lixoudis(λιχουδης)

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

lixoudis//Σούπα βελουτέ με κιτρινη κολοκυθα & λαχανικα



Σούπα βελουτέ με κιτρινη κολοκυθα & λαχανικα
Υλικά
Για 4-6 άτομα
1μεγάλo πράσo  πλυμένo και ψιλοκομμένo


2  πατάτες
2 καρότα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
1 κιτρινη κολοκυθα καθαρισμενη 600-700γρ.
1 κοτσανι σελερι, ψιλοκομμένο
 1κρεμμυδι ψιλοκομμενο
αλάτι και πιπέρι
προαιρετικα για το σερβιρισμα:
200γρ γιαουρτι στραγγιστο
1 λουκανικο χωριατικο 200-300γρ.
Εκτέλεση
Τοποθετήστε το πράσο, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμυδι και  την κολοκυθα ψιλοκομμενα σε κατσαρόλα με χαμηλή φωτια.
Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
Προσθέστε νερο μέχρι να καλύψει τα λαχανικά.
Καλύψτε και μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία για 40 λεπτά.
Πολτοποιήστε τη σούπα με ένα μπλέντερ χειρός ή στο μούλτι τροφίμων.
Σιγοβραζετε 5’-10’ ακομα  μεχρι να δεσει η σουπα.
Κοβετε σε φετες τα λουκανικα και τα ροδιζετε ελαφρα.
Σερβιρετε τη σουπα σε μπολ με τα λουκανικα και μια κουταλια γιαουρτι.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

lixoudis//Ψάρια ψητά στη σχάρα - Grilled fish on the grill.



Ψάρια ψητά στη σχάρα - Grilled fish on the grill.




Το ψάρι το φρέσκο για να το ξεχωρίσεις δεν το κοιτάς στα βράνxια αν είναι κόκκινα η όχι όπως νομίζουν πολλοί ! Τα βασικά σημεία που κοιτάς είναι στο σώμα και στα μάτια, το σώμα του ψαριού πρέπει να σκληρό και όταν ακουμπάς πάνω του και πιέζεις ελαφρά να επανέρχεται στη θέση σου.
Επίσης στο σώμα πρέπει να έχει αυτή τη γλοιώδη ουσία που μένει πάνω στο σώμα του μόνο για 12 με 18 ώρες!

Άλλο βασικό είναι το μάτι του πρέπει να είναι εξογκωμένο και όχι θολό και γενικά ένα φρέσκο ψάρι λάμπει όχι μόνο στα μάτια αλλα και στο σύνολο . Περάστε απαλά από το σώμα του το χέρι σας και αν γλιστράει και δεν μπορείτε να το πιάσετε τότε έχετε διαλέξει το καλύτερο




Ψάρια ψητά στη σχάρα, τόσο απλό άλλα και τόσο δύσκολο για όσους δεν ξέρουν να το κανουν.
Καθαριζουμε το ψαρι από τα λεπια.
- Όταν ανοίγεις το ψάρι, το κάνεις από την τρυπίτσα που έχει  χαμηλα στην κοιλια του και προς τα πάνω. Δεν το ανοίγεις από πιο χαμηλά γιατί θα διαλυθεί.
- Είναι απαραίτητο να φύγει όλο το αίμα που μπορεί να υπάρχει γιατί αν ψηθεί το αίμα, θα σου μαυρίσει το ψάρι.


Η προετοιμασία του ψαριού

Το ψάρι δεν είναι κρέας για να θέλει μαρινάρισμα. Είναι όμως απαραίτητο να προετοιμάσεις και το ψάρι και την σχάρα σου έτσι ώστε να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Η σχάρα θέλει λάδωμα γιατί το ψάρι είναι ευαίσθητο και κολλάει. Δεν θες να κολλήσει η πέτσα και να την χάσεις.
Το ψάρι από την άλλη θέλει λάδι και αλάτι χοντρο. Πρώτα το αλατίζουμε μπροστά πίσω και στην κοιλια του. Το αλάτι στο ψάρι μπαίνει μόνο πριν το ψήσιμο, όχι κατά τη διάρκεια. Το λάδι μπαίνει πριν από το αλάτι.
 Πώς το ψήνω;
Κάθε ψάρι θέλει τον δικό του χρόνο. Ανάλογα το είδος του και φυσικά το μέγεθός του.Yπολογιζουμε περιπου κιλο και μισαωρο.Δηλαδη για ένα ψαρι ενός κιλου θα χρειαστει μιση ωρα ψησιμο. Οπότε τους χρόνους σου θα τους καταλάβεις εμπειρικά.


Αρχικά βάζεις το ψάρι στη σχάρα.(οι χρονοι που αναφερουμε εινε για ένα ψαρι 600-700γρ.)
Έχεις φροντίσει να κάνεις δυνατή φωτιά με μαζεμένα τα κάρβουνά σου στη μέση και τη σχάρα σου πυρωμένη για να επιτύχεις το λεγόμενο σχάρωμα. Το σχάρωμα είναι η φάση κατά την οποία το ψάρι παίρνει το πρώτο του δυνατό ψήσιμο (και βλέπεις τη σχάρα στο σώμα του). Το ψάρι θέλει δυο γυρίσματα. Αφού λοιπόν το αφήσεις για 5-8 λεπτά από την πλευρά που το έβαλες αρχικά για σχάρωμα, περνάς στο δεύτερο γύρισμα.

Προσέχεις πολύ στο πώς θα γυρίσεις το ψάρι για να μην το διαλύσεις. Αν δεν νιώθεις πολύ σίγουρος για τις δυνατότητές σου, καλύτερο θα ήταν να το βάλεις μέσα σε σχάρα που κλείνει και να γυρίζεις τη σχάρα πάνω στα κάρβουνα. Είναι η ώρα να σχαρώσεις και αυτή την πλευρά του ψαριού για 5-8 λεπτά. Στην συνέχεια απλώνεις τα κάρβουνα για να χαμηλώσει η ένταση της φωτιάς και αφήνεις το ψάρι να ψηθεί για κάνα δεκαλεπτο το πολύ ακομα.
Ετοιμαζετε  φρεσκο λαδολεμονο και ραντιζετε το ψαρι με αυτό.