lixoudis(λιχουδης)

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

lixoudis// ΧΟΙΡΙΝΟ ΄ΓΙΑΧΝΙ΄ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ



ΧΟΙΡΙΝΟ ΄ΓΙΑΧΝΙ΄ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλο χοιρινο μπουτι η’σπαλα κομμενο σε μικρα κομματια
2 μετρια ξερα κρεμμυδια ψιλοκομμενα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμενη
4 μετριες πατατες κομμενες σε μικρα κομματια
3 καροτα κομμενα ρολελες
2 κολοκυθακια κομμενα ροδελες
1 κουτι ντοματακια ψιλοκομμενα
½ πιπερια πρασινη ψιλοκομμενη
1 μικρο κλαρακι σελινο ψιλοκομμενο
λιγο ανηθο-λιγο μαιδανο ψιλοκομμενα
½ κουπα ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ζεσταινετε το λαδι στην κατσαρολα και θωρακιζετε (σοταρετε)το κρεας.Προσθετετε και το κρεμμυδι ,το σκόρδο,την πιπερια,το σελινο,τον ανηθο,το μαιδανο και τα καροτα.Σοταρετε μεχρι να μαραθουν τα λαχανικα.Προσθετετε και τα ντοματακια και ανακατευετε.Αλατοπιπερωνετε,σκεπαζετε με νερο το κρεας και βραζετε 15’λεπτα.Προσθετετε τωρα και τις πατατες,και σιγοβραζετε για μιση ωρα ακομα.10’λεπτα πριν το κατεβασετε προσθεστε και τα κολοκυθακια.

lixoudis//ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ




ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ:

4 μπουτακια κοτόπουλου (με το πετσί),η’ ένα κοτοπουλο κομμενο μεριδες
 1κιλό φρέσκες πατάτες καθαρισμενες
 2 λεμονια το χυμο τους
  3  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμενες
  2κ.σ.μουσταρδα
  ½  κουπα ελαιόλαδο
  1κ.γ.ρίγανη,
 Αλάτι-πιπέρι
 ½ κ.γ.παπρικα γλυκια
2-3 κλαρακια θυμαρι φρεσκο
μερικά φυλλαράκια δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.  Πλένετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μακρόστενες φέτες (κυδωνατες) Πλένετε και στραγγιζετε το κοτοπουλο ..


Το βάζετε σε ταψί, μαζί με τις πατάτες, και αλατοπιπερώνετε. Προσθετετε στο ταψι όλα τα υπολοιπα και ανακατευετε καλα-καλα.Στρωνετε τις πατατες πρωτα κατω στο ταψι και πανω το κοτοπουλο.Προσθετετε και νερο να σκεπαστουν μερικως οι πατατες
Το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα,  μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ροδισει το κοτοπουλο.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

lixoudis//ΟΜΕΛΕΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ (ΓΙΑ ΔΥΟ)



ΥΛΙΚΑ:

1 Λουκανικο χωριατικο(200-300γρ.)
1 κολοκυθακι
½ πρασινη πιπερια
½ ντομάτα(κομμενησε μικρα κυβακια)
3 κ.σ. τριμμενο τυρι (κεφαλοτύρι ,μοτσαρελα  η'ότι εχετε στο ψυγειο)
2 κ.σ.ελαιολαδο
Αλάτι-πιπέρι.
4 αυγα
½ φλυτζανι γαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβετε το λουκανικο στη μεση κατά μηκος (το σκιζετε)και μετα το κοβετε σε μικρα κοματακια.Ζεσταινετε το λαδι στο τηγανι και σοταρετε  ελαφρα.Κοβετε και το κολοκυθακι σε στικ(σπιρτοξυλα),και τα ρινετε στο τηγανι.Κανετε το ιδιο και με την πιπερια.Σοταρετε 3’-4΄λεπτα.Προσθετετε και την κομμενη ντομάτα,και συνεχιζετε το σοταρισμα για 2΄λεπτα.Αλατοπιπερωνετε και πασπαλιζετε με το τριμμενο τυρι.Χτυπατε τα αυγα με το γαλα και τα ριχνετε στο τηγανι.
Αφηνετε 2-3 λεπτα και γυριζετε και από την άλλη πλευρα.Μαγειρευετε μεχρι να ψηθει και να ροδισει η ομελετα.
Δειτε επισης:
α)Ομελετα Φουρνου 

lixoudis//ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ



ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΥΛΙΚΑ
3 κιλα περιπου πορτοκαλια χονδροφλουδα
1,5 κιλο ζαχαρη
1 βανιλια
1 φετα λεμονιου
4 φυλλαρακια  αμπαροριζα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τριβουμε ελαφρια τα πορτοκαλια στον ψιλο τριφτη, τα πλενουμε και τα βαζουμε να βρασουν  ολοκληρα ,(σκεπασμενα με νερο)για 10'.Κατεβαζουμε και αφου κρυωσουν τα κοβουμε σε 4 κοματια το καθενα.Με κοφτερο μαχαιρι αφαιρουμε τη σαρκα απο το πορτοκαλι τη μιση σχεδον.Ξαναβαζετε στην κατσαρολα το γλυκο μαζι με τη ζαχαρη τη βανιλια και το λεμονι .Προσθετουμε και ενα λιτρο νερο και βραζουμε για 15'-20' ακομη να μαλακωσει το πορτοκαλι και να δεσει το σιροπι.Λιγο πριν κατεβασετε από τη φωτια προσθετετε στο γλυκο και την αμπαρροριζαΣυνοδευετε τελοια με παγωτο κρεμα η' σαντιγυ.
lixoudis

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

lixoudis//ΠΙΤΣΑ-ΣΥΝΤΑΓΗ




ΠΙΤΣΑ-ΣΥΝΤΑΓΗ -(ΖΥΜΗ)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 κιλο αλεύρι
600 ml νερού
25 γρ. μαγιάς.

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
15 γρ. αλάτι
2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες.
ρίγανη..
ελαιόλαδο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και λίγο "νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά. Ξεχωριστά, σε ένα αλλο μεγάλο μπολ, τοποθετήστε το αλεύρι και και κανουμε μια λακουβα. προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι,τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό στον ιδιο χρόνο. Ανακατευετε και ζυμωνετε σιγα-σιγα το μειγμα φτιαχνωντας μια σφιχτή ελαστικη ζυμη.Μεταφερετε τη ζυμη σε αλευρωμενο παγκο και συνεχιζετε το ζυμωμα για 10’ λεπτα.Στη συνεχεια βαζετε τη ζυμη πισω στο μπολ σκεπαζετε με ένα πανι και αφηνετε να φουσκωσει για 2 ωρες τουλαχιστον. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο μπορείτε να την κοψετε σε τέταρτα και άρχιστε να ανοίγετε την πίτσα. Βάλτε το μείγμα στο ταψί  Ο φούρνος πρέπει να είναι περίπου 200 βαθμους. Ψήστε τη ζύμη  για 8 λεπτά, σκετη  χωρίς καρυκεύματα. Μολις περασουν τα 8 λεπτά, αφαιρέστε την πίτσα από το φούρνο και καλύψτε με τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, ρίγανη και το ελαιόλαδο. Πασπαλιστε με τριμμενη μοτσαρελα ,και αλλα υλικα της αρεσκειας σας και ψηνετε για 10’ λεπτα ακομα.