lixoudis(λιχουδης)

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

lixoudis//ΑΡΝΙ ΣΟΥΒΛΑΣ




ΑΡΝΙ ΣΟΥΒΛΑΣ
1 αρνακι ιδανικο για τη σουβλα είναι μεταξυ 8-12 κιλα.Εσεις επιλεγετε το βαρος αναλογα με τα ατομα της οικογενεια σας.Χοντρικα υπολογιζουμε με το βαρος του αρνιου,αψητο 1κιλο για 2 ατομα.Μην ξεχνατε ότι αν το αρνι ψηθει χανει από το βαρος του.Ενα αρνι 12 κιλων όταν ψηθει θα εχει βαρος 8 κιλα περιπου.
Εκτος από τη σουβλα θα χρειαστειτε 1 φλυτζανι αλάτι προτιμηστε χοντρο και μισο φλυτζανι μαυροπιπερο,τα οποια ανακατευετε.Ριγανη δεν βαζουμε στο αρνι στο ψησιμο.Αν θελετε πασπαλιζετε στο πιατο όταν ψηθει.Θα χρειαστειτε 1 κουβαρι σπαγγο κερωμενο,και μια χοντρη  βελονα(σακοραφα)αναζητηστετα  στα χρωματοπωλεια-σιδιρικα της γειτονια σας.Επισης συρμα ψιλο γαλβανιζε ασπρο,καρβουνα γυρω στα 10 με 15 κιλα περιπου.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πλενετε καλα το λαιμο και το κεφαλι του αρνιου για να φυγουν τα αιματα.Σκουπιζετε καλα.Ακουμπατε το αρνι πανω σε ένα τραπεζι η’ παγκο και το σουβλιζετε.Περνατε τη σουβλα πρωτα από το πισω μερος κατω από την ουρα και τη σπρωχνετε δυνατα να τρυπησει το κεφαλι λιγο πιο κατω από τα ματια του ζωου.Εδω θελει λιγο προσοχη γιατι είναι σκληρο το κοκαλο .Αλατιζετε το αρνι μεσα στην κοιλια ,και λιγο στο λαιμο και το κεφαλι.Σφιγγετε τα ποδια του αρνιου πανω στη σουβλα και τα δενετε σφιχτα πανω σε αυτή.Συνεχιζετε πιο πανω στη μεση και στην πλατη,σφιγγετε το συρμα η σπαγγο πατωντας με το χερι σας τη σουβλα να εφαπτει με τη σπονδυλικη στηλη του ζωου.Τελευταιο σημειο ο λαιμος δενετε με τον ιδιο τροπο.Τελος βαζετε σπαγγο στη βελονα και ραβετε την κοιλια.
ΨΗΣΙΜΟ
Πρωι- πρωι ξεκινατε με τη φωτια.Υπολογιστε ότι ένα αρνι 12 κιλων θα χ
Ρειαστει γυρω στις 4 ωρες ψησιμο.Αναβετε τη φωτια με τη μιση ποσοτητα από τα καβουνα αφηνετε να ‘χωνεψει’ και βαζετε τη σουβλα να γυριζει ψηλα στο ψηλοτερο μερος της ψησταριας.Απλωνετε τα καρβουνα στο μπροστινο κα ι στο πισω μερος του αρνιου και όχι στην κοιλια γιατι θα σας αρπαξει.Μολις το αρνι σας παρει χρωμα το κατεβαζετε πιο κατω και αργοτερα πιο κατω αλλα σε χαμηλη φωτια.Οταν θα είναι ετοιμο θα δειτε να εχει ανοιξει στην πατη στη σπονδυλικη στηλη και στα ποδια μπροστα και πισω.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.



lixoudis// ΓΟΜΙΔΙΑ Ή ( ΓΟΥΜΙΔΙΑ) ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ(ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ)



 ΓΟΜΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ(ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ)




