Τρίτη 22 Μαΐου 2012

lixoudis//ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ






ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ


ΥΛΙΚΑ
1 Μικρο κουτακι μπυρας (330ml)
2 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις
½ κ.γ.μπεικιν παουντερ
1 αυγο
Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμειγνυετε όλα μαζι τα υλικα,και ανακατευετε ελαφρα,προσθετετε αν χρειαζετε ακομα λιγο αλευρι ,πρεπει ο χυλος να είναι παχυρευστος.Αφηνετε λιγο στο ψυγειο να ΄σταθει’ πριν τον χρησιμοποιησετε.Ιδανικο για τηγανισμα λαχανικων (κολοκυθια.μελιτζανες κ.λ.π) η ψαρια (μπακαλιαρο,γαλεο κ.λ.π)


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ




lixoudis//ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ‘ΟΓΚΡΑΤΕΝ’



ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ‘ΟΓΚΡΑΤΕΝ’
ΥΛΙΚΑ
8-10 κολοκυθακια μετρια
5 φετες τυρι του τοστ γκουντα
5 φετες  ζαμπον
2 κουπες τυρι τριμμενο ρεγγατο
2 αυγα
Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενετε καλα τα κολοκυθακια και κοβετε τις ακρες το κοτσανι και το πισω μερος.Βαζετε σε μια κατσαρολα νερο να βρασει και ζεματατε τα κολοκυθακια για 5’-7΄ λεπτα περιπου να μαλακωσουν λιγο.Αποσυρετε από την κατσαρολα τα κολοκυθακια αφηνετε λιγο να κρυωσουν και τα κοβετε κατά μηκος στη μεση.Με ένα  κουταλακι αφαιρειτε την ψιχα από τα κολοκυθακια και τα ψιλοκοβετε.Επισης ψιλοκοβετε και το ζαμπον με το τυρι και ανακατευετε όλα μαζι.Αλατοπιπερωνετε ελαφρα τα κολοκυθακια και γεμιζετε με το μειγμα από το τυρι και το ζαμπον.Σε ένα μπολ χτυπατε ελαφρα τα αυγα και προσθετετε και το τριμμενο ρεγγατο.Σκεπαζετε με αυτό το μειγμα τη γεμιση από τα κολοκυθακια και ψηνετε σε δυνατο φουρνο μεχρι να παρει ωραιο χρωμα το φαγητο 15’-20’ λεπτα περιπου.
lixoudis.gr 

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

lixoudis//Μοσχογερανο(αμπαρορριζα)



Ποώδες φυτό, πολυετές, ύψους 0,5-1 μ. σε μορφή ημισφαιρικού θάμνου, με καταγωγή από Ν. Αφρική. Τα φύλλα του είναι χνουδωτά, ρυτιδωτά, ωοειδή, βαθιά σχισμένα, έλλοβα και πολύ εύοσμα. Τα άνθη του είναι λιλά, και σχηματίζουν «μπουκέτα» στις άκρες των βλαστών. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ευδοκιμεί σ' όλα τα εδάφη. Είναι ευρύτερα γνωστό με την ονομασία ginger και χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική.

Η λαϊκή ιατρική θεραπεύει με αφέψημα αμπερόζας τα πεπτικά προβλήματα και με το χυμό της δερματικά νοσήματα. Επίσης, θεωρείται ηρεμιστικό και καταπραϋντικό.

Σήμερα έχει αποδεδειχθεί ότι έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Είναι αρκετά αποτελεσματική κατά της ναυτίας, χρησιμεύει ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και μειώνει τη χοληστερόλη.
Παλαιότερα την χρησιμοποιούσαν για τον χρωματισμό βαμβακερών.

Πρόσθετο υλικό: Συνταγές


Για τη ναυτία:

1/4 του κουταλιού του γλυκού αρμπαρόριζας, ψιλοκομμένη ή σε σκόνη 20 λεπτά πριν το ταξίδι προλαμβάνει την ναυτία. Η πρόληψη αυτή μπορεί να διαρκέσει ως και 6 ώρες.


Για το βήχα:

Σε μια κούπα βραστού νερού, προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού αρμπαρόριζα και άλλο μισό κανέλλα σε σκόνη. Αφήστε το για λίγα λεπτά και μετά στραγγίξτε το. Προσθέστε στο υγρό αυτό ένα κουταλάκι γλυκού μέλι και χυμό λεμονιού.

Μοσχογερανο(αμπαρορριζα)
Γερανι..