φωτια προσθετουμε στο φαγητο και το χυμο λεμονιου.

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

lixoudis.gr//ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

 

Υλικά:
1Πακετο φύλλα (2 φυλλα)σφολιατας
1πακετο(½ κιλό μακαρόνια) χοντρά Νο 3
150γρ. φέτα τριμμενη
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 φλιτζάνι γάλα
6 αυγά κτυπημένα
Πιπέρι+αλάτι+λιγο μοσχοκαρυδο τριμμενο
βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων


Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια, για 7΄-8΄ λεπτά και στη συνέχεια τα σουρώνουμε. Αφηνουμε λιγο να κρυωσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε  τα τυριά μαζί με τα αυγά. Προσθέτουμε και το γάλα  το μοσχοκαρυδο και το αλατοπιπερο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε  το ένα  φύλλο βουτυρωμένο.Ρίχνουμε από πάνω τα μακαρόνια αφού έχουν κρυώσει λίγο,και το μείγμα με τα τυριά και τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο,το βουτηρωνουμε και αυτό,   και χαράζουμε  ελαφρα.

Ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 50΄λεπτά περιπου και μέχρι να ροδίσει.