lixoudis(λιχουδης)

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr// Κέικ σοκολάτας

    Κέικ σοκολάτας
    ΥΛΙΚΑ:
        400γρ. Κουβερτουρα σοκολάτα
        200 γρ βούτυρο
        120 γρ.ζάχαρη
        100γρ. αλεύρι
        80 γραμμάρια αμύγδαλα σε σκονη.(στο μουλτι)
        4 αυγά
     EKTEΛΕΣΗ:
        Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 ° C
        Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα.(όχι να καψει). Σε ένα άλλο- σε μπεν μαρί-  λιώνετε τη σοκολάτα
        Σε ένα μπολ ανακατεύετε  (κοσκινισμενο)το αλεύρι, τα αμύγδαλα σκονη, με τη ζάχαρη και τα αυγά.
        Προσθέστε το βούτυρο λιωμενο,και τη σοκολάτα λιωμενη. Το δουλευετε  για 3-4΄λεπτά με πλαστικη σπατουλα(μαριζ).
        Ρίχννετε το μειγμα σε βουτηρωμενη φορμα  και ψηνετε στο φούρνο για 15 λεπτά.

    Μπορείτε να  το σερβιρετε  ζεστό ή κρύο!
lixoudis.gr

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΚΑΡΥΔΑΤΑ ΡΟΛΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ

ΚΑΡΥΔΑΤΑ ΡΟΛΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ
Υλικά
6 φύλλα κρούστας
300 γρ.καρύδοψιχα
½  φλυτζάνι  μαυρη ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλλα
1κ.γ.γαρυφαλο τριμμενο
200 γρ.βούτυρο λιωμένο.
Για το σιρόπι
1κουπα ζαχαρη κρυσταλικη
1 κουπα νερο
1 ξύλο κανέλλα
1 φετα λεμονι
Εκτέλεση:
Βαζετε τα καρυδια στο μουλτι και τα θρυματιζετε.Αναμιγνυετε μαζι με τη ζαχαρη,την κανελα,το γαρυφαλο.(κρατατε λιγο  από το μιγμα για πασπαλισμα στο τελος).
Τοποθετειτε το φύλλο σε  μια επιφάνεια και βουτυρώνετε με το πινελο και πασπαλίζετε με το μείγμα ολο το φυλλο.
Γυρνάμε τις άκρες,προς τα μέσα και τυλίγουμε,σφιχτά  το φύλλο σε ρολό(φλογερες).Συνεχιζετε με όλα τα φυλλα τη διαδικασια.
Τοποθετειτε  σε ταψί και χαράζετε με μαχαιρι ,μέχρι κάτω,σε κομμάτια και βουτυρώνετε ,τα ρολά και  απο πάνω.Πασπαλιζετε ελαφρα με λιγη μαυρη ζαχαρη.
Ψήνετε,στους 180  βαθμούς ,για 20΄ λεπτά,μεχρι  να ροδίσουν.
Εν τω μεταξυ ετοιμάζετε  το σιρόπι.
Βράζετε για 5 λεπτά,όλα τα υλικά μαζί ,και αφηνετε να κρυωσει.
Σιροπιάζετε το ζεστο γλυκο με το κρυο σιροπι.
Για τραγανό φυλο αφήνετε το γλυκό ξεσκέπαστο.

Πασπαλιζετε με λιγο καρυδοψιχα από το μιγμα που κρατησατε και σερβιρετε.
             

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΣΟΥΒΛΑΣ

ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΣΟΥΒΛΑΣ

Το γουρουνόπουλο της σούβλας δεν πρέπει να είναι  παραπανω από 8 -κιλά ( το πολύ μεχρι και 10 κιλά).

