ΑΡΝΙ
ΣΟΥΒΛΑΣ
1 αρνακι ιδανικο
για τη σουβλα είναι μεταξυ 8-12 κιλα.Εσεις επιλεγετε το βαρος αναλογα με τα
ατομα της οικογενεια σας.Χοντρικα υπολογιζουμε με το βαρος του αρνιου,αψητο 1κιλο
για 2 ατομα.Μην ξεχνατε ότι αν το αρνι ψηθει χανει από το βαρος του.Ενα αρνι 12
κιλων όταν ψηθει θα εχει βαρος 8 κιλα περιπου.
Εκτος από τη
σουβλα θα χρειαστειτε 1 φλυτζανι αλάτι προτιμηστε χοντρο και μισο φλυτζανι
μαυροπιπερο,τα οποια ανακατευετε.Ριγανη δεν βαζουμε στο αρνι στο ψησιμο.Αν
θελετε πασπαλιζετε στο πιατο όταν ψηθει.Θα χρειαστειτε 1 κουβαρι σπαγγο
κερωμενο,και μια χοντρη βελονα(σακοραφα)αναζητηστετα στα χρωματοπωλεια-σιδιρικα της γειτονια σας.Επισης
συρμα ψιλο γαλβανιζε ασπρο,καρβουνα γυρω στα 10 με 15 κιλα περιπου.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πλενετε καλα το
λαιμο και το κεφαλι του αρνιου για να φυγουν τα αιματα.Σκουπιζετε καλα.Ακουμπατε
το αρνι πανω σε ένα τραπεζι η’ παγκο και το σουβλιζετε.Περνατε τη σουβλα πρωτα από
το πισω μερος κατω από την ουρα και τη σπρωχνετε δυνατα να τρυπησει το κεφαλι
λιγο πιο κατω από τα ματια του ζωου.Εδω θελει λιγο προσοχη γιατι είναι σκληρο
το κοκαλο .Αλατιζετε το αρνι μεσα στην κοιλια ,και λιγο στο λαιμο και το κεφαλι.Σφιγγετε
τα ποδια του αρνιου πανω στη σουβλα και τα δενετε σφιχτα πανω σε αυτή.Συνεχιζετε
πιο πανω στη μεση και στην πλατη,σφιγγετε το συρμα η σπαγγο πατωντας με το χερι
σας τη σουβλα να εφαπτει με τη σπονδυλικη στηλη του ζωου.Τελευταιο σημειο ο λαιμος
δενετε με τον ιδιο τροπο.Τελος βαζετε σπαγγο στη βελονα και ραβετε την κοιλια.
ΨΗΣΙΜΟ
Πρωι- πρωι
ξεκινατε με τη φωτια.Υπολογιστε ότι ένα αρνι 12 κιλων θα χ
Ρειαστει γυρω στις
4 ωρες ψησιμο.Αναβετε τη φωτια με τη μιση ποσοτητα από τα καβουνα αφηνετε να ‘χωνεψει’
και βαζετε τη σουβλα να γυριζει ψηλα στο ψηλοτερο μερος της ψησταριας.Απλωνετε
τα καρβουνα στο μπροστινο κα ι στο πισω μερος του αρνιου και όχι στην κοιλια
γιατι θα σας αρπαξει.Μολις το αρνι σας παρει χρωμα το κατεβαζετε πιο κατω και
αργοτερα πιο κατω αλλα σε χαμηλη φωτια.Οταν θα είναι ετοιμο θα δειτε να εχει
ανοιξει στην πατη στη σπονδυλικη στηλη και στα ποδια μπροστα και πισω.