ΥΛΙΚΑ
1 κιλο αγρια χορτα (λαπατα,ζοχους,κ.λ.π.)εναλακτεικα σπανακι.
600 γρ. συκωταρια,από αρνι η΄ κατσικι
Λιγα εντερακια200γρ.περιπου
3 φρεσκα κρεμμυδακια
1 μικρο ματσο ανηθο
Αλάτι-πιπέρι
1 φλυτζανι ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενετε και καθαριζετε καλα τα χορτα.Με ένα μαχαιρι η’ ψαλιδι τα ψιλοκοβετε.Πλενετε και τη συκωταρια και τη ζεματατε σε κατσαρολα σε καυτο νερο για 2-3’ λεπτα μαζι με τα εντερακια.Αφηνετε να κρυωσουν και τα ψιλοκοβετε σε μικρα κοματακια.Σε μια κατσαρολα ζεσταινετε το λαδι και σοταρετε ελαφρα τα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα.Προσθετετε τα εντερακια και τη συκωταρια και ανακατευετε.Σοταρετε για 2’-3’ λεπτα και προσθετετε στην κατσαρολα τον ανηθο ψιλοκομμενο και τα χορτα η΄σπανακι ανακατευετε και αφηνετε να βρασει το φαγητο για μιση ωρα με σαραντα λεπτα περιπου.
.lixoudis.gr

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

lixoudis//ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ


ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
ΥΛΙΚΑ:
Παντεσπανι:
8 αυγα
6 κ.σ.κακαο σκονη
1φλυτζανι ζαχαρη καστανη
1βανιλια
1κ.γ.μπεικιν παουντερ
Γεμιση:
800 γρ.κρεμα γαλακτος (φυτικη)
1φλυτζανι αχνη ζαχαρη
1 βανιλια
400 γρ.βατομουρα η φρουτα του δασους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παντεσπανι:χτυπατε ελαφρα στο μιξερ τα αυγα με τη ζαχαρη.Προσθετετε και τα υπολοιπα υλικα (κακαο,μπεικιν,βανιλια,)και χτυπατε για 3’-4’ λεπτα,βουτηρωνετε ένα λαδοχαρτο και απλωνετε εκει το (νερουλο) μειγμα.Ψηνετε στους 180 βαθμους για 8’ περιπου.Εν τω μεταξυ χτυπατε την κρεμα γαλακτος τη ζαχαρη,τη βανιλια,σε σφιχτή σαντιγυ.Απλωνετε το παντεσπανι πανω στον παγκο και απλωνετε εκει τη μιση ποσοτητα από την κρεμα,απλωνετε και τα βατομουρα η φρουτα και τυλιγετε σε ρολο.Τοποθετειτε το ρολο σε μια πιατελα και σκεπαζετε με την υπολοιπη κρεμα.Πασπαλιζετε με λιγο σκονη κακαο,και στολιζετε με μερικα βατομουρα.
lixoudis.gr 

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

lixoudis//XAΛΟΥΜΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΣΕ ΨΗΤΗ ΝΤΟMΑΤΑ ΜΕ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ


XAΛΟΥΜΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΣΕ ΨΗΤΗ ΝΤΟMΑΤΑ ΜΕ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ
200γρ.χαλουμι κομμενο σε 3 φετες
1 ντομάτα κομμενη σε 3 ροδελες
1κλαρακι δυοσμο για στολισμα
Για τη σαλτσα:
5κ.σ.ελαιολαδο
2κ.σ.ξυδι μπαλσαμικο
Μια πρεζα:αλάτι,πιπέρι,θυμαρι
1κ.γ.μελι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταινετε τη σχαρα και ακουμπατε εκει πανω το τυρι για 2’λεπτα από κάθε πλευρα.Ψηνετε με τον ιδιο τροπο και τη ντομάτα.Σερβιρετε στο πιατο πρωτα τη ντομάτα και πανω σε αυτή ακουμπατε το χαλουμι.
Για τη σαλτσα:Βαζετε σε ένα σεικερ όλα τα υλικα για τη σαλτσα και χτυπατε δυνατα.Ραντιζετε με αυτή το πιατο,στολιζετε με ένα κλαρακι δυοσμο και σερβιρετε.


Posted by Picasa