Σουβλίζεται όπως και το αρνί (βλ. «αρνί στη σούβλα(εδώ)») και ψήνεται στην αρχή σε πολύ σιγανή φωτιά, αλείφεται  μόνο με λάδι ελαιολαδο, μέχρι ν’ αρχίσει να ροδίζει η πετσα του. Τότε, ανακατεύουμε, μαζί με το λάδι, και χυμο από φρεσκα λεμόνια και συνεχίζουμε να αλείφουμε με πινελο το γουρουνόπουλο με το λαδολεμονο κατά διαστηματα μεχρι να ψηθει εντελώς.
Έτσι, η πέτσα του θα γίνει ροδοψημένη και τραγανιστή.  
Ψήνουμε για 4με 4-1/2  περίπου ώρες.
Χρειαζόμαστε:
ένα γουρουνάκι 8-10  κιλά το πολυ
 χοντρό αλάτι,
πιπέρι μαυρο
1λεμονι κομμενο σε χοντρες φετες
Για το αλειμα:
1 κουπα λαιολαδο
2 λεμονια το χυμο τους
1 πινελο για το αλειμα
Για το ραψιμο της κοιλιας  χοντρη βελονα και σπαγγο
Σύρμα γαλβανιζε ψιλο για το δέσιμο.
10 με 15 κιλά κάρβουνα
Εκτελεση:
Πλένουμε καλά το γουρουνάκι μέσα – έξω,  ειδικά στο κεφάλι, τα ρουθούνια, στόμα,  και στην κοιλιά, και το σκουπίζετε με πετσέτα να στεγνωσει. Αν και όπου χρειάζεται, ξυρίζετε τις τρίχες με ένα ξυράφι ή τις καψαλίζετε με ένα φλόγιστρο. Τριβετε καλά  με το αλάτι και πιπέρι όλο το σώμα και πιο πολύ μεσα στην κοιλιά .Βάζετε επισης μεσα  στην κοιλιά  και τα  κομμενα λεμονια, Περνάμε το γουρουνοπουλο στη σουβλα με φορα από τα μπουτια προς το κεφαλι .Δενουμε την πλατη του γουρουνιου πανω στη σουβλα με σφικτηρες αν εχουμε αλιως με συρμα-και σφιγγουμε καλα και σφικτα-εδώ αυτό το σημειο θελει την περισοτερη προσοχη-.Αφου το δεσουμε στη ραχη ραβουμε την κοιλια του με τη βελονα και το σπαγγο.Τελος δενουμε πανω στη σουβλα με το συρμα τα πισω και τα μπροστινα ποδια.
Εν τω μεταξύ έχουμε ανάψει την φωτιά(εδώ) μας με περίπου 10 κιλά κάρβουνα .Απλωνουμε τα καρβουνα πανω στην ψησταρια με την περισσοτερη φωτια κατω από τα μπουτια και το μπροστινο μερος.Η  κοιλια θελει τη λιγοτερη φωτια.Ξεκιναμε το ψησιμο με τη σουβλα στην αρχη ψηλα και σιγα σιγα χαμηλωνουμε τη σουβλα προς τα κατω.Αλειφουμε με το πινελο το γουρουνοπουλο όπως ειπαμε στην αρχη.Σε περιπου 4 ωρες το γουρουνοπουλο θα εινε ετοιμο.
Καλη επιτυχια!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ::Αρνι σουβλας


Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//Χριστόψωμο Συνταγή

Χριστόψωμο Συνταγή 

Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
 1φακελακι  μαγιά ξηρή
 1 κ. σ. ζάχαρη
 ½ κ. γ. αλάτι
 1 κ. γ. γλυκάνισο
 1 κ. γ.μαστίχα κοπανισμένη
 2 κ. σ. μέλι
 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό,(ισως και παραπανω)

Για το στόλισμα
½ κουπα σουσαμι
1ολοκληρη καρυδα ασπαστη
Εκτέλεση
Αρχίζουμε από τη ζύμη. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη  τη μαστίχα το αλατι την ξηρή μαγιά και το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε απαλα όλα  τα ξηρά υλικά της ζύμης και ανοιγουμε ένα μικρο λακακι στη μεση.

Σιγά σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό και αρχιζουμε να ζυμωνουμε.  Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το ζυμωμα. Τέλος προσθετουμε και το λαδι , και συνεχιζουμε το ζυμωμα για πεντε λεπτα περιπου φτιαχνωντας, μια μπαλα  την  οποια τοποθετούμε σε λαδωμένη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ωρα περιπου.Κραταμε λιγο ζυμαρι για να κανουμε το σταυρο, και υπολοιπο το βάζουμε στο λαδωμένο σκεύος, που θα ψηθεί.

 Κολλάμε το σταυρο πάνω στο Χριστόψωμο, αφού προηγουμένως το αλείψουμε αβγό με ένα πινέλο.Τελος πασπαλιζουμε με το σουσαμι,και βαζουμε και την καρυδα.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά δεν ανοίγουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου για να μην «κάτσει» το ψωμί.


Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Υλικα:
2 χοιρινες σπαλομπριζολες γυρω στα 300γρ.η κάθε μια.
Μαριναδα:
½ φλυτζανι ελαιόλαδο
1 σφηνακι λευκο κρασι
1 κ.γ. μουσταρδα
Αλάτι-πιπέρι-σπορους-πιπεριου-
½ κ.γ.παπρικα γλυκια
1 κλαρακι δεντρολιβανο
Εκτελεση:
Βαζετε  τις μπριζολες με τα ολα υλικα της μαριναδας σε ένα μπολ και ανακατευε με τα χερια σας να πανε παντου.Αφηνετε στο ψυγειο για 4-5 ωρες περιπου να μαριναριστουν. Αναβετε φωτια στο μπαρμπεκιου και ψηνετε τις μπριζολες σε μετρια φωτια για 5΄λεπτα περιπου από την κάθε πλευρα ώστε να ψηθουν και να παραμεινουν ζουμερες.

Εναλακτικα εάν δεν εχετε καρβουνα μπορειτε να ψησετε τις μπριζολες στο γκριλ.Σερβιρετε πασπαλιζωντας με ριγανη.

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//Αυγά με παστουρμά

Αυγά με παστουρμά

Υλικά:

3 φρεσκα αυγά

4-5 φέτες παστουρμά

 Βουτηρο η΄Ελαιόλαδο

½  ντομάτα κομμένη σε φέτες

4 λωριδες πρασινη πιπερια

Αλάτι- Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε ελαφρα το  ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον παστουρμά την πιπερια  και την  ντομάτα και μαγειρεύουμε για 3’-4΄λεπτά.


Σπάμε με προσοχή τα αυγά σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Αδειαζουμε προσεκτικα τα αυγα στο τηγανι και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄-6΄λεπτά ακομα. 

lixoudis.gr

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΠΗΧΤΗ

ΠΗΧΤΗ

Υλικα:
2 ποδια μοσχαρισια η΄χοιρινά
1 κρεμμυδι ολοκληρο καθαρισμενο
5 σκελιδες σκόρδο ολοκληρες
1κλαρακι σελερι
1καροτο καθαρισμενο
2-3 σπορους μπαχαρι
2-3 δαφνοφυλλα
½ ποτηρι ξυδι
2 λεμονια το χυμο τους
10 σπορους ολοκληρου πιπεριου
4 μικρα αγγουρακια τουρσι
1κ.σ.μαιδανο ψιλοκομμενο η΄ανηθο
Αλάτι-πιπέρι
Εκτελεση:

Πλενετε τα ποδια και τα βαζετε σε μια κατσαρολα να βραζουν.Αφηνετε για δεκα λεπτα ,και αδειαζετε το νερο.Πλενετε παλι τα ποδια και τα βαζετε να βρασουν παλι σε καθαρο νερο.Προσθετετε στην κατσαρολα το κρεμμυδι ολοκληρο  τις 4 σκελιδες σκορδου ολοκληρες,το ξυδι, και το λεμονιΑφηνετε να σιγοβραζουν για καμια ωρα περιπου μεχρι που να δειτε το κρεας να βγαινει ευκολα από το κοκαλο.Βγαζετε από την κατσαρολα τα ποδαρακια (το ζωμο δεν τον πεταμε)αφαιρειτε τοκρεας από τα κοκαλα το ψιλοκοβετε και το ξαναβαζετε στην κατσαρολα.Ψιλοκοβετε το καροτο,το σελερι,τα αγγουρακια τουρσι,την σκελίδα σκορδου,και τα ριχνετε και αυτά στην κατσαρολα.Τα ολοκληρα σκορδα και κρεμμυδι που ειχαμε βαλει στη αρχη τα πετεμε.Προσθετουμε στην κατσαρολα τα μπαχαρικα και τα υπολοιπα υλικα και σιγοβραζουμε για δεκαπεντε λεπτακια ακομα.Αποσυρουμε από τη φωτια και αδειαζουμε το μειγμα σε μια φορμα του κεικ.Αφηνουμε να κρυωσει,και τη βαζουμε στο ψυγειο μεχρι την επομενη οπου θα εχει πηξει.Γυριζουμε αναποδα τη φορμα πανω σε μια πιατελα και ξεφορμαρουμε.







Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΜΕ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ


ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΜΕ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ:
 4 Φετες μαγιατικο ψαρι γυρω στα 300γρ η κάθε μια.
 Αλάτι χοντρο.
 Λαδι για να λαδωσουμε τις φετες.

ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
1 λεμόνι το χυμο του
½  φλιτζάνι  ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ολοκληρη
½ κ.γ.μουσταρδα
Εκτελεση:
Προσθέστε όλα τα παραπανω υλικα  σε ένα βάζο η΄σεικερΑνακινειτε δυνατα για να ομογενοποιηθουν τα υλικα.
Προσθετετε εάν θελετε αναλογως βεβαια τη γευση σας παραπανω λεμονι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λαδωνετε  και αλατιζετε τα ψαρια .Ψηνετε σε δυνατη φωτια στο γκριλ η΄ στα καρβουνα για 4΄με 5΄λεπτα αποτην κάθε πλευρα του ψαριου.Σερβιρετε σε πιατελα με     λεμονια και ραντιζωντας με το λαδολεμονο.
lixoudis.gr

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ:
1 Πακετο μαργαρινη(βιταμ)σε θερμοκρασια δωματιου μαλακο.
½ κιλο αλευρι  φαρινα
½ φλυτζανι καρυδοψιχα  περασμενη στο μουλτι.
1 ποτηρι ζαχαρη
1 ποτηρι γαλα
6 αυγα
1 βανιλια
½ λεμονι το ξυσμα του
1 φακελακι μπεικιν παουντερ
Για το Γλασο σοκολατας:
200γρ.σοκολατα κουβερτουρα
½ φλυτζανι  κρεμα γαλακτος
1βανιλια.
½ πορτοκαλι το ξυσμα του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπατε καλα στο μιξερ το βουτηρο με τη ζαχαρη,να αφρατεψει.Προσθετετε τα αυγα,και το γαλα συνεχιζωντας να χτυπατε.Προσθετετε και τα υπολοιπα υλικα αλευρι, καρυδοψιχα,βανιλια,μπεικιν,και ξυσμα λεμονιου.(ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ)Βουτηρωνετε μια φορμα του κεικ αδειαζετε εκει το μιγμα και ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο 170 βαθμους για 45’ με 50’ λεπτα περιπου.Αφηνετε να κρυωσει πριν ξεφορμαρετε.
Ετοιμαζετε το Γλασο ως εξης:
   Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια  και το ξυσμα σε ένα     κατσαρολάκι χωρις να παρει βραση και την αδειάζετε πάνω στη σοκολάτα την οποια εχετε σπασει σε μικρα κοματακια.Ανακατευετε  με πλαστικη σπατουλα να ομογενοποιηθει το μειγμα.Απλωνετε το γλασο πανω στη βασιλοπιτα κεικ.Αφηνετε να κρυωσει.
Για τη διακοσμηση:Αραιωνετε ένα φλυτζανι αχνη ζαχαρη με κρυο νερο τοσο οσο να γινει ένας ρευστος χυλος και διακοσμειτε.


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!lixoudis.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :>>>:ΕΥΚΟΛΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ KAI ΠΑΠΡΙΚΑ.


ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ KAI ΠΑΠΡΙΚΑ.

Γευστικοτατο και δροσερο ντιπ που θα συνοδευσει τα ψητα σας.Μπορειτε επισης και σαν ντρεσιγκ σε καποιες πρασινες σαλατες.
Υλικα:
½ κιλο γιαουρτι στραγγιστο
½ φλυτζανι ελαιόλαδο
1κ.γ.παπρικα γλυκια
1κ.σ.δυοσμο ψιλοκομμενο
Αλάτι-φρεσκοτριμμενο πιπέρι
½ σκελίδα σκόρδο λιωμμενη
1 λεμονι η΄λαιμ το χυμο του.
Εκτελεση:

Βαζετε όλα τα υλικα μαζι σε ένα μπολ η΄στο μπλεντερ και ανακατευετε μεχρι το μειγμα να ομογενοποιηθει.
lixoudis.gr>>

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΓΥΡΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΣΠΙΤΙΚΟΣ

ΓΥΡΟΣ  ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΣΠΙΤΙΚΟΣ
Γύρος σπιτικός απ΄ τα χεράκια σας. Ιδανική συνταγή για μικρα και ΄μεγαλα΄παιδια.Ολοι θα το λατρεψουν.
 ΥΛΙΚΑ:
 1κιλο χοιρινη πανσετα.
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ ξερο κρεμμυδι για το μαγειρεμα
½ ξερο κρεμμυδι για γαρνιρισμα
½ ματσακι ψιλοκομμενο μαιδανο  για γαρνιρισμα
½  πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
½ ντομάτα ψιλοκομμενη για μαγειρεμα
½ ντομάτα φετες για γαρνιρισμα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού παπρικα
½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
ρίγανη ξερή
θυμάρι ξερό
πίτες  για γύρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε  το κρέας και το τεμαχίζουμε σε λεπτές λωρίδες.
  Το βάζουμε σ΄ ένα μπολ μαζί με την πιπεριά και το ½ κεμμυδι.
Προσθετουμε στο ψιλοκομμενο κρεας και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός τη ντομάτα το μαιδανο,  τη ρίγανη και το θυμάρι ) και ανακατευουμε.   Αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο να μαριναριστει.
Σε ένα φαρδυ τηγανι ζεσταινουμε το ελαιόλαδο,και σε μετρια προς δυνατη φωτια σοταρουμε το κρεας να ψηθει και να ροδοκοκινισει.5΄λεπτα πριν εινε ετοιμο ριχνουμε στο τηγανι και την ψιλοκομμενη ντομάτα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ρίγανη και το θυμάρι.
Σερβίρουμε το γύρο με ψημενες  πίτουλες  και γαρνιρουμε  με  το κρεμμυδι και το μαιδανο τις ντοματες και λιγο τζατζικι*η΄ γιαουρτι.





!Μπορουμε να ψησουμε το κρεας στο φουρνο με τα ιδια γευστικα αποτελεσματα και να το ψιλοκοψουμε μετα. 



Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΟΚΙΝΝΙΣΤΟ



ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΟΚΙΝΝΙΣΤΟ
Υλικά:
1 κιλο  μοσχαρίσιο συκώτι
½ φλυτζανι ελαιόλαδο
1κ.σ. πελτέ ντομάτας
1κουτι ψιλοκομμενα τοματακια
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 σφηνακι μπαλσαμικο ξυδι.
2 φυλλα δαφνης
4-5 σπορους μπαχαρι
3 κρεμμύδια ξερά, καθαρισμένα και κομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμενη
Αλάτι-πιπέρι-δεντρολιβανο-θυμαρι.
Εκτέλεση:
Βαζουμε δυο δαχτυλα νερο στην κατσαρολα και αφηνουμε να παρει βραση.Βαζουμε το συκωτι στο νερο , το ζεματαμε για δυο λεπτα,και αποσυρουμε από τη φωτια.
Κόβουμε με  κοφτερό μαχαίρι το συκώτι σε μικρές μπουκιές .
Βάζουμε την κατσαρολα  πάνω σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα το συκώτι και αφήνουμε μεχρι να αρχίσει να αλλάζει ελαφρά χρώμα πριν το ανακατέψουμε για πρώτη φορά. Αφού ανακατέψουμε 1-2 φορές το συκώτι προσθέτουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα ντοματακια τον πελτέ ντομάτας και το μπαλσαμικο. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε  το αλάτοπιπερο και τα υπολοιπα μπαχαρικα.  Συμπληρωνουμε στην κατσαρολα  και 1  φλιτζάνι νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρολα και αφηνουμε το φαγητο να σιγοβρασει και να δέσει η σάλτσα για περίπου 20-25 λεπτά. Σερβίρετε το συκώτι γαρνίροντας  με ένα ωραιο αρωματικο πιλαφι** η΄ με  πουρε  πατατας**.


 



Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

lixoudis.gr//Σαλάτα με Ρεβύθια, Ρόκα και τόνo



Σαλάτα με Ρεβύθια, Ρόκα και τόνo
Υλικα:
½   κρεμμύδι ξερο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κ. σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι -Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλιτζανι  ελαιόλαδο
2 φλυτζανια ρεβίθια (βρασμενα)
1 μέτριο καρότο τρμμενο
1 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
1 μικρο ματσακι ρόκα
Εκτελεση:
  Σε ένα μικρό μπολ βαζετε το ελαιόλαδο,το ξυδι, και  ανακατέυετε μαζί το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το  φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφηνετε λιγο στο ψυγειο να αρωματιστει το ελαιόλαδο.
 Σε ένα μπολ πιο μεγάλο ανακατεύουμε τα ρεβίθια,το  καρότο ψιλοκομμένο και τον μαϊντανό.Προσθετετε και τη ροκα με τον τονο το ελαιόλαδο με το κρεμμυδι &το σκόρδο ανακατευετε ελαφρα και σερβιρετε στο πιατο.



Μπορειτε αν θελετε να αντικαταστησετε τον τονο με εξισου γευστικα αποτελεσματα με μαριναρισμενογαυρο η΄ αντζουγιες.